13/06/2024

Μοίρασμα εδαφών στη βόρεια Συρία μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν μεταξύ άλλων να υπάρξει νέα εκεχειρία στην περιοχή για 150 ώρες που θα τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου. 

Ρωσία και Τουρκία αναδεικνύονται οι κυρίαρχοι «παίχτες» στη βορειοανατολική Συρία μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με φόντο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, το μέλλον της εκεχειρίας αλλά και το «μοίρασμα» εδαφών και ρόλων.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν μεταξύ άλλων να υπάρξει νέα εκεχειρία στην περιοχή για 150 ώρες που θα τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει σε βάθος περισσότερων των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.Από τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει μέριμνα για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις περιοχές ενώ έγινε γνωστό ότι Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν από κοινού περιπολίες σε μία ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός των συριακών εδαφών.

Από τον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας της Τουρκίας στο Twitter

 

Τι λέει η συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν

Όπως ανακοίνωσε  χθες, ο πρόεδρος Πούτιν, Ρωσία και Τουρκία βρήκαν βιώσιμες λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία. Συγκεκριμένα

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να γίνει νέα εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία για 150 ώρες, από το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι Κούρδοι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

Στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρεται ότι λες οι δυνάμεις του YPG θα «αφαιρεθούν» από την Μάνμπιτζ και το Ταλ Ριφάτ.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα συνεχίσει σε μία περιορισμένη περιοχή – ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αμπγιάντ και τη Ρας αλ Αϊν – σε μία απόσταση έως και 32 χιλιόμετρα εντός των εδαφών της Συρίας.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας

Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας των 150 ωρών, Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

Και οι δύο χώρες θα μεριμνήσουν για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων στις χώρες τους.

Υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας ο Πούτιν

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη μαραθώνια συνάντηση στο Σότσι ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κωλυσιεργίες στην Συνταγματική Επιτροπή.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα.

Επανέλαβε ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε αποσχιστικές τάσεις στη Συρία

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Διεμήνυσε επίσης ότι αρχής γενομένης την Τετάρτη, όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Συρία.

ΗΠΑ : Θα αρθούν οι κυρώσεις έναντι στην Τουρκία αν τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, εφόσον σεβαστεί τη συμφωνία εκεχειρίας στη βόρεια Συρία και μετά τη λήξη της πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (…) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

 

Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Οι Κούρδοι μαχητές γνωστοποίησαν στην Ουάσινγκτον ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί είπε ότι έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

 

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024