22/05/2024

Οι Τούρκοι εδώ και ενάμιση χρόνο προετοίμαζαν τη “συμμαχία” με τη Λιβύη

Τουρκικοί ισχυρισμοί θέλουν ακόμα και τα 3/4 της Κρήτης να είναι "τουρκικά" - Χάρτης του επιτελάρχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*

 

Επειδή άρχισε η συζήτηση για κοιτάσματα πετρελαίου στη Κρήτη να γνωρίζουμε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία μας και απαιτούνται λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί και σοβαρότητα. Το αναφέρω αυτό διότι δείτε με προσοχή τους ισχυρισμούς των Τούρκων παρακάτω.

“Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Σύμφωνα με την από 30 Μαΐου 1913 Συνθήκη του Λονδίνου Md. 4, 5 και την από 24 Ιουλίου 1923 Συνθήκη της Λωζάννης Md. 12, μόνο το ένα τέταρτο του νησιού της Κρήτης δόθηκε στην Ελλάδα, ενώ 14 νησιά γύρω από την Κρήτη, παρέμειναν υπό τουρκική κυριαρχία. Κατά την περίοδο μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, έχουν παραιτηθεί από τα δικαιώματά τους στο νησί της Κρήτης και στην πράξη οπότε τα τρία τέταρτα του νησιού της Κρήτης είναι τουρκικό έδαφος. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας όπως αναφέρεται από τον Md.76 και Md.121 στην ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται σε γεωγραφικό πλάτος 33 ° 45 00 Β και γεωγραφικό μήκος 023 ° 20 00’Ε, ενώ το ανατολικό σύνορο της με γεωγραφικό πλάτος 33 ° 40 00Β και μήκος 032 ° 16 18 ‘ Δ. Η δε τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περίπου 238,814 χλμ.
Η Ελλάδα, η οποία προκήρυξε διαγωνισμό για την εξερεύνηση και λειτουργία πεδίων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στο νησί της Κρήτης, περιορίζει αρχικά τη δημοπρασία στα δυτικά της Κρήτης. Επειδή γνωρίζουν ότι στα ανατολικά της Κρήτης είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.
 


Για αυτό η Τουρκία πρέπει άμεσα να προβεί:
* Η τουρκική υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη πρέπει να δηλωθεί αμέσως και να ανακοινωθεί.
* Η Λιβύη πρέπει να συνάψει συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
* Σκάφος σεισμικής έρευνας θα πρέπει να αποσταλεί στην τουρκική δυτικά της Κύπρου και στην τουρκική ηπειρωτική ζώνη στα νότια της Κρήτης.”


Αυτά ανέφεραν οι Τούρκοι εδώ και ενάμιση χρόνο, ενώ εμείς μιλάγαμε για στρατηγική ψυχραιμία. Βλέπετε ότι ακολουθούν το σχεδιασμό και το μόνο που τους έμεινε είναι να στείλουν σκάφος σεισμικής έρευνας κατά τα λεγόμενά τους, στην τουρκική δυτικά της Κύπρου και στην τουρκική ηπειρωτική ζώνη στα νότια της Κρήτης. Απολαύστε τον καφέ σας τώρα…..

(O Ναύαρχος Ε.Α. Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας,νσε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024