28/03/2024

Οι επιθέσεις φανατικών του Ισλάμ στις δυτικές κοινωνίες

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Το Σάββατο 31 Αυγούστου  στις  16:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σταθμό του μετρό στο Βιλερμπάν (περίχωρα της Λυών) της Γαλλίας. Ενας 19χρονος άνδρας σκοτώθηκε και εννέα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, τρεις από τους οποίους σοβαρά, κατά την διάρκεια της επίθεσης. Αρχικά οι πληρογορίες έλεγαν πως οι δράστες ήταν δυο άνδρες οπλισμένοι με μαχαίρι και σούβλα. Τελικά, αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει παρά ένας δράστης της επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη, ένας  Αφγανός, γεννημένος το 1986.

“kill them wherever you find them” (2:191, 4:89, cf. 9:5) and “strike the necks” of non-Muslims (8:12, 47:4)

Ο δράστης, ένας Αφγανός γεννημένος το 1986, ισχυρίζεται πώς έκανε ό,τι του λέει η φωνή του Θεού μέσα από το Κοράνι γι΄αυτό προχώρησε στην επίθεση στο Μετρό. Οι Γαλλικές Αρχές αποφάσισαν πώς χρήζει ψυχιατρικής θεραπείας και κάπου εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

Πληροφορήθηκα μάλιστα ότι ο δήμαρχος της Λυών, Ζεράρ Κολόμπ, που βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης ζήτησε «σύνεση» ως προς τον τρομοκρατικό ή μη χαρακτήρα της επίθεσης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις όποιες εντυπώσεις. 

Οι Δυτικές αντιλήψεις περί φανατικών θρησκευτικών δογμάτων έχουν μειωμένη κατανόηση στο γεγονός  οι συγκεκριμένοι δράστες, δεν είναι ψυχασθενείς αλλά φανατικοί. Ο φανατικός δεν είναι ψυχασθενής. Έχει περάσει από μια συγκεκριμένη εκπαίδευση και κατήχηση, έτσι ώστε ο θεϊκός νόμος (στην προκειμένη περίπτωση τα λόγια του Αλλάχ που τον προτρέπουν να σκοτώσει τους αλλόθρησκους) να θεωρείται ως ανώτερος κάθε άλλης εξουσίας, αρχής και ηθικής αξίας. Επίσης, η χρήση ναρκωτικών δεν είναι παρά μια συνηθισμένη τακτική τους (ειδικά η χρήση οπιούχων και captagon) έτσι ώστε να επιτελέσουν το “έργο” τους ως “σαχίντ” χωρίς να νιώθουν συναισθήματα που μπορεί να τους φρενάρουν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, ήταν ενας 33χρονος Αφγανός οπλισμένος με σούβλα και μαχαίρι, ο οποίος έχοντας διαβάσει το Κοράνι θέλησε να ακολουθήσει τις εντολές του Αλλάχ και πήρε ναρκωτικά για να μπορέσει να το κάνει. Αυτό απέχει πολύ από την αντίληψη περί ψυχασθένειας και η Ευρώπη οφείλει κάποια στιγμή να κατανοήσει πως η οπτική των φανατικών του Ισλάμ δεν έχει καμία απολύτως σχέση και σύγκριση με τη συμπεριφορά των πολιτών στις δυτικές κοινωνίες. Διαφορετικά, επιθέσεις όπως αυτή στη Γαλλία θα πολλαπλασιάζονται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές πόλεις και στο δυτικό τρόπο ζωής και ασφάλειας καθώς θα αιωρείται η ισλαμική απειλή. 

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics 

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα με χρήση μαχαιριών – Knife crimes

Διαβάστε επίσης: H Eυρώπη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον τρόμο στις κοινωνίες της

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024