29/03/2024

Αναβιώνουν οι ελπίδες για συντεταγμένο Brexit

Του Κώστα Ράπτη

Στη δυσκολότερη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το Brexit ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχθηκε δύο μεγάλα δώρα. Το πρώτο ήταν από τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βάραντκαρ και το δεύτερο από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Στο φόντο της διακοπής των τεχνικών συνομιλιών Λονδίνου και Βρυξελλών σχετικά με το επίμαχο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, λίγοι περίμεναν ότι η συνάντηση Τζόνσον-Βάραντκαρ στην εξοχή του Τσέσιρ στη βορειοδυτική Αγγλία είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίες. Ωστόσο η συνάντηση, με τη συμμετοχή από ένα σημείο και μετά συνεργατών των δύο πρωθυπουργών, διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες και ολοκληρώθηκε με ενθαρρυντικά μηνύματα. 

Κατά το επίσημο ανακοινωθέν η συζήτηση ήταν “διεξοδική” και “εποικοδομητική”, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν όχι μόνο ότι μια συντεταγμένη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι “προς το συμφέρον όλων των πλευρών”, αλλά και ότι “διακρίνουν ένα μονοπάτι προς ένα πιθανό ντηλ”. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δύο ζητήματα που έως τώρα αποτρέπουν τη συναίνεση των “27” στις τεχνικές προτάσεις της Βρετανικής πλευράς: τους τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας καθώς και το “βέτο” του βορειοϊρλανδικού τοπικού κοινοβουλίου στο Στόρμοντ, το οποίο, κατά το σχέδιο Τζόνσον, θα τοποθετείται ανά τετραετία σχετικά με τη συνέχιση της υπαγωγής στους κανόνες της Ε.Ε. για τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα. 

Στις δηλώσεις του ο Βάραντκαρ υπήρξε περισσότερο διαφωτιστικός, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση “πολύ θετική” και “πολλά υποσχόμενη” και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει, παρά τα όποια κενά παραμένουν, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει συντεταγμένα από την Ε.Ε. στα τέλη Οκτωβρίου. Πρόσθεσε δε ότι η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ιδέες δια τη σύσφιξη της πολιτικής συνεργασίας στην ιρλανδική νήσο και συνολικά μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας την επόμενη μέρα.

Οι αγορές αντέδρασαν στα νέα αυτά με άμεση ενίσχυση της ισοτιμίας της στερλίνας.

Σε ένα άλλο σημείο της Γηραιάς Ηπείρου, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Αμελί ντε Μονσαλέν έκανε γνωστό, σε κοινοβουλευτική αγόρευσή της, ότι το Παρίσι θα συγκατατεθεί σε άλλη μία παράταση προς τη Βρετανία, μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξουν νέα πολιτικά δεδομένα, που θα αλλάζουν το πλαίσιο του διαλόγου, ήτοι ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή νέες εκλογές, ώστε να είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες οι τοποθετήσεις του λαού, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ειδάλλως, όπως είπε, άλλη μία τρίμηνη παράταση δεν πρόκειται να επιλύσει τίποτε. 

Υπενθυμίζεται ότι δεν κρίνεται πιθανή η διαμόρφωση στη Βουλή των Κοινοτήτων μιας πλειοψηφίας για τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, ούτε όμως και για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες που απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων. 

Σε αντίθεση με τον Μπόρις Τζόνσον που αδημονεί για εκλογές, καθώς προσδοκά βασίμως να τις κερδίσει, η σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τους διαγραφέντες Συντηρητικούς βουλευτές μπλοκάρει αυτή τη λύση, μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος ενός “σκληρού Brexit” -ο οποίος όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και σε περίπτωση νέας παράτασης. Όσο για το δημοψήφισμα, είναι μέγα ερώτημα το ποιά επιλογή θα αντιπαρατεθεί σε ποιάν: η παραμονή στην Ε.Ε. έναντι της αποχώρησης βάσει του απορριφθέντος “σχεδίου Μέι”;

Όλα αυτά δίνουν πλεονέκτημα στον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές της Κομισιόν και της Βρετανίας, Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ έχουν σήμερα Παρασκευή πρόγευμα εργασίας, που θεωρείται ως η πιο αποφασιστική δοκιμασία πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024