07/10/2024

Stratfor: Οκτώ πηγές αβεβαιότητας για το 4ο τρίμηνο

Στο Ιράν και στον κίνδυνο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ η προσοχή, ενώ η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί με νευρικότητα και την εξέλιξη του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου. Το Brexit, οι αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ και το οικονομικό χάος στην Αργεντινή.

Από το Brexit και το ενδεχόμενο πολέμου στον Περσικό Κόλπο μέχρι τους εμπορικούς πολέμους του Λευκού Οίκου, ο παράγοντας «αβεβαιότητα» θα είναι ιδιαίτερα έντονος το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Stratfor.

Οι πολιτικές ακροβασίες στο Ιράν απειλούν την παγκόσμια προμήθεια πετρελαίου: Το Ιράν θα είναι προετοιμασμένο να διακινδυνεύσει μια περιορισμένη στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, χρησιμοποιώντας την απειλή της κλιμάκωσης -και τις ευρύτερες ανησυχίες ως προς το πώς θα επηρεαστεί από μια μεγάλη διαταραχή στην προμήθεια πετρελαίου η παγκόσμια οικονομία, όπου ήδη επικρατεί νευρικότητα-, προκειμένου να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια στενή διαπραγμάτευση που θα επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων. Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές δυνάμεις, μαζί με τα κράτη πρώτης γραμμής του Περσικού Κόλπου, θα παραμείνουν δραστήριες στις προσπάθειες μεσολάβησης.

Παρατεταμένη αβεβαιότητα για το Brexit: Ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο στο χείλος ενός Brexit χωρίς συμφωνία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όμως το Λονδίνο για μια ακόμα φορά θα αποφύγει το χειρότερο σενάριο. Η ακροσφαλής πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιον συμβιβασμό για το ιρλανδικό backstop, όμως, πιο πιθανό είναι μια παραίτηση του Τζόνσον ή μια πρόταση μομφής να ανοίξουν τον δρόμο για μια ακόμα παράταση και πρόωρες εκλογές.

Δοκιμάζοντας τις βάσεις για μια στενή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας: Ο Λευκός Οίκος θα μετριάσει τις φιλοδοξίες του για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, επιδιώκοντας αντιθέτως μια προκαταρκτική συμφωνία που θα ανακουφίσει κάπως τους Aμερικανούς αγρότες και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια χαλάρωση των εξαγωγικών περιορισμών για τη Huawei. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά ακανθώδη σημεία -σε συνδυασμό με ένα βαρύ φορτίο δασμών- που θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία. Όσο η αμερικανική οικονομία παραμένει σχετικά σταθερή, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ακόμα κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και μιας δασμολογικής κλιμάκωσης.

Περισσότερη αβεβαιότητα στο εμπόριο λόγω ΠΟΕ: Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου υπαρξιακό ζήτημα, όταν τον Δεκέμβριο θα παραλύσει το δευτεροβάθμιο όργανο του Οργανισμού, καθώς ο Λευκός Οίκος σκοπίμως αποκλείει τους διορισμούς σε αυτό. Η κίνηση ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια επιχειρηματολογία του Λευκού Οίκου πως ο πολυμερής οργανισμός, που διοικείται στη βάση της συναίνεσης, δεν μπορεί να συμμορφώσει τους μεγάλους εμπορικούς καταχραστές όπως η Κίνα. Η στροφή από ένα σύστημα διακυβέρνησης των εμπορικών διαμαχών που βασίζεται στους κανόνες, σε ένα σύστημα που βασίζεται κυρίως στην ισχύ και στις διμερείς διαπραγματεύσεις, θα δημιουργήσει επιπλέον εμπορική αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Η ΕΕ δεν θα σημειώσει εύκολες εμπορικές νίκες: Καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να σημειώσει μικρότερες εμπορικές νίκες, η Ιαπωνία θα μπορέσει να μετριάσει την απειλή των αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα, καταλήγοντας σε μια αρχική εμπορική συμφωνία. Η Ινδία, το Μεξικό και οι αυξανόμενοι εμπορικoί στόχοι όπως το Βιετνάμ, θα έχουν καλύτερες πιθανότητες να αποτρέψουν την επιβολή αμερικανικών δασμών αυτό το τρίμηνο. Ωστόσο, οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ θα γίνουν πιο ταραχώδεις, σε μια περίοδο που η Γερμανία ήδη κινδυνεύει με ύφεση.

Αντιδράσεις στην κινεζική περιφέρεια: Οι επίμονες αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κάποια σοβαρή παρέμβαση από την Κίνα, όμως η παρατεταμένη πολιτική αντιπαράθεση θα ελαχιστοποιήσει τη φήμη του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικού κέντρου, με αποτέλεσμα κεφάλαια και επενδύσεις να κατευθυνθούν προς τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν. Η αντίσταση κατά του Πεκίνου και το σχετιζόμενο οικονομικό κόστος θα έχουν εξέχουσα θέση στην Ταϊβάν, ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου.

Ο λαϊκισμός και το οικονομικό χάος επιστρέφουν στην Αργεντινή: Η πιθανή νίκη του λαϊκιστή υποψηφίου Αλμπέρτο Φερνάντεζ στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής στις 27 Οκτωβρίου θα βαθύνει τις οικονομικές αναταράξεις, οδηγώντας σε αυστηροποίηση των capital controls. Η επιρροή της μαύρης αγοράς θα αυξηθεί και θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας διάσωσης. Μια άνοδος του προστατευτισμού θα εκτροχιάσει τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Mercosur και θα βαθύνει τις εντάσεις με τη Βραζιλία.

Άφθονοι περισπασμοί για τις ΗΠΑ: Μια κλιμακούμενη κρίση με το Ιράν και οι προβληματικές διαπραγματεύσεις με το Αφγανιστάν θα περιπλέξουν την προσπάθεια των ΗΠΑ να ελαχιστοποιήσουν τους περισπασμούς, να αναπτύξουν πόρους και να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία. Η Κίνα θα βασιστεί στα οικονομικά κίνητρα και στις έμμεσες απειλές μαζί με τη Ρωσία, προκειμένου να πείσει τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να μη φιλοξενήσουν τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας θα συνεχιστεί, περιορίζοντας περαιτέρω τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διαμορφώσουν ένα ισχυρότερο συμμαχικό μέτωπο, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία έναντι της Κίνας.

πηγή:Euro2day.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024