Ευρύτερες προεκτάσεις της τουρκικής εισβολής στη Συρία
Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Η τρίτη εισβολή των Τούρκων μέσα σε ισάριθμα χρόνια στη γειτονική Συρία ήταν αναμενόμενη εδώ και μήνες, αφού γι’ αυτή είχαν αναφερθεί κατ’ επανάληψη ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου καθώς και ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Μετά την πρώτη επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” το 2016 σε Γιαραμπλούς-Αλ Ραι, Αλ Μπάμπ καθώς και την δεύτερη στο συριακό δυτικό καντόνι του Άφριν “Κλάδος Ελιάς”, η Άγκυρα έχοντας ως στόχο τον ευρύτερο έλεγχο των προβληματικών συνόρων της με την Συρία, προωθούσε ποικιλοτρόπως την ενεξελίξει επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” σε περιοχές (κυρίως ανατολικά του Ευφράτη) αλλά συμπεριέλαβε και την πόλη Μανμπίτζ(Ιεράπολη) που είναι λίγο δυτικά του ποταμού.
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ μέσω αλλοπρόσαλων δηλώσεων του Τραμπ έπαιξε τον κύριο ρόλο στο να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί κομάντος και πεζοναύτες σταδιακά από 16 γνωστές αλλά και 12 μυστικές βάσεις τους στην ΒΑ Συρία. Οι Αμερικανοί αποχώρησαν ήδη και κλιμακωτά αποχωρούν από τις πιο προωθημένες βάσεις τους, όπως στους επιτηρησιακούς τομείς του Ειν αλ Αραμπ, Ρασ ελ αιν και Ταλ Αμπιάντ, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις τουρκικές δυνάμεις που εισήλθαν στην περιοχή, ειδικά από την προωθημένη επιχειρησιακή τους βάση στο Ακτσάκαλε της επαρχίας Σανλιούρφα (πρόκειται για μονάδες της Τουρκικής 2ης Στρατιάς της Μαλάτειας). Όπως είναι γνωστό οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήσαν κυρίως μαζί με Αμερικανούς και Βρετανούς κομάντος το χερσαίο μέρος της διεθνούς επιχείρησης των 79 συμμάχων κρατών από το 2014 με την επωνημία INHERENT RESOLVE κατά του ISIS/DAESH.Οι συγκεκριμένες μονάδες επί σχεδόν 4 έτη πολέμησαν κατά του Χαλιφάτου και επικράτησαν ανακαταλαμβάνοντας μία τεράστια περιοχή (των επαρχιών Ράκα-Χασάκα,Χαλεπίου κα)
Όπως και να έχουν τα πράγματα από την συγκεκριμένη εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της ΒΑ Συρίας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και προστίθεται άλλη μία πολεμική σύγκρουση μέσα στο ήδη χαοτικό ενδο-Συριακό τοπίο.
* Μέχρι που θα φθάσει η όποια τουρκική προέλαση και αν θα ισχύσει ο αρχικός σχεδιασμός για διείσδυση περίπου σε 35-40 χλμ βάθος. Γιατί ισχυρότατοι παράγοντες-σύμβουλοι των Ερντογάν και Ακάρ δεν αποκλείουν να προχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις μέχρι τις νοτιότερες περιοχές της Ράκα, Χασάκα και Ντιρ ελ Ζορ (δηλαδή εκτός της ζώνης).
*Δεν γνωρίζουμε (και αν υπάρχουν) “κόκκινες γραμμές” για τον Ερντογάν και αν τις έθεσε ο Τραμπ στην τηλεφωνική τους επαφή. Στο εσωτερικό πολιτικό και στρατιωτικό σκηνικό των ΗΠΑ παρατηρούνται μεγάλες διαφωνίες και έντονη κριτική σχετικά με την στάση και την αναξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου. Γνωστοί γερουσιαστές ως και μέλη του Κογκρέσου διαφωνούν με τον χειρισμό του θέματος (όπως οι Μιτς Μακόνελ, Λίνσει Γκρέιαμ, Νάνσυ Πελόζι, Μάρκ Ουώρεν κα). Επίση στρατηγοί που αποστρατεύτηκαν το τελευταίο εξάμηνο και ήσαν υπέυθυνοι για την Μ.Ανατολή και την συγκεκριμένη περιοχή, όπως ο Γιόζεφ Βότελ (Κεντρική Διοίκηση) και Ρείμοντ Τόμας (Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ) έχουν τοποθετηθεί με αντίθετες θέσεις σχετικά με του Κούρδους και τις θέσεις Τραμπ.
*΄Ενα πολύ σημαντικό θέμα είναι τί εξέλιξη θα έχει η πέραν των 10.000 τζιχαντιστών παρουσία που είναι κρατούμενοι σε ειδικές φυλακές σε Αιν Ισα, Αλ Μαλικίγια και Κόμπανι. Έχουν προ εβδομάδων παρατηρηθεί προσπάθειες να δραπετέυσουν, ενώ το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να έχει χάσει τα εδάφη του αλλά εξακολουθεί να ενεργεί αποσταθεροποιητικά στην ΒΑ Συρία.Υπάρχουν μαχητές του παντού και υπάρχει κίνδυνος ανασυγκρότησης του DΑESH.
*Θα αναλάβουν οι Τούρκοι τον έλεγχο τους ή θα στείλουν τους περίπου 2.200 τζιχαντιστές που προέρχονται από Ευρωπαικές χώρες πίσω σε αυτές με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
* Η Τουρκία εμφανίζεται για μία ακόμα φορά να αποκτά πολεμική εμπειρία. Αυτό είναι λογικό να μας προβληματίζει και ανησυχεί και να παρακολουθούμε καθημερινά τις επιχειρήσεις τους.
πηγή:analystforchange.org