09/12/2024

Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές η Σαουδική Αραβία αν οι εταίροι της δεν μειώσουν την παραγωγή

8ccfe2d42def45958ffa091539c1658f

Του Julian Lee
Bloomberg Opinion 

Όπως τόσες άλλες στο παρελθόν, η τελευταία συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών που παράγουν πετρέλαιο παγκοσμίως για τη μείωση της προσφοράς αργού και την αύξηση των τιμών εξαρτάται από το να πεισθούν όσες εξ αυτών δεν εφαρμόζουν όσα συμφωνούνται να τηρήσουν τις περικοπές στην παραγωγή. Δεν αξίζει να τρέφει κανείς μεγάλες ελπίδες ότι οι τελευταίες θα αλλάξουν συμπεριφορά, γεγονός που θα αφήσει στη Σαουδική Αραβία την επιλογή ανάμεσα σε δύο κακές λύσεις – να συνεχίσει να φέρει ένα δυσανάλογο μερίδιο επιβάρυνσης ή να ανοίξει τις “κάνουλες” για να διδάξει στους “απατεώνες” ένα σκληρό μάθημα.

Ο νέος υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν χρησιμοποίησε μια σχεδόν θρησκευτικού τύπου φρασεολογία στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη νέα συμφωνία μείωσης της παραγωγής αργού πριν την Σύνοδο του OPEC+ (Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών + άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες) στη Βιέννη την Παρασκευή.

“Όπως και με τη θρησκεία, αν είσαι πιστός, πρέπει να ασκείς θρησκευτική λατρεία. Χωρίς αυτό το στοιχείο, είσαι άπιστος”.

“Δεν θέλω να πιστέψω ότι κάποιος μέσα σε αυτή την αίθουσα είναι άπιστος, ωστόσο θα ήθελα να επαναλάβω στους φίλους μας ότι η περαιτέρω δέσμευση και συμμόρφωση θα επέτρεπαν σε όλους μας να επωφεληθούμε”.

Ορόσημο ο Μάρτιος

Το μήνυμα απευθυνόταν με σαφήνεια στο Ιράκ και στη Νιγηρία, τα μέλη του Οργανισμού που μέχρι στιγμής δεν έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, παρόλο που ο Σαουδάραβας υπουργός απέφυγε να τα ονοματίσει.

Ο νέος στόχος παραγωγής για τη Σαουδική Αραβία – 9,744 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως – σημαίνει ότι για άλλη μια φορά φέρει το μερίδιο του λέοντος του βάρους. Από σχεδόν το ίδιο σημείο εκκίνησης, η Ρωσία θα περικόψει το ένα τρίτο σε απόλυτα μεγέθη. Ωστόσο αυτή τη φορά, ενώ το βασίλειο κουνά το “καρότο” των βαθύτερων, μονόπλευρων περικοπών στην παραγωγή, κουνά επίσης και ένα μεγάλο ραβδί. Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, θα αναθεωρηθεί στις αρχές Μαρτίου και, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, η συνέχιση της εφαρμογής της “εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση όλων ανεξαιρέτως των χωρών”. Τα απλά μαθηματικά των πετρελαϊκών συμφωνιών δεν αφήνουν στα μέλη του Οργανισμού πολλά περιθώρια για “κρυφτό”.

Πετρέλαιο: Πώς θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές η Σαουδική Αραβία αν οι εταίροι της δεν μειώσουν την παραγωγή
Αναλυτικά οι στόχοι περικοπής ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ανά χώρα του OPEC+

Το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Σαουδική Αραβία εάν τα υπόλοιπα μέλη δεν τηρήσουν τα συμπεφωνημένα δεν αποκαλύφθηκε. Η χώρα έχει δύο προφανείς επιλογές, οι οποίες είναι αμφότερες βλαπτικές για το βασίλειο και για τους νέους, κατά κύριο λόγο Άραβες μετόχους της Saudi Aramco, μολονότι μαζί με αυτούς θα βλάψει και όσους το Ριάντ θα θελήσει να τιμωρήσει.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. Αλλά αυτό δεν συμβαδίζει με το στυλ του νέου υπουργού Πετρελαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνάδελφοί του από τις δύο χώρες με το ασθενέστερο ποσοστό συμμόρφωσης στις έως τώρα συμφωνίες περικοπών ήταν παρόντες στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο και κλήθηκαν να αναφερθούν πρακτικά στο πώς θα βελτιώσουν την απόδοσή τους. Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη αισθάνθηκαν σαν μάρτυρες κάποιου είδους μαοϊκής συνεδρίασης δημόσιας αυτοκριτικής.

Opinion 2
Ιράκ και Νιγηρία είναι οι δύο “ένοχοι” των μεγαλύτερων παραβιάσεων των μέχρι σήμερα συμφωνιών

Ποια είναι λοιπόν η έτερη επιλογή της Σαουδικής Αραβίας; Θα ήταν ουσιαστικά να πει ότι, εφ’ όσον εσείς δεν ρίχνετε βάρος στην επίτευξη των στόχων της περικοπής, δεν θα το πράξουμε ούτε εμείς. Αυτό ακριβώς υπονόησε το βασίλειο ότι σκέφτεται να κάνει, όπως ανέφερε μέλος μιας από τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες στη σύνοδο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλά στον Τύπο.

Αναταράξεις

Το βασίλειο έχει δοκιμάσει αυτή τη μέθοδο στο παρελθόν. Η πολιτική της εξόρυξης πετρελαίου κατά βούληση του 2014 ήταν, εν μέρει, απάντηση στην αποτυχία άλλων παραγωγών να ρυθμίσουν την προσφορά τους – στην περίπτωση αυτή το ζήτημα αφορούσε τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η ενίσχυση της παραγωγής τον Δεκέμβριο του 1998 ήταν επίσης εν μέρει τιμωρητική έναντι της Βενεζουέλας για την επίμονη υπερπαραγωγή της τους προηγούμενους μήνες. Η δε κίνηση του 1986, όταν η Σαουδική Αραβία συνέδεσε την τιμή του αργού με την αξία των προϊόντων που μπορούσαν να παραχθούν από αυτό μετά την επεξεγασία του, ήταν μια απάντηση στην υποτίμηση των επίσημων σταθερών τιμών πώλησης του αργού από άλλες χώρες του OPEC την προηγούμενη χρονιά.

Κάθε μία από εκείνες τις εκτινάξεις στην παραγωγή προκάλεσε μια θεαματική συντριβή των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μια παρόμοια αντίδραση από πλευράς Ριάντ τον Μάρτιο του 2020 θα είχε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Ο πρίγκιπας αναμφίβολα ελπίζει ότι η προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης θα φοβίσει όσους καθυστερούν και θα τους οδηγήσει να συμμορφωθούν.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τις δύο δυσάρεστες επιλογές θα ακολουθήσει. Για να διατηρήσει την αξιοπιστία του, το βασίλειο θα πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή του και να προκαλέσει την επακόλουθη συντριβή τιμών, ακόμη και αν προκαλέσει επίσης οργή και νευρικότητα στους επενδυτές της Saudi Aramco εντός της χώρας, καθώς και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Κι ας μη γελιόμαστε, η IPO της εταιρείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον πρίγκιπα – άδραξε άλλωστε την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο προκειμένου να ψέξει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γι’ αυτό που θεώρησε ως αρνητική κάλυψη της διαδικασίας διάθεσης μετοχών.

Προσδεθείτε. Ίσως κινούμαστε προς έντονες αναταράξεις.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!