20/04/2024

Οι διεθνείς κυρώσεις “έπλασαν” νέο μέτωπο: Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Ιράκ κόντρα στο σύστημα SWIFT

Οι διεθνείς κυρώσεις “έπλασαν” νέο μέτωπο: Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Ιράκ κόντρα στο σύστημα SWIFT

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Οι τραπεζικές σχέσεις του Ιράν με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ενδυναμώνονται παρά το γεγονός ότι αποσυνδέεται από το σύστημα SWIFT πληρωμών, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί την Τετάρτη, αναφέρει το TASS .

“Ευτυχώς, σήμερα οι τραπεζικές σχέσεις του Ιράν με αρκετές άλλες χώρες αυξάνονται χωρίς τη χρήση του συστήματος SWIFT”, ανέφερε ο επίσημος ιστότοπος του προέδρου του Ιράν. “Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι στη Δύση πίστευαν ότι οι τραπεζικές σχέσεις ήταν μόνο το SWIFT. Αλλά δεν είναι έτσι”.

Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι “προς το παρόν, η Τεχεράνη έχει δημιουργήσει τραπεζικούς δεσμούς με τη Ρωσία και σχεδιάζει να αναπτύξει παρόμοιους δεσμούς με τις χώρες της Ευρασίας. Ξεκινήσαμε επίσης τη μετάβαση στο εμπόριο των εθνικών νομισμάτων με τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράκ, κάτι που θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματά μας”.

Στις 8 Μαΐου 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την Πυρηνική Συμφωνία του Ιράν και επέβαλαν ορισμένες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, επιδιώκοντας να σταματήσουν πλήρως τις εξαγωγές πετρελαίου. Η Ουάσιγκτον είχε επίσης αποσυνδέσει την Τεχεράνη από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για το Ιράν να κάνει διεθνείς συναλλαγές.

Πριν από περίπου έναν μήνα, ένα έγγραφο της ρωσικής κυβέρνησης βρέθηκε σε χωματερή κοντά στη Μόσχα. Αυτό αποκάλυψε επείγουσες συνομιλίες, τον Ιούλιο, μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, για τη σύνδεση τουρκικών τραπεζών και εταιρειών με την εναλλακτική λύση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT.

Η ρωσική εναλλακτική λύση στο σύστημα SWIFT δημιουργήθηκε από την Τράπεζα της Ρωσίας το 2014, ως μέρος μιας προσπάθειας τόσο για τη μείωση των αποκαλούμενων εξωτερικών κινδύνων, όσο και για την προστασία από την απειλή αποπομπής από την παγκόσμια υπηρεσία SWIFT.

πηγή:Capital.gr

 

 

Yπενθυμίζουμε πως ένα έγγραφο της ρωσικής κυβέρνησης που βρέθηκε τον Αύγουστο σε χωματερή κοντά στη Μόσχα αποκάλυψε επείγουσες συνομιλίες, τον Ιούλιο, μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, για τη σύνδεση τουρκικών τραπεζών και εταιρειών με την εναλλακτική λύση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στο παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών SWIFT.

Τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Alexei Moiseev, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για την αγορά των του ρωσικού συστήματος πυραύλων αεράμυνας S-400, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024