29/03/2024

Ιρανοί συρρέουν στην Τουρκία: Έξαρση στην αγορά κατοικιών τους τελευταίους μήνες

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

 

Η υποτίμηση της λίρας έχει καταστήσει την Τουρκία ελκυστικά φτηνή για τουρισμό. Επίσης, όπως έχει γραφτεί πολλάκις, Άραβες συρρέουν στη γειτονική χώρα, με κάθε ευκαιρία. Όμως όπως φαίνεται, οι Άραβες δεν είναι οι μόνοι τους οποίους “τραβάει” η Τουρκία και η συρρικνούμενη τουρκική οικονομία. Τα πάντα χτίζονται στην Τουρκία, με τους πολίτες να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Πολυκατοικίες, πολλές φορές χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, ξεπηδούν από το πουθενά, καθιστώντας αρκετά μέρη “εξωγήινα”. Ένα τέτοιο παράδειγμα, για να γίνει κατανοητό, είναι το ιστορικό (για τους Έλληνες) Κορδελιό, που αν και παραμένει χωριό, δεν έχει σπίτια που να αρκούνται σε έναν ή δύο ορόφους. Πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών, περιμένουν τους επίδοξους αγοραστές που συνήθως είναι διασημότητες, Άραβες, κ.ά. Ιρανοί βρίσκονται σε έντονο ανταγωνισμό με τους Ιρακινούς για να καταστούν ηγετική δύναμη στην αγορά κατοικιών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής αρχής της Τουρκίας, Ιρανοί πολίτες έχουν αγοράσει 3.135 συγκροτήματα κατοικιών στην Τουρκία τους τελευταίους οκτώ μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των σπιτιών που αγοράστηκαν από τους Ιρανούς το 2019 αυξήθηκε κατά 89% και 640% σε σύγκριση με το 2018 και το 2017, αντίστοιχα.

Ιρανοί συρρέουν στην Τουρκία: Έξαρση στην αγορά κατοικιών τους τελευταίους μήνες

Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Τουρκία κατόρθωσε να πουλήσει 28.000 κατοικίες σε ξένους, γεγονός που δείχνει αύξηση κατά 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι Ιρακινοί, ακολουθούμενοι από Ιρανούς, βρίσκονται σήμερα στην κορυφή του πίνακα των λαών που αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του VIPTurkishPass, το οποίο παρέχει υπηρεσίες στέγασης, υπηκοότητας και παροχής συμβουλών στους Ιρανούς, Fatih Çayabatmaz, δήλωσε στην Daily Sabah τον περασμένο Μάιο ότι “οι φήμες για πόλεμο… στο Ιράν προκάλεσαν την ξαφνική άνοδο της αγοράς συναλλάγματος και άρχισαν να προκαλούν ανησυχία για το πολιτικό μέλλον (της Ισλαμικής Δημοκρατίας)”.

Τόνισε περαιτέρω ότι οι πολιτικές του Ιράν που απευθύνονται στους πολίτες, μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, τις απαγορεύσεις στις εξαγωγές και τις εισαγωγές και τα προβλήματα με τις γύρω χώρες, οδήγησαν περίπου 75.000 ιρανικές εταιρείες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Ομάν να κλείσουν και να στραφούν στην Τουρκία.

Ο Çayabatmaz τόνισε επίσης ότι η εμβάθυνση και επέκταση των κυρώσεων της Ουάσινγκτον που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη, η συνεχής υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος (rial) και οι φήμες για τον πόλεμο ήταν μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης από τους Ιρανούς, οι οποίοι ήταν συγκλονισμένοι από την αβεβαιότητα, για αγορά κατοικιών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι Ιρανοί θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Τουρκία, την οποία θεωρούν ως “ασφαλές καταφύγιο”.

Επιπλέον, αγοράζοντας σπίτια στην Τουρκία, οι Ιρανοί ανοίγουν το δρόμο τους για να γίνουν πολίτες εκεί και, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ, θα είναι σε θέση να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, ως Τούρκοι υπήκοοι πλέον.

Η νέα έκθεση δείχνει ότι οι πολίτες της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Αφγανιστάν, του Κουβέιτ και της Γερμανίας ακολουθούν τους Ιρανούς και τους Ιρακινούς στην αγορά ακινήτων στην Τουρκία.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία αντικατοπτρίζουν μόνο πληροφορίες σχετικά με τον τομέα της στέγασης και δεν περιλαμβάνουν άλλα είδη ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των γαιών, των επιχειρήσεων, των καταστημάτων και των μικρών εργοστασίων.

 

πηγή:Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024