28/03/2024

Λίβανος: Χεζμπολάχ και πολιτικές εξελίξεις

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Μόλις χθες ανακοινώθηκε στον Λίβανο πώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Hassan Nasrallah παραιτείται. Το ποιός θα αναλάβει την εξουσία προφανώς μπορεί να πυροδοτήσει μια κατάσταση στη χώρα που δύσκολα θα μπορέσει να ισορροπηθεί και σε συνδυασμό με την κατάσταση στη Συρία να εξαπλώσει μια αστάθεια στην περιοχή του Λεβάντ, η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά παγκόσμιας εστίας συγκρούσεων του Ισλαμικού (και όχι μόνο) κόσμου. Ήδη, άλλωστε, Τουρκία , Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την εικόνα του Λιβάνου με την Βυρητό να έχει συνεχώς διαμαρτυρίες και ταραχές μεταξύ πολιτών και στελεχών της Χεζμπολάχ.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η παρακάτω αναφορά πληροφορίας που στιγματίζει την επιρροή της σιιτικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ στην κυβέρνηση του Λιβάνου. Υπενθυμίζεται εδώ πώς η συγκεκριμένη χώρα έχει πολλές φορές επηρρεαστεί από τα δρώμενα στη Μέση Ανατολή , έχοντας γίνει καταφύγιο αλλά και σημείο εκκίνησης (ορμητήριο) πολλών τρομοκρατών, πρακτόρων ακόμα και στρατών οργανώσεων.

 Σύμφωνα λοιπόν με το τμήμα αναφοράς του Geopolitics & Daily News:

Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στον Λίβανο που απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Hassan Nasrallah, επικεφαλής της Χεζμπολάχ, στάθηκε υπέρ της κυβέρνησης. Αν και συχνά παρουσίασε τον εαυτό του ως υπερασπιστή των φτωχών στη χώρα , έχει αποδείξει σε αυτή την κρίση ότι ανησυχεί μόνο για τη διατήρηση της πολιτικής εξουσίας που έχει ο ίδιος και η οργάνωση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Δεν θέλει ο πρόεδρος Αούν, ο οποίος, αν και Χριστιανός στην πίστη θεωρείται ως μαριονέτα της οργάνωσης της Χεζμπολάχ και του ηγέτης της, να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Για την οργάνωση επίσης θα ήταν ικανοποιητικό ίσως να χριστεί ηγέτης ο υπουργός εξωτερικών Gebran Gerge Bassil. Ακόμη και ο σημερινός ηγέτης της κυβέρνησης του Λιβάνου, Hassan Nasrallah – του οποίου ο πατέρας Ραφίκ δολοφονήθηκε από μέλη της Χεζμπολάχ – γνωρίζει πώς δεν πρέπει να αντιταχθεί στην Χεζμπολάχ. Για αυτούς (την οργάνωση), είναι ένας σουνίτης της Δαμασκού που έχει μάθει το μάθημα του διά του θανάτου του πατέρα του και δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

===

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024