30/05/2024

Τι αναμένω από την επικείμενη συνάντηση κορυφής στη Νέα Υόρκη

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη για το τι θα πει ο Τούρκος Πρόεδρος κ.Ερντογάν στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στην επικείμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη:
“Το οπλοστάσιο του διεθνούς δικαίου, το μεγαλύτερο όπλο της δημοκρατίας, φαίνεται αρκετά κουρασμένο. Αλλά εσείς πιστεύετε ότι μπορείτε να εκκινήσετε την ατμομηχανή του δικαίου. Ω, πώς αγαπάτε να το λέτε αυτό. Ποιος, άραγε, νοιάζεται για την δυναμική της αποτροπή σας, για το πόσο κοστίζει να οικοδομήσετε αξιόπιστη αποτροπή, να ωθήσετε τα όρια της σύγχρονης τεχνολογίας και να προετοιμαστείτε για το μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία σας. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να πολεμήσουμε, καθώς κανείς από εμάς δεν θα κερδίσει, αλλά δεν μπορείτε να το δείτε.
Ο φόβος σας είναι το σκοτάδι που συγχέει και καταναλώνει. Το κλειδί είναι ότι σας αναγκάζουμε, μέσω στρατηγικής τρομοκρατίας, σε μη βιώσιμες δαπάνες, υπερεκμετάλλευση και τελική παρακμή. Εμπρός λοιπόν, σας εκφοβίζουμε και εκμεταλλευόμαστε τις αδυναμίες του συστήματός σας. Αναζωογονούμε τις ανασφάλειες, τους φόβους και τα εφηβικά ερεθίσματα που η χώρα σας έχει επιδείξει τόσο καλά τα τελευταία χρόνια. Ο φόβος οδηγεί σε κακές αποφάσεις και παράνοια. Ο φόβος οδηγεί στην απομόνωση. Ο φόβος οδηγεί σε υπερβολική επιβάρυνση και σε πτώχευση των Ελλήνων. Ο φόβος κορυφώνεται με την ίδια την απώλεια που φοβάστε.”
Η απάντηση είναι μόνο μία: “Έχω εμπιστοσύνη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και έχω δώσει εντολή να χτυπήσουν πρώτοι και να βυθίσουν όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.”

*Ο Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024