15/04/2024

Πώς η Κίνα έγινε ο πιο σημαντικός εταίρος της Ρωσίας

Του Alexander Gabuev
Carnegie Moscow Center

 

Για τη Ρωσία, η Κίνα υπήρξε πολλές διαφορετικές χώρες τα τελευταία 70 χρόνια. Στη δεκαετία του 50, η Κίνα ήταν μικρός εταίρος και σύμμαχος της συνθήκης. Από το 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1980, ήταν ένας στρατηγικός αντίπαλος, και στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1990, ένας μακρινός και αδιάκριτος γείτονας. Στον 21ο αιώνα, η Κίνα έχει γίνει ένας βασικός στρατηγικός παγκόσμιος εταίρος για τη Ρωσία, σε μια ολοένα και πιο ασύμμετρη σχέση.

Η Σοβιετική Ρωσία ήταν ένας σημαντικός εξωτερικός συνεισφέρων για την καθιέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η βοήθεια του Κρεμλίνου στον Mao Zedong δεν ήταν μια πράξη ιδεαλισμού, αλλά μια καλά υπολογισμένη κίνηση στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Καθώς η Κίνα επουλώθηκε από τις πληγές ενός καταστροφικού εμφυλίου πολέμου, η Σοβιετική Ένωση τη θεώρησε ως ένας μικρός εταίρος σε μια παγκόσμια οικογένεια κομμουνιστικών καθεστώτων, με πρώτη τη Μόσχα. Έκανε μια τεράστια συμβολή στην βιομηχανική εξέλιξη της Κίνας και στην εκπαίδευση της νέας ελίτ. Και οι δύο χώρες σύναψαν μια επίσημη συμμαχία, και αγωνίστηκαν από κοινού εναντίον των ΗΠΑ στον Πόλεμο της Κορέας.

Ωστόσο, μετά από το θάνατο του Στάλιν, η σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου επιδεινώθηκε. Αυτός ο διχασμός οδήγησε σε δεκαετίες αντιπαράθεσης, με αποκορύφωμα τη διασυνοριακή σύγκρουση του 1969. Για αρκετές δεκαετίες, η Κίνα μετατράπηκε σε σοβαρή απειλή ασφάλειας στην ανατολική πλευρά της Ρωσίας.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, ο Mikhail Gorbachev και ο Dengn Xiaoping συνειδητοποίησαν ότι η άκαρπη αντιπαράθεση αποδυνάμωσε και τις δύο χώρες, και ξεκίνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις. Αυτή η διαδικασία κορυφώθηκε στην στροφή του 21ου αιώνα, όταν ο Vladimir Putin υπέγραψε μια συνθήκη φιλίας με την Κίνα, ενώ και οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνοριακή τους διαφωνία. Η Κίνα έγινε ένας σημαντικός σύμμαχος, αλλά και πάλι όχι ένας σημαντικός εταίρος του Κρεμλίνου.

Άλλη μια στροφή έλαβε χώρα το 2014, μετά από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τις κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ που ακολούθησαν. Το Πεκίνο, τροφοδοτούμενο από το σχίσμα της Ρωσίας με τη Δύση, έγινε ο πιο σημαντικός ξένος εταίρος της Μόσχας σε όλους τους τομείς, από το εμπόριο και τις επενδύσεις στην ασφάλεια. Η Κίνα έχει τώρα το πάνω χέρι σε αυτό που έγινε ένας όλο και πιο ασύμμετρος άξονας, όπου η Ρωσία είναι ο εταίρος με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

πηγή: Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024