18/04/2024

Τι κρύβει η απόφαση των Δημοκρατικών για παραπομπή Τραμπ

Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

 

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ έβαλε η συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος, φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογο του, να διεξαγάγει έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Φημολογείται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον πρόεδρο Ζελένσκι με περικοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας!

Πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Το Δημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να συσπειρωθεί υπό το πρόσωπο του, μετά από μία απόφαση υψηλού ρίσκου που πήρε. Πρότεινε την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, με το αδίκημα της “προδοσίας”. Μοιάζει αστείο ο Αμερικανός πρόεδρος, που γλίτωσε από το “Russiagate”, στο τέλος να καθαιρεθεί λόγω της ουκρανικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές!

Όντως ο μεγιστάνας δεν φημίζεται ούτε για τους καλούς του τρόπους, ούτε για την ψυχραιμία του. Όμως μοιάζει παρακινδυνευμένο να έχει φτάσει στο σημείο να εκβιάζει τον Ουκρανό ομόλογο του σαν κοινός μαφιόζος. Μετά το Watergate, όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου ηχογραφούνται. Αποκλείεται να μην το γνώριζε αυτό ένας πρόεδρος, ακόμα και όταν έχει την εκρηκτική ιδιοσυγκρασία του Τραμπ.

Την διαδικασία κίνησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Και όμως είναι το ίδιο πρόσωπο που λίγους μήνες πριν δήλωνε πως χρειαζόμαστε μία “ακλόνητη υπόθεση”, προκειμένου να κινήσουμε διαδικασίες παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. Η Πελόζι αναφέρονταν στο πόρισμα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ για την πολύκροτη υπόθεση του “Russiagate”. Το πόρισμα, αν και αναγνώρισε “ρωσική ανάμιξη” στις αμερικανικές εκλογές, δεν απέδωσε ευθύνες στον μεγιστάνα.

Ανέλπιστο δώρο στον Τραμπ

Αξίζει να θυμηθούμε πως το πόρισμα Μιούλερ δεν ήταν απολύτως αθωωτικό για τον Τραμπ, μιας και άφηνε ξεκάθαρες υπόνοιες για “κατάχρηση εξουσίας” εκ μέρους του. Τότε όμως η Πελόζι είχε αρνηθεί να κινήσει τις διαδικασίες παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, όπως ήθελε μία πτέρυγα των Δημοκρατικών. Μιλούσε για κίνδυνο “διχασμού” της αμερικανικής κοινωνίας και για το ενδεχόμενο “επανασυσπείρωσης” της βάσης των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Τραμπ.

Το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε για να μεταβάλει την στάση της, λίγους μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Πόσο μάλλον που οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να εμφανίζουν αρνητικά μηνύματα για τον Ντόναλντ Τραμπ. Στις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητα του μεγιστάνα έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 40%. Για πρώτη φορά η πλειονότητα των Αμερικανών ψηφοφόρων, δεν ενέκρινε τους χειρισμούς του στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούσαν “πολύ πιθανή” μία ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων σίγουρα “τρόμαξαν” τον πρόεδρο. Διότι το δυνατό χαρτί του προέδρου Τραμπ ήταν πάντα οι επιδόσεις του στην οικονομία. Για πρώτη φορά υπήρχαν φανερά σημάδια αποσυσπείρωσης της εκλογικής του βάσης. Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, έρχεται η ριψοκίνδυνη πολιτική κίνηση των Δημοκρατικών. Διότι προφανώς ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει άριστα την τέχνη της επικοινωνίας, δεν θα αφήσει την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Ήδη μίλησε για “κυνήγι μαγισσών”, δήλωση που μας προετοιμάζει για τις επόμενες αντιδράσεις του. Θα παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα του αμερικανικού κατεστημένου, χρησιμοποιώντας το “υπερόπλο” των social media. Σε αντίθεση με την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον, η πλειονότητα των Αμερικανών ενημερώνεται από τα social media, όχι από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκατομμύρια φανατικούς ακόλουθους στο twitter, το οποίο αναμένεται να πάρει “φωτιά” μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Για χάρη του “κοιμισμένου Τζο”

Δεν μπορεί η Νάνσι Πελόζι να μην γνωρίζει την απέχθεια που προκαλεί η ίδια στον μέσο ρεπουμπλικανό ψηφοφόρο, ο οποίος την ταυτίζει με την “μισητή” Χίλαρι Κλίντον. Με την πράξη της κινδυνεύει να οδηγήσει σε επανασυσπείρωση την βάση των ρεπουμπλικάνων, όπως σωστά προειδοποιούσε μερικούς μήνες πριν. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο Τραμπ να έχει κάνει το μοιραίο λάθος και οι Δημοκρατικοί να έχουν ακλόνητα στοιχεία για την παραπομπή του.

Όμως, ακόμα και αν δεχτούμε αυτήν την εκδοχή, προκειμένου να καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάζεται την διευρυμένη πλειοψηφία της Γερουσίας. Ως γνωστόν, στο συγκεκριμένο σώμα πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί. Σίγουρα η Νάνσι Πελόζι είναι αρκετά ευφυής για να υπολογίζει πως θα βρει “αποστάτες” στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Τελικά μοιάζει όλα να γίνονται, όχι για να καθαιρεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά προκειμένου να αποκτήσει ο Τζο Μπάιντεν το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το κατεστημένο των Δημοκρατικών δεν θέλει να κυριαρχήσουν στο κόμμα “παρείσακτοι”, όπως ο αριστερός ριζοσπάστης Μπέρνι Σάντερς. Μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Τραμπ ως “παρείσακτος” ξεκίνησε και εκλέχτηκε κόντρα στο κατεστημένο του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ο Σάντερς είχε πετύχει μία καλή εμφάνιση έναντι της Χίλαρι Κλίντον, του θεωρούμενου “ακλόνητου φαβορί” των Δημοκρατικών.

Κοινό μυστικό ήταν πως ο “κοιμισμένος Τζο”, (όπως περιπαικτικά τον αποκαλεί ο Τραμπ), δεν “τράβαγε”. Η εμφάνιση του στο debate των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Αύγουστο, ήταν μία απογοήτευση. Ο ίδιος αποπειράθηκε να εμφανιστεί ως εκφραστής της “ψυχής της Αμερικής”, έναντι του αναδυόμενου αυταρχισμού του Τραμπ. Δεν έπεισε όμως την, πλέον υπολογίσιμη, αριστερή τάση των Δημοκρατικών. Βλέπουν τον Τζο Μπάιντεν ως μία “αρσενική εκδοχή” της Χίλαρι Κλίντον, την οποία ουδόλως εκτιμούσαν.

Η πολιτική πόλωση που θα επικρατήσει πιθανόν να δώσει τελικά το χρίσμα στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ήδη νιώθει την “καυτή ανάσα” του Μπέρνι Σάντερς. Εμφανιζόμενος ως “θύμα” του Τραμπ δεν αποκλείεται, όπως προαναφέραμε, να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς, υπό το πρόσωπο του. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αρκεί αυτή η κίνηση για τους οδηγήσει στην κατάκτηση της προεδρίας. Διότι, όπως απέδειξε η εμμονή τους στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, οι Δημοκρατικοί δεν φημίζονται για τις σοφές πολιτικές επιλογές τους.

 

πηγή:SLPress.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024