29/03/2024

Συρία : Αναλυτές εξηγούν πως ωφελείται το ISIS από την απόφαση Τραμπ

Ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία ενδέχεται να οδηγήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους αναλυτές και τις κουρδικές δυνάμεις, παρά τη δέσμευση της Άγκυρας να εμποδίσει την αναδιοργάνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Μια στρατιωτική επιχείρηση θα ακυρώσει «χρόνια μαχών» εναντίον του ΙΚ, προειδοποίησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ηττήθηκε στη Συρία τον Μάρτιο χάρη στην επιχείρηση που διεξήγαγαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

«Πυρήνες εν υπνώσει»

Όμως αν και το «χαλιφάτο» έχει εξαλειφθεί, το ΙΚ έχει μετατραπεί πλέον σε μια οργάνωση που δρα μυστικά και διαθέτει πυρήνες εν υπνώσει οι οποίοι εξακολουθούν να απειλούν ότι θα εξαπολύσουν αιματηρές επιθέσεις.

«Το ΙΚ αποτελεί πάντα απειλή η οποία μπορεί να επανεμφανιστεί, αν οι SDF δουν την προσοχή τους και τους πόρους τους να στρέφονται αλλού (…) προς μία μάχη εναντίον της Τουρκίας», εξηγεί ο Σαμ Χέλερ του International Crisis Group.

«Η μάχη ενάντια στο ΙΚ δεν έχει ολοκληρωθεί», τονίζει από την πλευρά του ο Άμπντελ Καρίμ Όμαρ, ανώτερος αξιωματούχος αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις της κουρδικής κυβέρνησης.

Προειδοποιήσεις από Κούρδους

«Υπάρχουν κάποιοι πυρήνες εν υπνώσει στις περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα», προειδοποιεί.

Μια τουρκική επέμβαση θα απειλήσει επίσης τις φυλακές και τους καταυλισμούς που διαχειρίζονται οι Κούρδοι και στις οποίες βρίσκονται πολλοί τζιχαντιστές και οι οικογένειές τους, προειδοποίησαν επίσης οι SDF, που ανησυχούν ότι θα χάσουν τον έλεγχό τους.

Μόνο στον καταυλισμό αλ Χολ, στη βορειοδυτική Συρία, διαμένουν περισσότεροι από 70.000 εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους 3.000 οικογένειες τζιχαντιστών σύμφωνα με την κουρδική κυβέρνηση.

«Οι εγκληματίες αυτοί ενδέχεται να δραπετεύσουν», τονίζει ο Όμαρ, σύμφωνα με τον οποίο τα κέντρα κράτησης βρίσκονται σε απλά κτίρια που δεν είναι επαρκώς προστατευμένα.

Οι φόβοι αυτοί είναι ακόμη πιο έντονοι στον καταυλισμό αλ Χολ, που συχνά χαρακτηρίζεται «βραδυφλεγής βόμβα», γνωστού για τα πολλά επεισόδια που σημειώνονται εκεί.

Χιλιάδες αλλοδαποί, ανάμεσά τους και Δυτικοί, που κρατούνται στον αλ Χολ «είναι εξίσου επικίνδυνοι με τους χιλιάδες μαχητές του ΙΚ» που κρατούνται σε άλλα κέντρα, επεσήμανε η κουρδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρι, φόνους και απόπειρες απόδρασης.

Τον Σεπτέμβριο ο επικεφαλής του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους υποστηρικτές του να «σώσουν» τους τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους που ζουν σε αυτούς τους καταυλισμούς και τα κέντρα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Study of War, το ΙΚ δωροδοκεί τους φύλακες στα κέντρα κράτησης και συγκεντρώνει πόρους ώστε να φεύγουν από αυτά μυστικά οι γυναίκες.

«Ευάλωτοι» καταυλισμοί

«Το ΙΚ ίσως να προετοιμάζει πιο συντονισμένες και περίπλοκες επιχειρήσεις για να απελευθερώσει μέλη του που κρατούνται», εκτιμά το ISW σε έκθεσή του, επικαλούμενο περιπτώσεις κρατούμενων που απέδρασαν.

Ωστόσο η Τουρκία διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι «δεν θα επιτρέψει στο ΙΚ να επιστρέψει, με τη μία ή την άλλη μορφή».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα ίσως ευνοήσει άθελά της την επανεμφάνιση μιας νέας τζιχαντιστικής δυναμικής.

Η θέση της Τουρκίας

«Η Τουρκία δεν θα πλήξει σκοπίμως τους καταυλισμούς και τις φυλακές, αλλά ενδέχεται να το πράξει από λάθος», εξηγεί ο αναλυτής Σάμιουελ Ραμάνι.

Ο Σαμ Χέλερ κάνει επίσης λόγο για το ενδεχόμενο οι καταυλισμοί να είναι «ευάλωτοι» σε περίπτωση μετακίνησης των κουρδικών δυνάμεων.

«Αν αποδράσουν στελέχη του ΙΚ εκμεταλλευόμενα το χάος που θα προκληθεί, ενδέχεται να αποτελέσουν καταλύτη για τις επιχειρήσεις του ΙΚ σε τοπικό επίπεδο. Ή, αν φύγουν από το συριακό πεδίο μάχης, αυτό ενδέχεται να ενισχύσει τις τζιχαντιστικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο», προσθέτει.

Αν η τουρκική επίθεση πραγματοποιηθεί, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προσφέρει «στο ΙΚ το δώρο της αναγέννησης» μετά την απόφασή του να αποσύρει από τη Συρία τα αμερικανικά στρατεύματα και να επιτρέψει την τουρκική επιχείρηση, σημειώνει ο Τσαρλς Λίστερ, αναλυτής του Middle East Institute.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024