20/04/2024

Τουρκία: Αίτηση για νέο κόμμα ο Νταβούτογλου 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Η ομάδα του Ahmet Davutoğlu βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας όπου και κατέθεσε αίτηση για να ιδρύσει νέο κόμμα 

Ανάμεσα στην αντιπροσωπεία των τεσσάρων ατόμων ήταν και ο Τούρκος πολιτικός και επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου Ayhan Sefer Ustun, ο οποίος έφυγε από το κόμμα του Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος αποφάσισε να τον παραπέμψει μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Ahmet Davutoğlu και άλλους τρεις σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφούν.

Μάλιστα αύριο Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι στο Bilkent Hotel της Άγκυρας έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου όπου ο Ahmet Davutoğlu θα ανακοινώσει και επισήμως την ίδρυση του νέου κόμματος καθώς και την ονομασία του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το όνομα του κόμματος του είναι Gelecek Partisi (Future Party – στα ελληνικά το Κόμμα του Μέλλοντος) και το έμβλημα του είναι ένα φύλλο πλατάνου. Ο Συμβολισμός του Φύλλου δεν είναι τυχαίος καθώς ο Πλάτανος είναι σύμβολο της δύναμης, της προστασίας, της αξιοπιστίας και της σαφήνειας, ενδεχομένως παραπέμποντας στο «Δέντρο της Αθανασίας»  του Κήπου της Εδέμ όπως εμφανίζεται στο Κοράνι. Σύμφωνα μάλιστα με την πίστη των Μουσουλμάνων στον Κήπο της Εδέμ υπήρχε μόνο ένα δένδρο. 

Ο Ayhan Sefer Üstün, ο οποίος έκανε μια δήλωση στους δημοσιογράφους μετά την παραπομπή του αναφέροντος στο υπουργείο, δήλωσε ότι το λογότυπο και το όνομα του κόμματος θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου. Έτσι εξηγείται η προχθεσινή επίθεση του Τούρκου προέδρου στον άλλοτε συνεργάτη του 

Πριν βιαστείτε να πανηγυρίσετε για την συγκεκριμένη εξέλιξη να τονίσουμε πως ο Ahmet Davutoğlu
είναι πιο επικίνδυνος για την Ελλάδα. 

Γνωστός για τη διπλωματική του ικανότητα και χωρίς τις εξάρσεις του νεο-οθωμανού Ερντογάν (που ονειρεύεται να γίνει ένας σύγχρονος χαλίφης), θεωρείται ιδιαίτερα αρεστός σε όλη την πολιτική σκηνή της Δύσης (Ευρώπη και ΗΠΑ). Η εμπειρία στον πολιτικό στοίβο της χώρας του και οι σπουδές του στην Πολιτική επιστήμη του έχουν δώσει τη δυνατότητα να έχει καλύτερη γνώση και διαχείριση των διεθνών σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής απ’ ό,τι ο Ερντογάν.Να θυμίσουμε πως παρά το γλυκό και μελιστάλαχτο ύφος του, οι θέσεις του Νταβούτογλου δεν διαφέρουν από αυτές του Ερντογάν περί συνόρων της καρδιάς της Τουρκίας και γαλάζιας πατρίδας. Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει σε ζητήματα που αφορούν τις πρώην κτήσεις της (από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), κάτι που την αναγκάζει να έχει μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία που θα της επιτρέψει να ενεργεί εκτός συνόρων. 

Στη Βαλκανική χερσόνησο θεωρεί ότι πρέπει να εξασφαλίσει δικαιώματα παρέμβασης σε ζητήματα που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες των χωρών αυτών, προσεγγίζοντας παράλληλα την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τις οποίες και θεωρεί φυσικούς συμμάχους της Τουρκίας. Θεωρεί ως σημαντικό στόχο την ισχυροποίηση της Αλβανίας και του Αλβανικού στοιχείου στα Σκόπια και το Κόσοβο. Σύμφωνα με τη θεωρία του, η Ελλάδα αποτελεί τον πιο σοβαρό αντίπαλο της Τουρκίας στη βαλκανική λόγω της επιρροής που ασκεί μέσω του Πατριαρχείου στους Ορθόδοξους πληθυσμούς. Επίσης, σημαντικό αντίπαλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια θεωρεί τη Ρωσία λόγω της μεγάλης της επιρροής σε άλλους σλαβικούς πληθυσμούς. Οι θέσεις του αυτές δείχνουν πως θα συνεχίσει την πολιτική Ερντογάν στα Βαλκάνια, απλά θα τη κάνει με διπλωματικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα θα προτιμήσει να προσεταιριστεί τις ΗΠΑ, ενδεχομένως κρατώντας ταυτόχρονα και τις σχέσεις με τη Ρωσία στις οποίες έχει επενδύσει η Άγκυρα. 

Υποστηρίζει και ο ίδιος το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, καθώς θεωρεί ότι η Τουρκία είναι μια αρχιπελαγική χώρα και ότι τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως τα Δωδεκάνησα τα οποία και θεωρεί ως φυσική προέκταση της Ανατολίας πέρασαν από λάθος χειρισμό της Τουρκικής διπλωματίας στην Ελλάδα περιορίζοντας έτσι τον ζωτικό της χώρο και απειλώντας την ασφάλειά της. Και εκτιμά πως το καθεστώς του Αιγαίου ως έχει είναι πολύ επιζήμιο για την Τουρκία και την εμποδίζει από το να αναδειχτεί σε μεγάλη δύναμη. 

Όπως είναι λοιπόν κατανοητό, αν για κάποιο λόγο στο μέλλον, ο Νταβούτογλου πάρει τα ηνία της Τουρκίας στα χέρια του, θα είναι ένας Ερντογάν (και πιο σκληρός) που απλά θα χαμογελάει. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024