18/04/2024

Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις ο Τσαβούσογλου ποντάρει στις επαφές με Τραμπ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Επειδή τα Ελληνικά ΜΜΕ για κάποιο λόγο δεν εμφανίζουν τις ειδήσεις ως έχουν αλλά εστιάζουν στους τίτλους. Παρακάτω είναι αυτούσιος ο διάλογος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών  Τσαβούσογλου μετά την ψήφιση κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Αμερικανική Γερουσία.

Δημοσιογράφος:  Εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα αναθεωρήσει η Τουρκία το ζήτημα του καθεστώτος της αεροπορικής βάσης Incirlik;

Chavushoglu: “Αν επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα μπορεί να εγείρει το ζήτημα του Injirlik, του Kürejik και οτιδήποτε άλλο, θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν είναι μόνο η απόφαση του Κογκρέσου, αλλά και η στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ συνολικά. Το ερώτημα είναι αυτό: ποιά από τα 12 μέρη των κυρώσεων CAATSA* θα εφαρμοστούν εναντίον της Τουρκίας και τι θα μπορούσε να επηρεάσει η διοίκηση του Trump.

Με απλά λόγια: Η Τουρκία αδιαφορεί για κάθε ψήφισμα και για κάποιο λόγο ποντάρει στον Trump. Ένα ποντάρισμα που σε μένα δείχνει είτε κάποια υπόγεια συμφωνία, είτε κάποιο παρασκήνιο που μπορεί να έχει στοιχεία που δεν φαίνονται σε κοινή θέα. Ενδεχομένως η ακόλουθη απεικόνιση να ξεδιαλύνει τις συγκεκριμένες σχέσεις.

 

Τονίζουμε εδώ πως η Επιτροπή της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε σήμερα τη νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, μετά την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία και την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ως μια προσπάθεια  που έχει σαν στόχο να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή εναντίον της Άγκυρας. Η Ρεπουμπλικανική Επιτροπή της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις αποφάσισε με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά να στείλει την «Προώθηση της Αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας και την Πρόληψη της Αναζωπύρωσης των Πράξεων του ISIS του 2019» για ψηφοφορία από το σύνολο της Γερουσίας.
«Τώρα είναι η ώρα να συγκεντρωθεί η Γερουσία και να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος του πάνελ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημείωση:  Countering America`s Adversaries Through Sanctions Act” (CAATSA) -νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024