Σε εξέλιξη η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Συρία
Τουλάχιστον 15 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 άμαχοι. Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ. Η εισβολή θα είναι “μετρημένη και υπεύθυνη”, διαβεβαιώνει η Άγκυρα. Έντονες αντιδράσεις διεθνώς. Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εισηγούνται κυρώσεις κατά Ερντογάν. Μας αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά δεν μας βοήθησαν στη… Νορμανδία (!), σχολιάζει ο Τραμπ.
“Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας και ο Εθνικός Συριακός Στρατός (Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν τη χερσαία φάση της επιχείρησης”, ανέφερε το υπουργείο.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, με την υποστήριξη Σύρων μαχητών, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία του συνόρου.
Τούρκοι στρατιώτες και εφεδρικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών μπήκαν στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο μιας επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που εξαπέλυσαν νωρίτερα την Τετάρτη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.
“Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους”, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελαίας.
Σύμφωνα, πάντως, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 15 νεκροί, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, και τουλάχιστον 40 τραυματίες.
Σύγκλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.
Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν διπλωματικές πηγές.
Πάντως, η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν χθες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ενόψει της συνεδρίασης του κεκλεισμένων των θυρών σήμερα για να συζητηθεί η εισβολή.
Κατά την Άγκυρα, η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία. Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων άρχισε μερικές ημέρες μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή και συνεργάζονταν με κούρδους μαχητές, που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις των τελευταίων ετών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
«Όπως συνέβη και στις προηγούμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της, η αντίδραση της Τουρκίας θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη», ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το δεκαπενταμελές ΣΑ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό», συνέχισε ο πρεσβευτής. «Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ακόμη ο Σινιρλίογλου.
Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία και «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» εκεί πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Φαρχάν Χακ.
Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και πως θεωρεί ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».
Διεθνής καταδίκη των επιθέσεων
Η τουρκική εισβολή στη Συρία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς.
Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε πως οι στρατιωτικές ενέργειες δεν θα οδηγήσουν σε «καλό αποτέλεσμα», λέγοντας πως ο μόνος τρόπος για επιλυθεί ο πόλεμος στη Συρία είναι να υπάρξει πολιτική λύση. «Καλώ την Τουρκία καθώς και άλλους παράγοντες να ενεργήσουν με συγκράτηση και να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που ήδη, τώρα που μιλάμε, βρίσκονται σε εξέλιξη».
Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε την επίθεση, υπογραμμίζοντας πως απειλεί την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και τις προσπάθειες να περιοριστεί η δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
«Ο Καναδάς καταδικάζει σθεναρά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία (…). Απευθύνουμε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και προς όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», σημείωσε η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ μέσω Twitter.
Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά δεν έχουν αναπτύξει στελέχη τους στη Συρία, περίπου 250 βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις και συνεργάζονται με κουρδικές οργανώσεις.
Το 2016, η καναδική δύναμη είχε εμπλακεί σε μάχες με μέλη του ΙΚ.
Η διπλωματία του εμιράτου του Κουβέιτ έκρινε ότι τουρκική επιχείρηση στη Συρία απειλεί άμεσα τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιφέρεια και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του εμιράτου KUNA.
Η τοποθέτηση αυτή του Κουβέιτ είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με εκείνη αρκετών ακόμη αραβικών χωρών που καταδίκασαν την τουρκική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.
Απαντώντας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απέρριψε με έντονο τρόπο τις επικρίσεις ορισμένων χωρών του Κόλπου για την επιχείρηση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, κατηγορώντας τις ότι «σκότωσαν» και «προκάλεσαν τη λιμοκτονία αμάχων» στην Υεμένη.
«Σκοτώσατε και οδηγήσατε στη λιμοκτονία τόσους αμάχους στην Υεμένη. Με ποιο δικαίωμα εναντιώνεστε τώρα σε αυτή την επιχείρηση;» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, προφανώς ανταπαντώντας στις επικριτικές τοποθετήσεις του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πομπέο: Θεμιτές οι ανησυχίες της Άγκυρας, αλλά εμείς δεν δώσαμε «πράσινο φως»
Σημειώνεται πως ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομέο, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS χθες, επανέλαβε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε στην Άγκυρα «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Συρία.
Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε εξάλλου να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη συριακή επικράτεια.
Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι και ζητούν μέτρα κατά του Ερντογάν
Πάντως, δύο αμερικανοί γερουσιαστές παρουσίασαν το περίγραμμα σχεδίου νόμου το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας — συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν — καθώς και στις ένοπλες δυνάμεις και τον τομέα της ενέργειας της χώρας αυτής, σε αντίδραση στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ εισηγούνται να στοχοθετηθούν όποιοι πόροι τυχόν διαθέτουν οι τούρκοι πολιτικοί στην επικράτεια των ΗΠΑ και να τους επιβληθούν επίσης ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Ακόμη, προτείνουν να απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών που κατασκευάζονται στην αμερικανική επικράτεια.
Επιπλέον, θέλουν να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις οι οποίες έχουν αναγγελθεί σε βάρος της Άγκυρας εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Ακόμη, οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ προτείνουν να εκπονηθεί έκθεση σχετικά με τους πόρους και την περιουσία του τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Πέραν του προέδρου της Τουρκίας, οι δύο γερουσιαστές εισηγούνται να υποστούν αμερικανικές οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις άλλοι έξι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας.
Επιπλέον των κυρώσεων στον τουρκικό στρατό, οι δύο συνεισηγητές του σχεδίου νόμου θέλουν να επιβληθούν κυρώσεις στην τουρκική ενεργειακή βιομηχανία, ιδίως δραστηριότητές της που είναι καίριες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι Βαν Χόλεν και Γκρέιαμ συνδέουν την άρση των κυρώσεων αυτών με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, όπου άρχισαν χθες Τετάρτη επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.
Οι δύο γερουσιαστές παρουσίασαν τις προτάσεις τους με αναρτήσεις τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Μας αρέσουν οι Κούρδοι αλλά δεν μας είχαν βοηθήσει στη Νορμανδία…
Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη σύμπηξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα. «Οι συμμαχίες είναι εύκολες», διαβεβαίωσε.
Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους», για ίδιο συμφέρον.
Οι Κούρδοι — έθνος που δεν διαθέτει Κράτος — «δεν μας βοήθησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία», έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο αμερικανός πρόεδρος.
«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα», είπε ακόμη. Τούτου λεχθέντος «μας αρέσουν οι Κούρδοι», επέμεινε.
Νωρίτερα χθες ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως ελπίζει ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»: «Θα αφανίσω την οικονομία [της Τουρκίας]», απείλησε.