25/04/2024

Συνελήφθη ανώτερο στέλεχος του DAESH στην Τουρκία

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Η Τουρκία συνέλαβε και πλέον έχει υποβάλει σε ανάκριση τον Ebu Cihad al-Din al-Nasir Ubeyde, ανώτερο μέλος του Ισλαμικού Κράτους (DAESH) με τον κωδικό όνομα Yusuf Huda, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις σε 20 χώρες, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

“Έχουμε συλλάβει ένα ανώτατο μέλος του DAESH (IS) που είναι γνωστός ως βομβιστής και εκπαιδευτής για βομβιστικές επιθέσεις”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην καθημερινή εφημερίδα Hurriyet την Παρασκευή.

“Είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τους βομβιστές αυτοκτονίας. Ο τρομοκράτης είναι ο αρχηγός των επιθέσεων στη Ρωσία το 2018 και ενός εμπορικού κέντρου στο γερμανικό Αμβούργο “, πρόσθεσε.

“Έχει εκπαιδεύσει τα μέλη της Daesh σε όλο τον κόσμο με στρατιωτική εκπαίδευση με φυσική του παρουσία, την εκπαίδευση επίσης στο πώς να κάνει κάποιος κατασκευή οχημάτων με βόμβες, την κατασκευή βόμβας αυτοκτονίας καθώς και το πώς να κάνει μια δολοφονία μέσω πολλαπλών μέσων δηλητηριάσεων. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την στρατολόγηση και την κατάρτιση βομβιστών αυτοκτονίας”, δήλωσε ο Soylu.

Ο τρομοκράτης συνελήφθη καθώς διέσχισε τα σύνορα της Συρίας και μπήκε στο έδαφος της Τουρκίας, ενώ φέρεται πώς υπήρχε συνεργασία με διεθνείς Αρχές για την σύλληψη του, καθώς είχε ήδη εντοπιστεί και κάθε κίνηση του ήταν υπό καταγραφή. Το ερώτημα που θα έθετα ίσως είναι στο αν ο συγκεκριμένος άλλαζε χώρες και σύνορα νόμιμα με κάποιο πλαστό διαβατήριο ή περνούσε μέσα από ροές, όπως και τόσοι άλλοι από διάφορες θύρες εισόδου της Ε.Ε. (μια εξ αυτών και η χώρα μας)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024