29/03/2024

Λευκός Οίκος : Αποσυρόμαστε από τη Συρία – «Πράσινο φως» στην Τουρκία για επέμβαση

U.S. President Donald Trump, left, talks to Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, as they tour the new NATO headquarters in Brussels, Belgium, Wednesday, July 11, 2018. NATO countries' heads of states and governments gather in Brussels for a two-day meeting. (Presidency Press Service via AP, Pool)

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη βόρεια Συρία δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού «Χαλιφάτου» από τις ΗΠΑ».

Τουρκία: Αυτά συζήτησαν Τραμπ-Ερντογάν

Την ώρα που η κατάσταση στη Συρία παραμένει εκρηκτική και η Τουρκία μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά τη σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.

Τέλος, έγινε γνωστό πως οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του.

Η διαδήλωση των Κούρδων

Την Κυριακή χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δεν θέλουμε τον πόλεμο», είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024