14/07/2024

Ξεκίνησε η προώθηση του Αλί Μπαμπατσάν στο εσωτερικό της Τουρκίας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας και πρώην στενός φίλος του Ρ.Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Μπαμπατσάν, ο οποίος από τον Ιούλιο αποχώρησε από το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) με στόχο να δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα. 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην καθημερινή εφημερίδα Karar και φιλοξενείται και στην ηλεκτρονική σελίδα της με τίτλο: “Ali Babacan’dan Ekrem İmamoğlu yorumu”, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση: “Ανασκόπηση του Εκρέμ Ιμάμογλου από τον Aλί Μπαμπατσάν”. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος καθώς μεγάλη μερίδα της συζήτησης αφιερώθηκε γύρω από τον σημερινό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος στηρίχθηκε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από το CHP ( Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) που αποτελεί την αντιπολίτευση της χώρας και εκφράζει την κεμαλική πτέρυγα της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας. 

Όπως αποκάλυψε ο Μπαμπατσάν δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τον Ιμάμογλου, τον οποίον δεν τον γνώριζε μέχρι τη στιγμή που έβαλε υποψηφιότητα. Του ευχήθηκε μάλιστα καλή τύχη με τη βοήθεια του Αλλάχ, όπως τόνισε. Ενδεχομένως ο Ιμάμογλου να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον το μέλλον της έριδος ανάμεσα στο CHP και το νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες μας θα κινηθεί με βάση την κεμαλική θεώρηση πραγμάτων αλλά και τον παντουρκισμό του Νταβούτογλου. 

Φυσικά από την συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα σχόλια για το νέο πολιτικό φορέα που ετοιμάζει ο Μπαμπατσάν ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για τη δημιουργία του αλλά έθεσε ως χρονικό όριο το 2020, λέγοντας πως το κόμμα θα ιδρυθεί πριν το 2020 και εξήγησε πως αναζητά ανθρώπους. Το όνομα πάντως του Νταβούτογλου δεν αναφέρθηκε στη συζήτηση. Παράλληλα άφησε υπονοούμενα και για τη σημερινή κυβέρνηση του Ρ.Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως στόχος του είναι να κάνει πολιτική ελπίδας και όχι πολιτική φόβου. 

Μ΄αυτή τη συνέντευξη είναι ολοφάνερο πως ξεκίνησε η προώθηση του Μπαμπατσάν στο εσωτερικό της χώρας και μάλιστα από μια συντηρητική καθημερινή εφημερίδα. Η εφημερίδα Κarar ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 ως ηλεκτρονική και άρχισε να εκδίδει έντυπη έκδοση τον Μάρτιο του 2016. Λέγεται ότι έχει στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο του AKP, πρώην πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μπορεί να μην αναφέρθηκε στη συζήτηση αλλά ενδεχομένως να κινεί ήδη τα νήματα του νέου, υπό ίδρυση, σχηματισμού. 

Σε γενικές γραμμές η Κarar θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φιλοκυβερνητική αλλά δε διστάζει να εκφράζει κριτική προς τον Ερντογάν. Εκδότης της εφημερίδας είναι η εταιρεία Karar Yayıncılık του Mehmet Aydın με έδρα την Κωνσταντινούπολη ενώ η κυκλοφορία της σύμφωνα με τις μετρήσεις για το 2018 ήταν 52.000 φύλλα.

Το τρίπτυχο Μπαμπατσάν, Ιμάμογλου και Νταβούτογλου ήδη αρχίζει να σχηματίζεται έστω και μέσα από συνέντευξη εφημερίδας. Ένα τρίπτυχο που έχουμε προβλέψει ότι η Δύση θα στηρίξει με κάθε τρόπο προκειμένου να απομακρυνθεί από την ηγεσία ο Ερντογάν, που μοιάζει με τον τσαμπουκά της παρέας. 

 

Για το τρίπτυχο Μπαμπατσάν, Ιμάμογλου και Νταβούτογλου μπορείτε να διαβάσετε και εδώ: Νταβούτογλου: η αλεπού επιστρέφει στο τουρκικό παζάρι

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024