25/04/2024

Βρετανία: Περιπετειώδης ο δρόμος προς τις κάλπες

Του Κώστα Ράπτη

Μετά από τόσους γύρους άκαρπων κοινοβουλευτικών ελιγμών ο αποφασιστικός λόγος για το Brexit επιστρέφει στους Βρετανούς ψηφοφόρους, από τους οποίους και άρχισαν όλα. Όχι όμως με τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη διαδικαστική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς 21 βουλευτές των Συντηρητικών (ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς, αψήφησαν τον πρωθυπουργό και πλέον διαγράφονται από το κόμμα. Αντιθέτως, από τις τάξεις των Εργατικών μόνο δύο βουλευτές διέρρευσαν και άλλοι δύο απείχαν – με αποτέλεσμα η πρόταση να επιτραπεί η συζήτηση για νομοσχέδιο που θα αποτρέπει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία να εγκριθεί με 328 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά.

Είναι προφανές ότι τόσο η μεθοδολογία του Τζόνσον (αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου εντός του Σεπτεμβρίου) όσο και η αοριστία των “εναλλακτικών ιδεών” του για την επίτευξη συμφωνίας με τους “27” με παράκαμψη του προβλήματος του ιρλανδικού συνόρου στερέωσαν την αντίθεση των “ανταρτών”.

Το επίμαχο νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη, όμως δεν θα είναι το μόνο στην ημερησία διάταξη. Πιστός στην απειλή του ότι αν ηττηθεί θα προκαλέσει εκλογές, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα καταθέσει πρόταση αυτοδιάλυσης του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον Fixed Term Parliaments Act, που θέτει περιορισμούς στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όμως και εδώ δεν λείπουν οι εμπλοκές, καθώς η αυτοδιάλυση της Βουλής προϋποθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλ. την συναίνεση και της αντιπολίτευσης. Και η στάση των Εργατικών έχει σκληρύνει.

Παρά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ότι καλωσορίζει τη διεξαγωγή εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και άλλα στελέχη των Εργατικών διακίνησαν την ιδέα της απόρριψης των πρόωρων εκλογών, με τη λογική ότι η αποτροπή του σκληρού Brexit στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα. Τη στάση τους εξηγεί το γεγονός ότι εναπόκειται στον πρωθυπουργό ο ακριβής καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών και άρα τυχόν μετάθεσή τους εντός του Νοεμβρίου αποτελεί έμπρακτη επιβολή της εξόδου χωρίς συμφωνία.

Είναι σε αυτό το τοπίο που αναλυτές, όπως ο Ρόμπερτ Πέστον του ITV εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία “συμφωνία κυρίων”, με τον Κόρμπιν να δέχεται τη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Οκτωβρίου, αν ο Τζόνσον δεχθεί το νομοσχέδιο αποτροπής του σκληρού Brexit στις 31 Οκτωβρίου (από το οποίο βέβαια μπορεί εύκολα να αποδεσμευτεί σε περίπτωση εκλογικής του νίκης).

Πρόκειται πιθανότατα για το “κύκνειο άσμα” του Κόρμπιν, καθώς σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα των Συντηρητικών φθάνει τις 11 ποσοστιαίες μονάδες. Η διεξαγωγή εκλογών γύρω από το ερώτημα του Brexit ακυρώνει την ατζέντα που ήθελε να αναδείξει ο ηγέτης των Εργατικών (ως προς την οικονομική και κοινωνική πολιτική), ενώ ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί τη δυνατότητα μιας σιωπηρής ή ρητής συμφωνίας με το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ για την απόσπαση περισσότερων εδρών. Ο χώρος της αντιπολίτευσης εμφανίζεται περισσότερο διαιρεμένος.

Πηγή:CAPITAL.GR 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024