29/03/2024

Eκτέλεση του Τσετένου Khangoshvili στο Βερολίνο


Γράφουν οι Αλέξανδρος Νίκλαν και Γιώτα Χουλιάρα
 

Σχεδιασμένη δολοφονία φαίνεται να είναι η εκτέλεση του Εθνικιστή Τσετσένου Zelimkhan Khangoshvili στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις Γερμανικές Αρχές. Ο Τσετσένος εθνικιστής φαίνεται πώς πήγαινε προς το tέμενος την περασμένη Παρασκευή μέσα από πάρκο όπου πέρασε ποδηλάτης και τον πυροβόλησε με επαγγελματικό τρόπο δύο φορές στο πίσω μέρος του κρανίου και μετά έφυγε με ταχύτητα.

 

 
Ο Τσετσένος εθνικιστής ήταν γνωστός στις Γερμανικές Αρχές λόγω της αίτησης ασύλου που είχε κάνει και είχε γίνει δεκτή, όπως και για το γεγονός πως είχε ζητήσει προστασία για την ζωή του καθώς είχαν ήδη γίνει δύο φορές προσπάθειες απαγωγής του οι οποίες είχαν αποτύχει.
 
Το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές πώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επαναδραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη, έχοντας ουκ ολίγες φορές εμπλακεί σε διάφορες εκτελέσεις με παρόμοιο τρόπο, είτε ακόμα και με πιο ειδικούς τρόπους, όπως χρήση ραδιενεργών στοιχείων προς δηλητηρίαση των στόχων τους.
 

 
Αυτό που θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση δεν είναι τόσο ο χαρακτήρας του στόχου, όσο η δυνατότητα των υπηρεσιών να τον εκτελέσουν μέρα μεσημέρι εντός κεντρικού πάρκου σε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Όπως ίσως είναι γνωστό στους αναγνώστες μας, η Γερμανία και ιδίως το Βερολίνο υπήρξε χώρος δραστηριοποίησης πολλών Ρώσων πρακτόρων, κυρίως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. ( Και ο σημερινός Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ως πράκτορας της KGB, πέρασε από τη Γερμανία τη δεκαετία του ’80.) Στην Ανατολική Γερμανία πάμπολοι υπάλληλοι της Στάζι, η μυστική υπηρεσία της χώρας, είχαν εκπαιδευτεί από πράκτορες της KGB. Η Στάζι ανέπτυξε σταδιακά ένα τεράστιο δίκτυο επισήμων υπαλλήλων και πληροφοριοδοτών, οι οποίοι κατασκόπευαν και αρχειοθετούσαν κάθε πτυχή της ζωής εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Με την κατάρρευση του καθεστώτος, έγινε γνωστό ότι οι επίσημοι υπάλληλοι της Στάζι ανέρχονταν σε περίπου 91.000, οι ανεπίσημοι πληροφοριοδότες σε πάνω από 300.000, ενώ οι φάκελοι παρακολούθησης έφταναν τα δέκα εκατομμύρια

Με την πτώση του Τείχους και την Ένωση των δυο Γερμανιών πολλοί από αυτούς τους πράκτορες σιώπησαν και χάθηκαν.Όμως οι Ανατολικογερμανοί ποτέ δεν έπαψαν να πιστεύουν ότι η κεντρική γερμανικήπολιτική σκηνή, όπως ενσαρκώθηκε από τους πρώην δτικογερμανούς, τους θεωρούσε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αρκετά φυσικά ήταν και τα παράπονά τους για την σημερινή Καγκελάριο και πρώην Ανατολικογερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θεωρούν ότι τους έχει ξεχάσει. 

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό πως για τους Ρώσους πράκτορες σήμερα είναι, ενδεχομένως, πολύ εύκολο να δημιουργήσουν πυρήνες στο εσωτερικό της Γερμανίας προκειμένου να εκτελέσουν κάποια αποστολή.

 

Πληροφορίες πάντως λένε ότι οι γερμανικές αρχές συνέλλαβαν πριν από λίγες ώρες έναν 49 ετών Ρώσο ως βασικό ύποπτο. Εν αναμονή εξελίξεων.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024