22/05/2024

Ινδός υπουργός: Θα ενώσουμε ξανά την Ινδία όπως ήταν πριν το 1947

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

 

Ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που καίει τους τελευταίους μήνες στο ιστορικό Κασμίρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Ινδικής κυβέρνησης προειδοποίησε το Πακιστάν να είναι έτοιμο, καθώς η Ινδία ετοιμάζεται να ενώσει ξανά τη χώρα του, όπως ήταν πριν το 1947.

Η Ισλαμαμπάντ “θα πρέπει να είναι έτοιμη να χάσει το κατεχόμενο από το Πακιστάν, Κασμίρ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Γκουτζαράτ, Βιτζιάι Ρουπανί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας την ινδική ορολογία για το διεκδικούμενο έδαφος. Τα λεγόμενα του Ινδού αξιωματούχου ήρθε εβδομάδες μετά αφότου το Δελχί απέκοψε το Τζαμού και το Κασμίρ απο το αυτόνομο του καθεστώτος τους, το οποίο ο υπουργός είπε ότι ανοίγει το δρόμο για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ινδίας.

Και οι δύο χώρες ήταν μέρος της βρετανικής Ινδίας μέχρι το διαχωρισμό του 1947 που προκάλεσε οδυνηρή θρησκευτική διαίρεση και οδήγησε στη διαμάχη για το Κασμίρ. Η Ινδία και το Πακιστάν ισχυρίζονται και οι δύο ότι το Κασμίρ είναι δικό τους, αλλά ελέγχουν μόνο τμήματά του.

Πολέμησαν σε αρκετούς συμβατικούς πολέμους, μαζί με αρκετές επίσης διασυνοριακές αψιμαχίες, με πιο πρόσφατη αυτή του Φεβρουαρίου. Τότε, ινδικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν (όπως είπε το Νέο Δελχί) στρατόπεδα της ισλαμιστικής ανταρτικής ομάδας Jaish-e-Mohammed (JeM), η οποία πραγματοποίησε πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ινδίας. Το Ισλαμαμπάντ ανταποκρίθηκε με δύναμη και οι εχθροπραξίες τελικά εξελίχθηκαν σε έντονο βομβαρδισμό και από τις δύο πλευρές και ανοιχτή αερομαχία.

Οι σχέσεις χτύπησαν επίσης “κόκκινο” τον περασμένο μήνα, όταν η Ινδία ανακάλεσε την αυτοδιοικούμενη κατάσταση του Τζαμού και του Κασμίρ.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι η κίνηση είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την τόνωση της οικονομίας του Κασμίρ, αλλά το Πακιστάν επιμένει ότι είναι παράνομο, κάτι τέτοιο και κινδυνεύει να αυξήσει τη βία στην περιοχή. Τελικά, και οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε έναν πόλεμο λέξεων, απειλώντας ο ένας τον άλλο με ανταποδοτικά μέτρα.

πηγή:Capital.gr

 

Διαβάστε επίσης:Η κρίση στις σχέσεις Ινδίας Πακιστάν

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024