20/05/2024

Τούρκος αναλυτής αποκαλύπτει: Ο Πούτιν ξέρει την αλήθεια για το πραξικόπημα στην Τουρκία

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι πιο προσεκτικός, όταν μιλά, συνδιαλέγεται, διαπραγματεύεται ή αντιπαρατίθεται με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, από ότι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ και αυτό έχει δικαιολόγηση, σύμφωνα με ανώτερο συνεργάτη του Brookings.Ενώ ο Τραμπ θα μπορούσε αν ήθελε, να πιέσει χρησιμοποιώντας ως όπλο τις κυρώσεις, ο Ερντογάν βρίσκεται σε πιο δεινή θέση απέναντι στον Πούτιν, δήλωσε ο Ομέρ Τασπινάρ, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με όσα ακούω, ο Πούτιν διαθέτει πολλά αρχεία που θα μπορούσαν να ‘δέσουν’ τον Ερντογάν, αν το επιθυμούσε, από περιπτώσεις διαφθοράς, μέχρι το ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο της 15ης Ιουλίου”, είπε, αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ο Τασπινάρ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να παίξει βρώμικα. “Για παράδειγμα, αν η Ρωσία κάνει μια κίνηση σχετικά με την Ιντλίμπ, χιλιάδες Σύριοι μετανάστες θα μπορούσαν να σπεύσουν στα σύνορα της Τουρκίας”.

Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ιντλίμπ, η οποία έχει την τελευταία ισχυρή ανταρτική παρουσία στη Συρία και φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Σύρους και υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες.

Υπάρχουν Αμερικανοί γερουσιαστές που φοβούνται ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη στροφή του μέλους του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αυτό συνέβη ήδη, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπερβολικά μαλακές, δήλωσε ο Τασπινάρ.

Το μόνο που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και των κυρώσεων των Γερουσιαστών των ΗΠΑ είναι ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος θέλει από τον Ερντογάν να αναβάλει την ενεργοποίηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 που αγόρασε η Τουρκία, ώστε να υπάρξει η ευκαιρία να σταματήσουν οι κυρώσεις, πρόσθεσε.

Η Τουρκία απομακρύνθηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών F-35 και η Γερουσία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις για την παραβίαση του νόμου CAATSA, λόγω της αγοράς, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι τα ρωσικά συστήματα να αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας.

 

πηγή:Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024