Αλλάζει στάση απέναντι στις προκλήσεις στο Πακιστάν η Κίνα
Οι απειλές που αντιμετωπίζει η Κίνα στο εξωτερικό έχουν εξελιχθεί και αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Με τις επενδύσεις και το εργατικό δυναμικό της να είναι πιο ορατά σε άλλες χώρες, η Κίνα αποτελεί όλο και περισσότερο στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό είναι πιο έντονο στο Πακιστάν. Ο Απελευθερωτικός Στρατός Baloch (BLA) επιτέθηκε στο Pearl Continental Hotel στο Gwadar, ένα ξενοδοχείο στο οποίο συχνάζουν κινεζικές αντιπροσωπείες στο λιμάνι στην καρδιά του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC), τον Μάιο του 2019. Η ίδια οργάνωση επιτέθηκε στο κινεζικό προξενείο στο Χαράτσι το Νοέμβριο του 2018. Κατηγορεί την Κίνα για οικονομική εκμετάλλευση και συνενοχή στην φερόμενη καταπίεση του πακιστανικού κράτους στο Balochis. Ωστόσο, η BLA είναι απλώς μία μόνο από τις πολλές απειλές ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Κίνα στην χώρα. Καθώς δεν είναι πλέον πρόθυμη να στηριχθεί στην καλή θέληση του Πακιστάν για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της, η Κίνα πιέζει το Πακιστάν για βελτίωση της ασφάλειας, και είναι πιο προνοητική στο να παρέχει ασφάλεια η ίδια.
Συσπείρωση των τζιχανιστών για τους Ουιγουάρους
Το Πακιστάν ήταν πάντα στο επίκεντρο των ανησυχιών ασφαλείας της Κίνας και της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της. Οι μαχητές των Ουιγουάρων έχουν αναζητήσει εδώ και πολλά χρόνια ασφαλές καταφύγει στις περιοχές που συνορεύουν Αφγανιστάν και Πακιστάν, το οποίο εξηγεί για ποιον λόγο η αντιτρομοκρατική πολιτική της Κίνας έχει εστιάσει στο να αποτρέψει αυτούς τους μαχητές από το να επιχειρούν σε τοπικές μη κυβερνητικές περιοχές. Για να επιτευχθεί αυτό, η Κίνα διαπραγματεύτηκε με τα τοπικά πακιστανικά και αφγανικά μέρη, μεταξύ των οποίων και τα Jamiat Ulema-e-Islami, Jamaat-e-Islami και οι Ταλιμπάν, για να στερήσει από τους στρατιώτες Ουιγουάρους το καταφύγιο στις φυλετικές περιοχές. Ωστόσο, ο στρατός των Ουιγουάρων είναι τώρα διεθνοποιημένος καθώς κάποιοι μαχητές έχουν φύγει από την Κίνα για τη Συρία και έχουν ενταχθεί στην Hayat Tahrir al-Sham.
Στο μεταξύ, η κινεζική καταπίεση των Μουσουλμάνων στην Xinjiang, έχει επιδεινώσει το όλο ζήτημα με τους Ουιγουάρους και έχει ενισχύει περαιτέρω το αφήγημα που χρησιμοποιούν οι μαχητές Ουιγουάροι απέναντι στην Κίνα. Κατά την άποψή τους, η Κίνα έχει γίνει τώρα ένας παράγοντας καταπίεσης των μουσουλμάνων στην Xinjiang, στους οποίους έχει στερηθεί η δυνατότητα άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκμενιστάν και το νεοσύστατο Katibat al;-Ghuraba al-Turkistan, χρησιμοποιούν το ίδιο αφήγημα απέναντι στην Κίνα με τον τρόπο που και η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, είχαν χρησιμοποιήσει ένα αντίστοιχο αφήγημα εναντίον της Δύσης. Η πολιτική της Κίνας στη Xinjiang έχει τοποθετήσει τους Ουιγουάρους στην ατζέντα των μεγάλων τζιχαντιστικών οργανώσεων, που συσπειρώνονται τώρα με αφορμή τους Ουιγουάρους.
