19/06/2024

Mε βαριές αποσκευές στην Κίνα η Άγκελα Μέρκελ

Πρόκειται για το δωδέκατο ταξίδι της καγκελαρίου Μέρκελ στην Κίνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο με μια σειρά δύσκολων θεμάτων στην ατζέντα της.

Για ακόμη μια φορά η Άγκελα Μέρκελ ταξιδεύει σήμερα για το Πεκίνο ακολουθούμενη από σημαντικούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού χώρου. Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Κίνα αναμένεται να έχει συναντήσεις και επαφές με την πολιτική ηγεσία, αλλά και με Κινέζους φοιτητές. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία οι σχέσεις με την Κίνα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες κι έτσι η ατζέντα των επαφών επιφορτισμένη με βαριά θεματολογία.

Τα θέματα που αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή των συνομιλιών είναι πολλά: από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση στο Χονγκ Κόνγκ, τις εμπορικές σχέσεις, τον νέο Kινεζικό Δρόμο του Μεταξιού, αλλά και τις σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, το Ιράν και βέβαια την ΕΕ.

Επίσκεψη στη σκιά των γεγονότων στο Χονγκ Χονγκ

To Χονγκ Κονγκ στη σκιά των επαφών

Λίγο πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Κίνα ο φοιτητής και ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κόνγκ, Τζόσουα Γονγκ, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την καγκελάριο Μέρκελ ζητώντας υποστήριξη. Kατά την τελευταία της επίσκεψη στην Κίνα η Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να πετύχει την αναχώρηση από τη χώρα της Λίου Ξια, της χήρας του αντιφρονούντος και βραβευθέντος με Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι οι συζητήσεις με την Κίνα σε επίπεδο ηγετών για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται πλέον ολοένα πιο δύσκολες αλλά και σπανιότερες. Μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί το θέμα η γερμανίδα καγκελάριος αυτή τη φορά.

Εμπορικές σχέσεις και νέος δρόμος του μεταξιού στο επίκεντρο

Aπό προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Κίνα
Aπό προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Κίνα

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής προϊόντων της Γερμανίας μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και σημαντικότερος αγοραστής γερμανικών εξαγωγικών αγαθών. Το 2018 οι δύο χώρες αντάλλαξαν αγαθά αξίας 199,3 δισ. ευρώ. Εντούτοις η Κίνα δεν είναι μόνο ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας αλλά και ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς ανταγωνιστές της σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις αρχές του έτους, η Συνομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχάνων προειδοποίησε σε έγγραφό της για τη δημιουργία ενός «συστημικού πλέον ανταγωνισμού» με το «κρατικό οικονομικό μοντέλο της Κίνας». Οικονομολόγοι εφιστούν την προσοχή στο ενδεχόμενο ύφεσης τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία, κάτι που θα μπορούσε να δυσχεράνει και τις σχέσεις με την Κίνα.

Την ίδια ώρα η οικονομική επιρροή και διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη συνεχώς αυξάνεται. Μέσω των επενδύσεων σε λιμάνια και βασικές υποδομές η Κίνα προωθεί τον μεγαλόπνοο πρότζεκτ του νέου δρόμου του μεταξιού, το λεγόμενο «Βelt and Road Initiative», που στόχο έχει τη διεύρυνση των κινεζικών διεξόδων προς την Ευρώπη αλλά και την Αφρική. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι πέρα από την οικονομική επιρροή η Κίνα διεκδικεί και πολιτική επιρροή, ενώ στο επίκεντρο των κινεζικών πλάνων για την Ευρώπη βρίσκεται ειδικότερα η Ελλάδα, λόγω των σημαντικών κινεζικών επενδύσεων.

Άλλα θέματα που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών της Άγκελα Μέρκελ είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και η προσέγγιση Πεκίνου – Τεχεράνης. Η Γερμανία θα μπορούσε να παίξει στο πεδίο αυτό διαμεσολαβητικό ρόλο. Ένα άλλο κρίσιμο θέμα που σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να συζητηθεί είναι το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας της Κίνας με την ΕΕ. Στο πεδίο αυτό η Γερμανία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων, επικαλούμενη τις καλές επαφές της στο Πεκίνο αλλά και την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το 2020.

Μαξιμιλιάνε Κόσικ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024