19/04/2024

Ψήφος Ελλήνων του Εξωτερικού – Ηλεκτρονική ψήφος

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης* – LLB, LLM – Νομικός

Η πρόταση μας ως Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει δυο διαφορετικούς τρόπους για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας που είναι συμβατοί με το Άρθρο 51.4 του Συντάγματος και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εύκολα και άμεσα. Ο ένας τρόπος είναι η επιστολική ψήφος που αναφέρεται ονομαστικά στο Άρθρο και αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο. Η άλλη πρόταση είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία που υπάγεται στο “άλλο πρόσφορο μέσο”.

Λίστα εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Οι προτάσεις βασίζονται στο ότι θα υπάρχει μια λίστα που θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά κάθε χρόνο στο website του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκεί θα υπάρχουν τα στοιχεία όπως διεύθυνση στο εξωτερικό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, e-mail, ΑΦΜ κτλ του κάθε πολίτη. Επίσης, θα υπάρχει σε μορφή pdf το διαβατήριο του πολίτη. Θεωρούμε ότι εκτός αν υπάρχουν μέχρι τότε οι βιομετρικές ταυτότητες, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος επιβεβαίωσης της ταυτότητας του πολίτη είναι τα διαβατήρια που έτσι και αλλιώς έχουν οι περισσότεροι πολίτες που ζούν στο εξωτερικό. Δυστυχώς οι σημερινές ταυτότητες δεν πληρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις ασφαλείας.

Όταν θα προκηρύσσονται Εθνικές εκλογές, θα δίδεται η δυνατότητα μόνο σε όσους είναι εγγεγραμένοι, να επιβεβαιώσουν ότι ισχύουν πλήρως τα στοιχεία τους σε σχέση με την τελευταία φορά που συμπλήρωσαν την φόρμα. Αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές στα στοιχεία τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα επικαιροποιήσουν εντός μιας εβδομάδας από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών. Οι πολίτες που θα ήθελαν να ψηφίσουν με ηλεκτρονική ψήφο θα το δήλωναν κατά την συμπλήρωση της προαναφερθείσας ηλεκτρονικής αίτησης μετά την προκήρυξη των εκλογών. Αυτομάτως ο συγκεκριμένος πολίτης θα αποκλειόταν από τους καταλόγους και δεν θα μπορούσε να ψήφίσει κατ’ιδίαν στην κάλπη του εξωτερικού αλλά ούτε και της Ελλάδας αν την ημέρα των εκλογών βρισκόταν στην Ελλάδα. Ο αποκλεισμός από τους καταλόγους θα γινόταν για λόγους διαφάνειας. Επομένως, αν ο πολίτης δεν είναι την παραμονή των εκλογών στο εξωτερικό αλλά βρεθεί στην Ελλάδα, δεν θα μπορεί ούτε να ψηφίσει ηλεκτρονικά (την παραμονή) αλλά ούτε και (όπως αναφέρθηκε) στην κάλπη την ημέρα των εκλογών.

Τρόπος ψηφοφορίας

Η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα μπορούσε να γίνει μόνο μια συγκεκριμένη ημερομηνία, την προηγουμένη ημέρα των εκλογών και για ορισμένες ώρες. Ο πολίτης που θα δήλωνε ότι θέλει να ψηφίσει ηλεκτρονικά θα μπορούσε να το πράξει μέσω ειδικής εφαρμογής (app) του website του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα έμπαινε εκεί για να ψηφίσει με ειδικούς κωδικούς που θα του χορηγούσε η υπηρεσία του Υπουργείου όταν θα έκανε την αίτηση να ψηφίσει με αυτό τον τρόπο. Επίσης θα μπορούσε να ζητείται το scan του προσώπου του που θα συγκρινόταν με τη φωτογραφία του διαβατηρίου ή της ταυτότητας (αν είναι βιομετρική) που όπως αναφέρθηκε θα υπήρχε ήδη στο σύστημα. Έτσι θα εξασφαλιζόταν το αδιάβλητο της διαδικασίας και δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα να μπορούσε κάποιος να ψηφίσει για κάποιον άλλο.

Το σύστημα θα επέτρεπε στον πολίτη να ψηφίσει μόνο αν ψήφιζε από IP address – διεύθυνση του εξωτερικού. Αυτό θα εξασφάλιζε ότι η διαδικασία είναι δίκαιη αφού δεν θα ήταν δίκαιο και ηθικό ο πολίτης να βρίσκεται στην Ελλάδα και να ψηφίζει ηλεκτρονικά (λόγω της ιδιότητας του ως κατοίκου εξωτερικού) ενώ οι άλλοι πολίτες θα έπρεπε να πάνε να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα.

Εν κατακλείδι, για λόγους διαφάνειας και αποφυγής πολιτικών αντιδράσεων, μέχρι να συνηθίσει η κοινωνία την μεγάλη αυτή αλλαγή, οι πολίτες που θα επιλέγουν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά ή με επιστολική ψήφο, θα αποκλείονται αυτομάτως από τους καταλόγους στην Ελλάδα είτε ψηφίσουν τελικά στο εξωτερικό είτε οχι. Παρ’ότι δεν είναι δίκαιο, το θέτουμε ως “μια μεταβατική ασφαλιστική δικλείδα” για να μην υπάρξουν οι παραμικρές υπόνοιες ότι υπάρχει περίπτωση διπλοψηφίας παρ’ότι είναι έτσι και αλλιώς παράνομη. Ύστερα από την εφάρμογή του μέτρου από 2 εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικών εκλογών), το εκλογικό σώμα θα έχει εξοικειωθεί με το νέο σύστημα και αυτή η ρύθμιση θα μπορούσε να καταργηθεί.

 

*Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο. Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας – Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ)

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 5ης Σεπτεμβρίου 2019 της εφημερίδας “Ελευθερία” του Λονδίνου. Ολόκληρη η εφημερίδα στο σύνδεσμο: http://www.eleftheria.co.uk/pdf/952019102517Eleftheria_990.pdf

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024