25/04/2024

Τα μεγάλης χωρητικότητας φορτηγά ως τρομοκρατικά εργαλεία

Αναφορά/Επισήμανση αντιτρομοκρατίας από TSA, USA

ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΟΥ ΩΣ VHIED

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Τα οχήματα μεγάλης χωρητικότητας, ειδικά εμπορικά φορτηγά, ενοικιαζόμενα φορτηγά και νταλίκες, καθώς και λεωφορεία, παρουσιάζουν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό μηχανισμό για χρήση ως VHIED (οχήματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς και μέσα για επιθέσεις) για διάφορους λόγους:

– είναι άφθονα και εύκολα σε πρόσβαση.
– προκαλούν μικρή ή και καθόλου καχυποψία επειδή είναι συνηθισμένη η παρουσία τους όπως και η πρόσβαση σε κτίρια και κέντρα δραστηριοτήτων (εμπορικά κέντρα π.χ. )
– μπορούν εύκολα επίσης να διεισδύσουν μέσα από ελέγχους ασφαλείας
– ένα μόνο όχημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στους παρεβρισκόμενους ανθρώπους και την σχετική περιβάλλουσα υποδομή.

Οχήματα μεγάλης χωρητικότητας μπορούν να αποκτηθούν με ποικίλους τρόπους με σκοπό την τρομοκρατική δραστηριότητα. Κάποιοι από αυτούς είναι:

• Προσωπικό όχημα – ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί το δικό του όχημα μεγάλης χωρητικότητας φορτίου.
• Ενοικίαση – ο επιτιθέμενος μισθώνει ένα όχημα μεγάλης χωρητικότητας.
• Πειρατία- ο επιτιθέμενος αποκτά τον έλεγχο ενός οχήματος μεγάλης χωρητικότητας με βία και υποχρεώνει τον οδηγό να το οδηγήσει.
• Η κλοπή – ο εισβολέας κλέβει ένα όχημα μεγάλης χωρητικότητας.
• Απειλή από υπάλληλο που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί – ο εξουσιοδοτημένος οδηγός επαγγελματικών οχημάτων εκτελεί ή διευκολύνει την επίθεση.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η νέα εντολή του DAESH να στοχεύονται κυρίως βυτία μεταφοράς καυσίμων από τρομοκράτες, έτσι ώστε κάθε επίθεση να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά.


Να υπενθυμίσουμε πως η παραπάνω αφίσα κυκλοφόρησε στο DARK WEB μέσα στο Νοέμβριο καλώντας τους οπαδούς του DAESH σε νέες επιθέσεις, κάνοντας χρήση γεμάτων βυτίων ή κατά σταθμών καυσίμων εντός πόλεων.

Η εικόνα έχει ανησυχήσει τις Ευρωπαϊκές Αρχές, καθώς εισήλθαμε στην εορταστική περίοδο  (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά). Μάλιστα ως μέτρο προστασίας συζητήθηκε να αλλάξουν οι ώρες κίνησης και τροφοδοσίας τέτοιων οχημάτων σε ωράριο χαμηλής αιχμής, ενώ θα ζητηθεί από τις εταιρίες και τους εργαζόμενους τέτοιου είδους τροφοδοσίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς και να τοποθετούν σε όλα τα οχήματα GPS tracker.

Στο ακόλουθο γράφημα υπάρχει μια απεικόνιση των επιθέσεων με βαρέου τύπου οχήματα που δείχνει μια κλιμάκωση της χρήσης τους, ειδικά από το 2016 και μετά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024