14/09/2024

“Κουράστηκαν” οι Γερμανοί από τα πίσω-μπρος με το Brexit

Του Josef Janning
European Council on Foreign Relations

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Brexit έχουν βαθύνει την απόσταση μεταξύ των πολιτικών τάξεων της Γερμανίας και της Βρετανίας. Οι γερμανικοί πολιτικοί φορείς έχουν κουραστεί από τους ελιγμούς τακτικής στο Λονδίνο.

Προερχόμενες από έναν βαθύ σεβασμό, αν όχι θαυμασμό, για τη δημοκρατία του Westminster, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ενισχύσει την άποψη ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες της είναι απαρχαιωμένες και δυσλειτουργικές. Ότι η πολιτική συναίνεση και η σταθερότητα είναι πράγματα του παρελθόντος στη Βρετανία. Και ότι η ένωση των 300 ετών, ίσως έλθει στο τέλος της.

Η έκβαση την οποία θα ήθελαν να δουν οι Γερμανοί πολιτικοί στην Βρετανία, είναι μια οργανωμένη έξοδος. Την ίδια στιγμή, συνειδητοποιούν ότι η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ παράλληλα οι Βρετανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν ή όχι πρέπει να αποχωρήσουν.

Για το Βερολίνο, η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ παραμένει ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων για τον βρετανικό λαό. Για αυτόν τον λόγο, η γερμανική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο, εάν αυτό συνεπάγεται και την προοπτική να επιδιορθωθεί το λάθος.

Κυρίως ωστόσο, η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι θα μπορούσε να συμβεί ελλείψει μιας συμφωνίας. Ένα άτακτο Brexit θα δημιουργήσει σοβαρή πολιτική κόντρα μεταξύ του Βερολίνου και του Λονδίνου, δηλητηριάζοντας τη ρητορική και το τελετουργικό της σχέσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Θα σημαίνει επιπλέον κόστος για τον γερμανικό προϋπολογισμό και επιπλέον μέσα για την στήριξη της Ιρλανδίας. Ενώ ίσως να μην εξαπλωθεί σε άλλες γωνίες της ΕΕ άμεσα, μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει την έννοια της ολοκλήρωσης και το αφήγημά της σε μια περίοδο που και τα δύο δείχνουν σημάδια διάβρωσης.

Και στα επόμενα χρόνια, η Βρετανία θα μπορούσε να γίνει ο κύριος επικριτής των υποθέσεων της ΕΕ, θέλοντας να αλληλοεπιδράσει άμεσα με τα κράτη-μέλη και υποστηρίζοντάς το αυτό ως “την φυσική τάξη” των διεθνών υποθέσεων –από κυρίαρχο κράτος σε κυρίαρχο. Δεν θα δεσμευόταν από καμία αφοσίωση σε κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και αποφάσεις. Στην επιδίωξη των κοινών της συμφερόντων, μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε κάλλιστα να ενθαρρύνει αντί-γερμανικό κλίμα στην ήπειρο, κάτι το οποίο θα περιέπλεξε περαιτέρω τα θέματα για τις γερμανικές πολιτικές στην ΕΕ.

Κατά συνέπεια, το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο να αποδεχθεί άλλη μία παράταση της προθεσμίας εξόδου και άλλη μία μετά από αυτή, αν παραστεί ανάγκη. Η Γερμανία ωστόσο δεν θα αποδεχόταν κάποια συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται στα βασικά που συμφωνήθηκαν στο deal αποχώρησης: οι οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, το καθεστώς και τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία. Εάν το Λονδίνο έρθει με καλύτερες προτάσεις για να εξασφαλίσει αυτά τα απαραίτητα, μια νέα συμφωνία μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη του Βερολίνου.

πηγή:CAPITAL.GR

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024