29/03/2024

Ο Πούτιν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε για νέα Σρεμπρένιτσα στην Ανατολική Ουκρανία

Ο Πούτιν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπερασπίστηκε τις ρωσικές αρχές.
Μίλησε για νέα Σρεμπρένιτσα στην Ανατολική Ουκρανία.

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Mια ημέρα μετά τις συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα στο Παρίσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές αρχές είχαν δίκιο να φυλακίσουν διαδηλωτές για ρίψη πλαστικών ποτηριών στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών συναθροίσεων στη Μόσχα το καλοκαίρι.
 
“Ρίχνουν ένα πλαστικό κύπελλο σε ένα όργανο εξουσίας, και αυτό είναι εντάξει. Στη συνέχεια, ένα πλαστικό μπουκάλι, αυτό είναι εντάξει επίσης. Μετά ένα γυάλινο μπουκάλι, μια πέτρα και στη συνέχεια αρχίζουν και λεηλατούν τα καταστήματα. Πρέπει να το αποτρέψουμε “ τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος, μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του μίλησε για την Ανατολική Ουκρανία εκφράζοντας την ανησυχία του ότι θα συμβεί μια νέα Σρεμπρένιτσα.
 
«Ο νόμος περί αμνηστίας (στην Ουκρανία) δεν έχει ψηφιστεί. Ενώ η ουκρανική πλευρά επιμένει: ‘δώστε μας την ευκαιρία να κλείσουμε τα σύνορα χρησιμοποιώντας τον στρατό μας’. Αλλά μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να συμβεί μετά. Θα συμβεί μια Σρεμπρένιτσα, τόσο απλά»» είπε αναφερόμενος στη σφαγή περισσοτέρων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και εφήβων από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας, μια σφαγή που ακόμη στοιχειώνει τα Βαλκάνια. Η δήλωση αυτή Πούτιν δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το πόσο η ουκρανική κυβέρνηση και ο νέος πρόεδρος της χώρας θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των φιλορώσων στην Ανατολική Ουκρανία απέναντι στους Ουκρανούς εθνικιστές. 
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν εκφράζει αυτή την άποψη. Το ίδιο είχε πει και τον Δεκέμβριο του 2017 κατά την διάρκεια της ετήσιας καθιερωμένης συνέντευξης που παραχωρεί σε δημοσιογράφους.
 

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα είναι η μεγαλύτερη και πιο αποτρόπαια σφαγή που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.Η πόλη Σρεμπρένιτσα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) είχε κηρυχθεί από το 1993 «ασφαλής περιοχή» και φυλασσόταν από Ολλανδούς κυανόκρανους. Ο πληθυσμός της ήταν κατά πλειοψηφία μουσουλμανικός (ποσοστό 44%), και ακολουθούσαν οι Ορθόδοξοι Σέρβοι (31%) και οι Καθολικοί Κροάτες (17%).Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί, δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη.

 

Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες, τους γέρους και τα αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους.Για τους Ολλανδούς κυανόκρανους η οργή ξεχείλισε. Όχι επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν όλους αυτούς τους θανάτους, αλλά γιατί ουσιαστικά επέτρεψαν να συμβεί η σφαγή, καθώς δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά στον αέρα. Η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε σε παραίτηση την ολλανδική κυβέρνηση.

 

Τη συγκεκριμένη σφαγή που έγινε το καλοκαίρι του 1995 έχει εκμεταλλευτεί σε αναφορές του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το 2017, εξοργισμένος από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στην απόφαση της Ολλανδίας να  απαγορεύσει σε δύο Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν δημοσίως.  «Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, ήδη γνωρίζαμε το χαμηλό ήθος και τη συμπεριφορά των Ολλανδών, τα γνωρίζαμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα». Και είχε προσθέσει  πως «κανείς δεν πρέπει να μας δίνει μαθήματα περί ήθους, ειδικά αυτοί που έχουν αίμα στα χέρια τους». Μάλιστα, η φιλοτουρκική οργάνωση UEBD στη Βοσνία, εκμεταλλευόμενη την σφαγή, προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτησή μας στο Geopolitics. 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024