Κατά συνέπεια, η Κίνα αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή στο Πακιστάν: από τοπικές οργανώσεις όπως το BLA που τώρα συνδέει την Κίνα με τοπικές αιτίες, και από μια σειρά τζιχαντιστικών οργανώσεων, όχι μόνο τους Ουιγουάρους αυτονομιστές, που όλο και περισσότερο βλέπουν την Κίνα ως εν δυνάμει στόχο. Οι προσπάθειες από την κυβέρνηση του Πακιστάν να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές και το ευρύτερο πρόβλημα των ένοπλων συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένου και της επιχείρησης του πακιστανικού στρατού το 2014-2016 και της επιχείρησης Radd ul-Fasaad το 2017 στο Μπαλουκιστάν, απέτυχε να περιορίσει τις επιθέσεις στο CPEC.
Η Κίνα παίρνει τα πράγματα στα χέρια της
Ως αποτέλεσμα, η Κίνα έχει επανεξετάσει την μακροχρόνια πολιτική της εξάρτησής της από την πακιστανική γενναιοδωρία, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη χώρα. Αντιθέτως, τώρα υποχρεώνει την πακιστανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των εσωτερικών του συγκρούσεων και των μην ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών.
Έχει οδηγήσει τον στρατό του Πακιστάν να δημιουργήσει μια νέα μονάδα Ειδικής Ασφάλειας, από 13.700 άτομα, που θα επιχειρεί μαζί με την αστυνομία για την ασφάλεια της CPEC. Υπό τον πρωθυπουργό Imran Khan, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επιπλέον ειδική επιτροπή για την CPEC, η οποία μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των Κινέζων στη χώρα. Η Κίνα έχει παράσχει στο Πακιστάν χρηματοδότηση αρκετών εκατ. δολαρίων προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά της στην αντιτρομοκρατία και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει μια μελέτη των IISS-MERICS, αυξάνονται οι κινεζικές ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας για την προστασία των projects CPEC στο Πακιστάν, αντανακλώντας την αναγνώριση της Κίνας ότι πρέπει να λάβει η ίδια μέτρα για την παροχή ασφάλειας στους εργαζομένους της.
Η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης πολυμερείς οργανισμούς για να ασκήσουν πίεση στο Πακιστάν. Τον Φεβρουάριο του 2018, ψήφισε να προστεθεί το Πακιστάν στην γκρίζα λίστα Financial Action Task Force, με τις χώρες που δεν εφαρμόζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης των τρομοκρατών. Η Κίνα τότε απέσυρε την εδώ κι μια δεκαετία αντίθεσή της στο να συμπεριλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Masood Azhar, ηγέτη της πακιστανικής Jaysh-e-Mohammad, στη λίστα με τις κυρώσεις κατά τρομοκρατών. Ενώ αυτές οι κινήσεις μπορεί να υποδηλώνουν την αποχώρηση της Κίνας από μια προηγουμένως επιλεκτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση τρομοκρατών που απειλούν ευθέως την Κίνα, αποτελούν επίσης μια ευκαιρία για την Κίνα να παρουσιάσει τον εαυτό της ως έναν παίκτη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Καθώς επεκτείνονται οι επενδύσεις της Κίνας κατά μήκος της πρωτοβουλίας Belt and Road, οι οργανισμοί και οι εργαζόμενοί της είναι όλο και περισσότερο ευάλωτοι στο εξωτερικό, είτε από τοπικές διαμαρτυρίες, τζιχαντιστές ή και από τα δύο. Είναι πιθανό η Κίνα τώρα να συνειδητοποίησε ότι πρέπει να είναι περισσότερο προληπτική, ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτες περιοχές όπως η Νότια Ασία, όπου η παρουσία ισλαμιστών μαχητών είναι σε άνοδο. Όχι μόνο πρέπει να πιέσει το Πακιστάν και άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν σοβαρά την απειλή των επιθέσεων, αλλά η Κίνα πρέπει να τις βοηθήσει να αποκτήσουν και την ικανότητα να το κάνουν αυτό και να πάρει η ίδια μέτρα για την προστασία των δικών της συμφερόντων.