29/03/2024

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΧΟΥΘΙΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ

Γράφει ο Βασίλης Κοψαχείλης*

Η Σαουδική Αραβία είναι η Aramco και η Aramco είναι η Σαουδική Αραβία…

Για διαφόρους λόγους η Σαουδική Αραβία καίγεται για φρέσκα κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αποδέσμευση της οικονομίας της από το πετρέλαιο.

Το Ιράν καίγεται να πουλήσει πετρέλαιο και να εκμεταλλευτεί την χαραμάδα που του άνοιξε ο Τράμπ (για τους δικούς του λόγους…)

Την περασμένη εβδομάδα όλα τα διεθνή πρακτορεία έπαιζαν δηλώσεις για πακέτο μετοχών της Aramco που θα διατεθεί προς πώληση στο Σαουδαραβικό χρηματιστήριο ως πρόβα τζενεράλε για το πολυ θρυλούμενο διεθνές IPO της εταιρείας.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να εκτιμηθεί συνολικά στα $2 τρις. Η αγορά την εκτιμά κοντά στο $1,5 τρις. Οι Αμερικανοί τους θέλουν ακόμη πιο κάτω (οι Σαουδάραβες θα πληρώσουν πολύ ακριβά το “πραξικόπημα” των late ’80s).

Και ένας τρόπος να γκρεμίσεις την αξία μιας εταιρείας είναι να αναδείξεις τις αδυναμίες της, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για πετρέλαιο και γεωπολιτική.

Και επειδή ΟΛΑ στις Διεθνείς Σχέσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία, η επιθυμία των Αμερικανών μπορεί άνετα να υπηρετηθεί από τους proxies των Ιρανών στην περιοχή που είναι οι αντάρτες Χούθις στην Υεμένη.

* Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος, γεωστρατηγικός αναλυτής.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024