21/05/2024

Stratfor: Γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν να «πουλήσουν» τους Κούρδους στη Συρία

Σε ποιο δίλημμα κλήθηκε να απαντήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας την απόσυρση από τη βορειοανατολική Συρία. Η σημασία των Κούρδων και ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας. Ποιες είναι οι παρενέργειες που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει.

Η απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών ενόψει της αναμενόμενης εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μεταξύ τους σύγκρουσης.

Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συμμάχου των ΗΠΑ στον οποίο κυριαρχούν οι Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που συνεργάζονταν στη μάχη κατά της διακρατικής τρομοκρατίας στην περιοχή.

Τόσο η τουρκική επιχείρηση όσο και η αμερικανική αποχώρηση, όμως, θα έχουν το τίμημά τους. Το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την όποια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και του SDF για να ανασυσταθεί. Εν τω μεταξύ, με την εγκατάλειψη του SDF, οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να πείσουν άλλες ομάδες να διακινδυνεύσουν μια στρατηγική ευθυγράμμιση με την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια διαφοροποίηση της πολιτικής τους ως προς την τύχη της βορειοανατολικής Συρίας. Οι ΗΠΑ έβλεπαν το SDF ως πολύτιμο τοπικό εταίρο που είχε σημαντική συνεισφορά στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία βλέπει εχθρικά το SDF, υποστηρίζοντας πως οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις που κυριαρχούν στον συνασπισμό ευθυγραμμίζονται με το PKK, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Παρά τις φιλοδοξίες της να αντιμετωπίσει την κουρδική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, η Τουρκία συγκρατούνταν λόγω του κινδύνου ακούσιων συγκρούσεων με τις ΗΠΑ και στοιχηματίζοντας πως οι ΗΠΑ θα περιόριζαν την παρουσία τους στη χώρα. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες, με την υπομονή της να εξαντλείται και με την ανακοινωθείσα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρηση να μην έχει υλοποιηθεί, η Τουρκία προετοιμαζόταν να κάνει τη ριψοκίνδυνη «βουτιά» στη βορειοανατολική Συρία, ασχέτως των αμερικανικών αντιρρήσεων.

Όταν ζόρισε το πράγμα, ο Λευκός Οίκος επέλεξε να ενισχύσει μια κρίσιμης σημασίας συνεργασία με ένα στρατηγικό εταίρο, αντί να υπερασπιστεί έναν πιστό αλλά σχετικά μικρό τοπικό εταίρο. Ενώ οι Τούρκοι βλέπουν την περιοχή των συνόρων ως ένα ζήτημα κρίσιμης εθνικής σημασίας για το οποίο αξίζει να πάρουν σημαντικό ρίσκο, οι ΗΠΑ ήδη έψαχναν τρόπο να φύγουν από τη Συρία και φαίνονται απρόθυμες να τινάξουν στον αέρα τις σχέσεις με την Τουρκία για το θέμα αυτό. Άλλωστε, στα μάτια των ΗΠΑ, η στρατηγική αξία του SDF είναι σημαντικά μικρότερη από αυτήν της Τουρκίας.

Για την Ουάσινγκτον, το SDF αποδείχθηκε χρήσιμο ως ασπίδα κατά του Ισλαμικού Κράτους, με κάποιο επιπλέον όφελος για την επέκταση της αμερικανικής επιρροής στη Συρία. Από την άλλη πλευρά, παρά την ασταθή σχέση της με τις ΗΠΑ, η Τουρκία παραμένει μια σημαντική οικονομική δύναμη, έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και καταλαμβάνει μια κρίσιμης σημασίας γεωγραφική θέση στη νότια πτέρυγα της Ρωσίας.

Παρά την υπόσχεση έναρξης της γεφύρωσης των σημαντικών διαφορών της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα που προσφέρει η απόσυρση από τη Συρία, η απόφαση αναπόφευκτα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το SDF έχει ήδη προειδοποιήσει πως αν χρειαστεί να στρέψει την προσοχή του στη μάχη κατά της Τουρκίας, τότε θα μπορούσαν να δραπετεύσουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχει αιχμαλωτίσει.

Η απόσυρση θα μπορούσε να περιορίσει την αμερικανική επιρροή και σε άλλες περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό την κατοχή του SDF, σπρώχνοντας τη συμμαχία στην «αγκαλιά» της κυβέρνησης της Συρίας και της Ρωσίας. Θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίληψη, στην περιφέρεια αλλά ακόμα και παγκοσμίως, πως στο τέλος, οι ΗΠΑ βάζουν σε προτεραιότητα τα συμφέροντά τους, αντί για τις συνεργασίες τους. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ σε άλλες προβληματικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την προσπάθειά τους να βρουν τοπικούς εταίρους στις επιχειρήσεις τους κατά ανταρτών.

 

πηγή:Euro2day.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024