29/03/2024

Χριστούγεννα στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

Η Γαλλία απαγορεύει τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στα Δημαρχεία. Πρόκειται για απόφαση που εδράζεται στη σημαντική παρουσία μουσουλμανικών πληθυσμών στις πόλεις της χώρας (η Γαλλία διαθέτει επισήμως, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων σε όλη την Ευρώπη). Προφανής στόχος να μην προσβληθούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των ισλαμιστών. Οι «ευαισθησίες» αυτές, βέβαια διαθέτουν ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: αγνοούμε επιδεικτικά τις χριστιανικές πεποιθήσεις. Ελάχιστοι χριστιανοί, εξάλλου θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αν στολίστηκαν ή όχι τα Δημαρχεία τους με φάτνες.

Διευκρινιστικά, ποτέ άλλοτε η Χριστιανική Ευρώπη δεν έδωσε τέτοια μηνύματα «ευαισθησίας» απέναντι σε άλλα θρησκεύματα. Αυτό δεν σήμαινε, βέβαια ότι δεν δεχόταν τις άλλες θρησκείες. Όμως, οι άλλες θρησκείες, πλην του Ισλάμ, ποτέ δεν θα έκαναν θέμα τον στολισμό μιας πόλης. Κανείς Εβραίος, Βουδιστής ή Ινδουιστής δεν θα έδινε σημασία στον στολισμό ή στις χριστιανικές γιορτές, ούτε βέβαια θα απαιτούσε τέτοιου είδους «ευαισθησίες».

Το Ισλάμ, όμως δεν είναι μια τέτοια θρησκεία. Το Ισλάμ είναι πολιτικά παρεμβατικό, εξ ορισμού ξενοφοβικό και ρατσιστικό απέναντι σε ό, τι κείται εκτός Ισλαμικού νόμου. Ο φόβος φυλά τα έρμα για την πατρίδα του Διαφωτισμού και της ελεύθερης σκέψης.

Αν, λοιπόν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, δεν πρέπει να μιλάμε για Χριστούγεννα στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας, αλλά για Χριστούγεννα στην εποχή της Ισλαμικής επικράτησης, που δεν είναι το ίδιο. Ό, τι περνά η Γαλλία αυτή τη στιγμή, από τις «περιορισμένες» κοινωνικές αναταραχές, τις φοβιστικές πολιτικές ενέργειες, όπως αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, έως και τις ακραίες εξτρεμιστικές – τρομοκρατικές ενέργειες που έχει βιώσει, δεν είναι ούτε μια χρονική παρένθεση, ούτε μια τοπική εξαίρεση. Η Γαλλία βιώνει πρώτη αυτό που θα αποτελέσει σύνηθες πολιτισμικό και πολιτικό φαινόμενο σε λίγα χρόνια σε όλη την Ευρώπη – και στην Ελλάδα: τη θρησκευτική και πολιτική επικυριαρχία του Ισλάμ.

 

Διαβάστε επίσης: Η Μεταναστευτική πολιτική και ο Ισλαμικός Παράγοντας 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024