10/12/2024

Διαδίκτυο και Πολιτική

1_mBDvKqK7CbHPGVQw4L3IAw

Γράφουν οι Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν

Παρακολουθήσαμε πρόσφαρα την ταινία/ντοκιμαντέρ με τίτλο The Great Hack η οποία προβάλλεται μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας του Netflix. Η όλη ταινία αφορά ουσιαστικά την επιρροή των Big Data στη σημερινή εποχή και τις πολιτικές εξελίξεις, αρχής γενόμενης από τις εκλογές των ΗΠΑ για να περάσει στο BREXIT μέσα από εξέταση διάφορων ανθρώπων που είχαν εμπλακεί στο Cambridge Analytica scandal.

 

Σας έχουμε νέα λοιπόν. Η εταιρεία Cambridge Analytica που μπήκε στο στόχαστρο όλων δεν έκανε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει η Google, η Microsoft και γενικότερα οι εταιρείες ανάλυσης.

Διαβάστε επίσης: Ο Μεγάλος Αδερφός στα social media 


Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τους έπιασαν όλους με τα σώβρακα κάτω, καθώς οι πολιτικοί σε παγκόσμιο επίπεδο δυστυχώς αποδεικνύεται ότι έχουν άγνοια σε θέματα τεχνολογίας  και πώς αυτή επηρεάζει πλέον κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών/ψηφοφόρων. Ειδικά μετά την έλευση των κοινωνικών δικτύων (social media) η πολιτική/κοινωνική ζωή έχει επηρεαστεί άμεσα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποτελούν ένα είδος ηλεκτρονικών καφενείων ή μια ιδιότυπη ηλεκτρονική εκκλησία του Δήμου, αλλάζοντας σε μέγιστο βαθμό τον τρόπο διεξαγωγής των προεκλογικών αγώνων από την εποχή της πλατείας και των συγκεντρώσεων στην εποχή του διαδικτύου.

To συγκεκριμένο φαινόμενο της αλλαγής των πολιτικών αντιπαραθέσεων και του ειδικού ρόλου του διαδικτύου στην προσέλκυση ψηφοφόρων παρουσιάζεται άριστα στον τρίτο κύκλο της Designated Survivor με πρωταγωνιστή τον Kiefer Sutherland στο ρόλο του Αμερικανού προέδρου Τοm  Kirkman, o ο οποίος προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό του Cornelius Moss και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και συγκεκριμένα HashTags όπως τα “#thesystemisbroken”, “#makehistory”(θυμίζει λίγο το Make America Great του Τραμπ) και “#privacyplease”

Όπως είναι πλέον φανερό μέσα από τα social media οι υποψήφιοι πολιτικοί δίνουν εικόνα σε ό,τι επιθυμούν, αποζητώντας μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό και αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα παραδοσιακά ΜΜΕ.

Ήδη και στη χώρα μας η εγχώρια πολιτική σκηνή έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση του διαδικτύου και της προβολής που αυτό μπορεί να αποφέρει προκειμένου να εισέλθουν κόμματα αλλά και υποψήφιοι στην Ελληνική Βουλή. Ας μη ξεχνάμε ό,τι είχαμε αναφέρει παλαιότερα μέσα από τη σελίδα και το ηλεκτρονικό περιοδικό του Geopolitics & Daily News, πώς όποιος ελέγχει τη ροή της πληροφορίας αλλά τα δεδομένα, θα είναι ο νέος κυρίαρχος του παιχνιδιού εξουσίας. 

Διαβάστε επίσης: Προσωπικά δεδομένα, το πετρέλαιο της εποχής μας.

Πρέπει να κατανοήσουμε πώς είμαστε στον αιώνα της τεχνολογίας και ειδικά τα εργαλεία που δίνονται δεν είναι καν “hacking tools” αλλά εργαλεία που δίνουν πολυδιάστατη χρήση σε οτιδήποτε έχει να κάνει με ανθρώπινο χαρακτήρα, συμπεριφορά, ψυχολογία, κοινωνική μηχανική κτλ. Αυτό θέλει ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ αρχικά για να πάρουν ό,τι πρέπει και να το δώσουν μετά σε IMAGE MAKERS που με την σειρά τους θα συνεργαστούν με ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ για να προχωρήσει το όλο εγχείρημα. Δεν είναι πυρηνική φυσική. Είναι αντιγραφή του επιχειρηματικού marketing επιθετικής μορφής μόνο που αντί για προϊόν, έχεις πολιτικό πρόσωπο και χρησιμοποιείς το χώρο του διαδικτύου. 

Its a whole new world out there. Όποιος δεν το κατανοεί αυτό και παραμένει ηλεκτρονικά αναλφάβητος, θα περιοριστεί, θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και στο τέλος θα απομονωθεί. Υπόψη ότι  μιλάμε για σοβαρή εργασία πάνω σε τεχνολογία και κοινωνικά δίκτυα. Οχι για τυχάρπαστους αυτοχριζόμενους αναλυτές που δεν ξέρουν τί σημαίνει data analysis, DB querry, Security & Privacy κτλ. Η δουλειά των Big Data είναι ήδη το παρόν (ούτε καν το μέλλον) και τρέχει με ταχύτητα ασύλληπτη για όσους έχουν το τερματικό τους απλά για επιφανειακή χρήση.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική επιστήμη και mega data

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!