28/03/2024

Εναλλακτική για τη Γερμανία: Πρώτο κόμμα στην Ανατολική Γερμανία

Σε τρία από τα πέντε ανατολικογερμανικά κρατίδια διεξάγονται εκλογές το φετινό φθινόπωρο. Την αρχή κάνουν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου Σαξωνία και Βρανδεμβούργο, ενώ στις 27 Οκτωβρίου ακολουθεί η Θουριγγία.

 

Πρώτη δύναμη ενδέχεται να αναδειχθεί το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία στις τοπικές εκλογές σε Σαξωνία, Βρανδεμβούργο και Θουριγγία δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σφυγμομέτρηση της EMNID δείχνει μάλιστα το 24% των ανατολικογερμανών να δηλώνει στην πρόθεση ψήφου ότι θα ψήφιζε το AfD. Το αντίστοιχο ποσοστό στην δυτική Γερμανία είναι 12%.

Η ανατολικογερμανίδα πολιτικός επιστήμονας Γιούντιτ Έντερς, μέλος της επιτροπής «30 χρόνια Ειρηνική Επανάσταση και Επανένωση» θεωρεί ότι πολλοί πολίτες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι απογοητευμένοι, μιας και αισθάνονται ότι οι Δυτικογερμανοί δεν τους λαμβάνουν υπόψη και δεν κατανοούν τα προβλήματά τους:

«Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών που ψηφίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ακροδεξιοί ή έχουν ακροδεξιές πεποιθήσεις. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι απλά δυσαρεστημένοι, διότι οι συμπατριώτες τους στη δυτική Γερμανία δεν δείχνουν κατανόηση για τις δυσκολίες που πέρασαν ζώντας επί τέσσερεις δεκαετίες σε μια δικτατορία, αλλά ούτε και για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όταν από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν από ένα σοσιαλιστικό σύστημα σε ένα καπιταλιστικό».

Χωρίς στοιχειώδη κοινωνική πολιτική η Σαξωνία

 

Πολλοί Ανατολικογερμανοί αρνούνται ότι το ανατολικό τμήμα της Γερμανίας είναι άντρο ακροδεξιών στοιχείων. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκαν πρωτοβουλίες πολιτών όπως «Ή τώρα ή ποτέ» και «Νέο ξεκίνημα», οι οποίες μάχονται τον ρατσισμό και παράλληλα διοργανώνουν δημόσιες συζητήσεις για το πώς οι Ανατολικογερμανοί αντιμετωπίστηκαν στα 30 χρόνια μετά την Επανένωση. Την περασμένη Κυριακή αυτές και άλλες οργανώσεις πολιτών πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Δρέσδης κατά της ακροδεξιάς με σύνθημα «Κανείς δεν θα μας διαιρέσει» στην οποία συμμετείχε ο υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς, αλλά και οι ηγεσίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η Άνα Κάρα Μέτμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Κανείς δεν θα μας διαιρέσει» επικρίνει ότι οι πολιτικοί άφησαν τα ανατολικογερμανικά κρατίδια στην τύχη τους, ιδίως όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, συμβάλλοντας έτσι στην ενδυνάμωση των λαϊκιστικών δυνάμεων: «Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες περικοπές στη Σαξωνία στον κοινωνικό τομέα κυρίως στις μικρότερες πόλεις. Σε πολλές περιοχές οι νέοι έμειναν χωρίς κοινωνικούς λειτουργούς και τότε οι νεαροί στράφηκαν στους ακροδεξιούς, οι οποίοι, όντας σε αναζήτηση υποστηρικτών, ασχολήθηκαν με τα προβλήματά τους».

Μαρίνα Στράους

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024