28/03/2024

Forbes: Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Πού το πάει η Ουάσινγκτον

Του Panos Mourdoukoutas
Forbes

Στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν μια ξεκάθαρη κατεύθυνση για το τι θέλουν να επιτύχουν τελικά.

“Ένα μεγάλο πρόβλημα με τις σινοαμερικανικές συζητήσεις είναι ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ατζέντες μέσα στην κυβέρνηση του Donald Trump”, λέει ο Ted Bauman, επικεφαλής αναλυτής και οικονομολόγος της Banyan Hill Publishing. “Η πρώτη ομάδα, των ‘γερακιών’, θέλει η Αμερική να απομονώσει την Κίνα εξωθώντας την στην αλλαγή του οικονομικού και πολιτικού συστήματός της. Η άλλη ομάδα, των πραγματιστών, θέλει να εξαφανιστούν τα εμπόδια για το ελεύθερο εμπόριο και να πείσει τους Κινέζους να σταματήσουν να κλέβουν την τεχνογνωσία των Δυτικών”.

Και τι θέλει να κάνει o εμπορικός κόσμος της Αμερικής; “Δεν πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι της Αμερικής θέλει την αλλαγή των συστημάτων που υπάρχουν τώρα στην Κίνα – πολύ απλά επειδή εμπλέκονται διαφορετικές ομάδες ενδιαφέροντος”, λέει ο Bauman.

Η Αμερική ωστόσο θέλει να υπενθυμίσει στην Κίνα ποιος είναι το “νούμερο 1”, σύμφωνα με τον Deric Scott, αναλυτή και αντιπρόεδρο του metals.com.

“Οι ΗΠΑ διαθέτουν το πλεονέκτημα να κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού και το πιο αξιόμαχο και προηγμένο στρατιωτικό δυναμικό”, σημειώνει. “Καθώς η Κίνα προσπαθεί να κερδίσει τον τίτλο της επόμενης υπερδύναμης, η Ουάσινγκτον φαίνεται αποφασισμένη να υπενθυμίζει στους Κινέζους ότι είναι ακόμη ‘νούμερο δύο’. Πρόκειται για μια κατάσταση που σύμφωνα με κάποιους υποδηλώνει πως η εμπορική διένεξη δεν αναμένεται να επιλυθεί ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2020”. 

Τι είναι λοιπόν αυτό που θέλουν να δουν οι Αμερικανοί να αλλάζει στις σχέσεις των δύο χωρών;

“Πολλοί Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την Κίνα και θέλουν να δουν μια αλλαγή”, λέει. “Αλλά η οικονομική μας σχέση με την Κίνα είναι πολύ επωφελής για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως η Wall Street”.

Η έλλειψη πάντως καθαρής στρατηγικής από την αμερικανική κυβέρνηση είναι αυτό που δίνει στο Πεκίνο το πάνω χέρι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Και αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι Κινέζοι κερδίζουν μέχρι τώρα το παιχνίδι εις βάρος της Ουάσινγκτον. “Οι αναφορές πως ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος να υπογράψει μια μερική συμφωνία δείχνει πως οι Κινέζοι έχουν πετύχει μια νίκη στον εμπορικό πόλεμο”, υποστηρίζει ο Bauman.

Αναρωτιέστε για ποιον λόγο αυτό είναι μια νίκη για την Κίνα; Επειδή είναι η μερική συμφωνία που εξαρχής ήθελε και επιδίωκε το Πεκίνο.

“Αυτό που επιδιώκει η μερική συμφωνία είναι ορισμένες παραχωρήσεις των Κινέζων για εισαγωγή αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, με αντάλλαγμα την εξάλειψη δασμών από την πλευρά της Ουάσινγκτον”, εξηγεί ο Bauman. “Αυτό όμως δεν ικανοποιεί επ’ ουδενί τους στόχους που είχαν θέσει οι ΗΠΑ από την αρχή της ιστορίας”.

Πολύ απλά, η μερική συμφωνία είναι ουσιαστικά ένα πισωγύρισμα για την Ουάσινγκτον.

 

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024