29/03/2024

Ποια εκεχειρία, ποια συμφωνία;

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς
Υποναύαρχος ε.α.

Ο Θουκυδίδης προειδοποιεί τα κράτη που πάνε σε έναν πόλεμο πάντα πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν. «Υπήρξε ποτέ πόλης που εξεγείρεται», αναρωτήθηκε ο Διόδοτος στους λόγους του, «που δεν πίστευε ότι διέθετε είτε από μόνη της είτε με συμμαχίες επαρκείς πόρους για την επιχείρηση;» (Θουκυδίδης, Πελοποννησιακός Πόλεμος, 3.45.2). 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κράτη θεωρούν πιθανό αποτέλεσμα τη νίκη, αλλά η προσδοκία της νίκης συχνά έχει ελάχιστη σχέση με την πραγματική εκτίμηση των πολιτικών προϋποθέσεων ή την ισορροπία των δυνάμεων. Μόλις ο εχθρός παρουσιασθεί δυνατότερος και φανεί να έχει την ευκαιρία να κερδίσει, έρχεται η αναζήτηση της αποτροπής πάνω απ’ όλα. Επειδή έχουμε πεισθεί για την αδυναμία της νίκης. Ο πόλεμος δεν είναι επιδιωκόμενος από κάθε κράτος που πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να κερδίσει. Αλλά οι συνθήκες πολέμου πάντα υπάρχουν.

Ο Θουκυδίδης μας εξηγεί με δύο λόγια απλά τι γίνεται στη Συρία. Είναι ανθρώπινο να επιθυμούμε να αναλάβουμε κινδύνους. «Οι άνθρωποι παρασύρονται, άλλοι μεν από την τόλμη, την οποία εμπνέει στον φτωχό η ανάγκη, άλλοι από την πλεονεξία, στην οποία ωθούν τον πλούσιο η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση» (3.45.4) ή καλύτερα θα λέγαμε στην καθομιλουμένη, η ελπίδα και η απληστία, είναι πολύ ισχυρότερες από τους κινδύνους που υπονομεύουν την αποφυγή του πολέμου.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024