24/04/2024

Σύνοδο για την Ουκρανία με οικοδεσπότη Μακρόν-Όλες οι εξελίξεις

Στο Παρίσι συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του (και πρώην κωμικό) Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσία του οικοδεσπότη Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. 

 

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν χθες Δευτέρα να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς,  σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη γαλλική προεδρία μετά το πέρας της τετραμερούς συνόδου κορυφής του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας 

Τα μέρη «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή [της συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019».

Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «τον στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020».

Στην κοινή ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατούμενους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα.

Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Υπενθυμίζουμε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εξελέγη τον Απρίλιο, είχε δηλώσει πως ο τερματισμός του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είναι κορυφαία προτεραιότητά του.

Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy, German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Russia’s President Vladimir Putin attend a joint news conference after a Normandy-format summit in Paris, France, December 9, 2019. REUTERS/Charles Platiau/Pool?

 

Δηλώσεις Μακρόν 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας, επιμένει να ρίχνει το βάρος της πολιτικής του στη διεθνή σκηνή, έκανε λόγο για «πρόοδο» στην προσπάθεια να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία και προανήγγειλε νέα σύνοδο εντός 4 μηνών.

«Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλάι-πλάι στο Παρίσι είναι σημαντικό επίτευγμα» και συνέχισε  «η επανέναρξη [των συνομιλιών] με αξιόπιστο τρόπο δεν είχε κατορθωθεί λόγω της έλλειψης προόδου για πολλά χρόνια. Είναι επίτευγμα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Είδαμε τις διαφορές σήμερα. Δεν βρήκαμε κάποια θαυματουργή λύση, αλλά προχωρήσαμε», πρόσθεσε.
Επισήμανε πως υπάρχουν σαφώς διαφορές ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ιδίως ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές ευελπιστούν να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για το ζήτημα εντός του χρονικού ορίου ως την επόμενη σύνοδο.

«Προχωρήσαμε στην απεμπλοκή, στην ανταλλαγή κρατουμένων, στην κατάπαυση του πυρός και στην πολιτική διαδικασία», όπως εξήγησε.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνόδου, καθώς και μιας μελλοντικής, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Γάλλο πρόεδρο που ευελπιστεί να παρουσιάσει τη Γαλλία ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη εκμεταλλευόμενος το επερχόμενο BREXIT και την έλλειψη πυγμής που παρουσιάζει η Γερμανία, την ώρα που το πολιτικό άστρο της Άνγκελα Μέρκελ καταρρέει.

 

Δηλώσεις Μέρκελ 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» για τις αποφάσεις που πάρθηκαν

«Ξεπεράσαμε το αδιέξοδο», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης 

Τα μέρη συμφώνησαν σε «ρεαλιστικούς» στόχους, είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «φυσικά» σκοπός είναι «να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο».

«Λέω πολύ ανοιχτά ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε αλλά η αίσθηση που αποκόμισα από αυτήν τη συνάντηση είναι πως υπάρχει καλή θέληση για να επιλυθούν δύσκολα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά

«Τώρα χρειάζεται να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά υπάρχει ορμή ξανά, κίνηση», ήταν η προτροπή της.

Δηλώσεις Ζελένσκι 

«Για εμένα, το λέω ειλικρινά», το αποτέλεσμα της τετραμερούς συνόδου κορυφής του Παρισιού «είναι πολύ λίγο: θέλω να επιλύσουμε περισσότερα προβλήματα», συνόψισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα καθώς θα κρίνει την πολιτική του πορεία στο εσωτερικό της χώρας. 

«Εθίγησαν πολλά ζητήματα, οι ομόλογοί μου είπαν ότι πρόκειται για πολύ καλό αποτέλεσμα σε μια πρώτη συνάντηση. Αλλά για εμένα, το λέω ειλικρινά, είναι πολύ λίγο» το αποτέλεσμα, επέμεινε. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε πάντως «θετικό» το γεγονός ότι επαναλήφθηκε ο διάλογος. Τόνισε πως επανέλαβε τη θέση του Κιέβου, ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη έλεγχο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ούτε να αποδεχθεί την παραχώρηση εδαφών. Ακόμη, ο Ζελένσκι ανήγγειλε την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών πριν το τέλος της χρονιάς.

 

Δηλώσεις Πούτιν 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε το «σημαντικό βήμα» το οποίο έγινε κατ’ αυτόν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία και «χωρίς αμφιβολία» της αναθέρμανσης των σχέσεων , διαβεβαιώνοντας πως η Μόσχα «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η σύρραξη να τερματιστεί».

«Η διαδικασία οδεύει να προχωρήσει σε καλή κατεύθυνση, διότι θα γίνουν ανταλλαγές αιχμαλώτων, διότι θα υπάρξει αποχώρηση δυνάμεων από τρία σημεία-κλειδιά και διότι συναντηθήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας», απαρίθμησε ο Πούτιν και είπε πως βρήκε χρήσιμες αυτές τις συνομιλίες.

Ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ακανθώδη ζητήματα προς διευθέτηση. Ο Πούτιν ανέφερε ότι θα ήθελε να δει αναθεώρηση του Συντάγματος της Ουκρανίας για την παραχώρηση ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς, την ανατολική Ουκρανία, όπου η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους από το 2014.

Ακόμη, έκρινε πως χρειάζονται περισσότερα σημεία διέλευσης για τους αμάχους στα μέτωπα και να υπάρξει αμνηστία για όσους ενεπλάκησαν στη σύρραξη.

Το κλίμα της συνάντησης 

Η ατμόσφαιρα όταν συναντήθηκαν – για πρώτη φορά – ο Πούτιν με τον Ζελένσκι, ήταν μάλλον ψυχρή. Δεν ανταλλάχθηκε δημόσια χειραψία και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια.

Η διμερής συνάντησή τους, μετά τις αρχικές συνομιλίες 2 ωρών με τον Μακρόν και τη Μέρκελ και πριν επαναληφθούν οι εργασίες σε τετραμερές επίπεδο, κράτησε περίπου 15 λεπτά, όπως αναφέρουν γαλλικές πηγές.  

Πάντως οι τετραμερείς συνομιλίες, συνολικής διάρκειας εννέα ωρών, απέφεραν αποτελέσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που αποτυπώθηκαν στην επίσημη ανακοίνωση της συνόδου.

Geopolitics Editorial Team (με πληροφορίες από RT και ΑΠΕ ) 

Φωτογραφίες Reuters και Russia Today 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024