23/04/2024

Η ενδοτικότητα στην τουρκική απειλή δεν συνιστά ρεαλισμό

Tου  Κωνσταντίνου Λουκόπουλου*

Διαχρονικά είναι αρκετές οι αιτίες που μας οδήγησαν στο σημερινό «στρίμωγμα» που μας κάνει η αναθεωρητική και ηγεμονική Τουρκία, η οποία αφού άνοιξε όσο άνοιξε τις «δαγκάνες» της, έχει αρχίσει πλέον να τις… κλείνει.

Αν όμως υπήρχε εδώ και χρόνια μία συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκικής Απειλής (διότι περί απειλής πρόκειται) αλλά και Στρατηγική Κουλτούρα η οποία να έχει εμποτίσει κοινωνία και πολιτικό κόσμο (όπως π.χ. στο Ισραήλ) είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα αισθανόμασταν σήμερα την οθωμανική ανάσα τόσο κοντά μας.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει, «Δεν πρέπει να γυρνάς την πλάτη σου σε έναν επαπειλούμενο κίνδυνο και να προσπαθείς να ξεφύγεις απ’ αυτόν. Αν το κάνεις, θα διπλασιάσεις τον κίνδυνο. Αλλά αν τον αντιμετωπίσεις εγκαίρως, θα τον μειώσεις στο μισό. Ποτέ μην τρέχεις να γλιτώσεις από αυτόν, Ποτέ!». Εμείς κάναμε το ακριβώς αντίθετο. Γυρίσαμε την πλάτη μας και προσπαθήσαμε είτε με τακτικισμούς είτε με ευφραντικές φαντασιώσεις περί «εσωτερικής κατανάλωσης» να «αποφύγουμε» τον κίνδυνο.

Η Τουρκία έχει πλέον περάσει στο επόμενο στάδιο και υλοποιεί πλέον  τους στρατηγικούς της στόχους απέναντι στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνον μείζονα εθνικά συμφέροντα αλλά και συμφέροντα που αφορούν στην εθνική μας επιβίωση. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια χωρίς εξωραϊστικές υπεκφυγές. Μπορεί ο διπλωματικός μαραθώνιος της Κυβέρνησης να είναι σε εξέλιξη και να αποδίδει αλλά αυτός ο …μαραθώνιος θα απέδιδε πολλά περισσότερα αν ξεκινούσε έγκαιρα και πριν την ανακοίνωση της Συμφωνίας Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Τριπόλεως.

Σωστά πράττει η Κυβέρνηση και οι ενέργειες της περιορίζονται στην παρούσα περίοδο σε διπλωματικό επίπεδο. Όμως αυτή η σύντονη διπλωματική προσπάθεια για να είναι αποδοτική πρέπει να υποστηρίζεται και από ανάλογη στρατιωτική προετοιμασία. Χωρίς την αναβάθμιση της Στρατιωτικής Ισχύος της Χώρας δεν μπορεί να αποδώσει καμία διπλωματία. Αναμένουμε τα ουσιαστικά μέτρα από πλευράς της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή κάτι που θα αποτελέσει και σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις. Και φυσικά κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω παρενθετικά ότι έχουμε και … ΚΥΣΕΑ για αυτές τις περιπτώσεις μιας και δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Προχωρούμε χωρίς αυτοπεποίθηση. Οι συνεχείς σπαραξικάρδιες επικλήσεις του Διεθνούς Δικαίου και τα έωλα λόγια περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης διασκεδάζουν μάλλον παρά φοβίζουν την Άγκυρα για να χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Φθάσαμε στο σημείο να ανακοινώνει Έλληνας Υπουργός την παρουσία Γαλλικής Φρεγάτας στην περιοχή και να πανηγυρίζουμε που Ιταλική Φρεγάτα ελλιμενίζεται στην Κύπρο, άσχετα αν μετά από δύο ημέρες ασκείται με το Τουρκικό ΠΝ. Περιμένουμε με αγωνία τον Χαλίφα Χάφταρ να καταλάβει την Τρίπολη και να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράτζ που όμως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για να επιλύσει το πρόβλημα της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες που υπέγραψε με τον Ερντογάν.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου με μία επιδέξια άσκηση Δημόσιας Διπλωματίας απευθύνθηκε πρωτίστως στην ελληνική κοινή γνώμη και στον ελληνική πολιτική ελίτ σε συνέντευξη που έδωσε στον Δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο για το Βήμα. «Πέταξε» με το γνωστό μειλίχιο ύφος του και το δόλωμα της αποδοχής της προσφυγής της Χάγης αφού προηγηθεί όμως διμερής διαπραγμάτευση για όλες τις «διαφορές» (τονίζεται το «όλες οι διαφορές»). Η Άγκυρα γνωρίζειΒΒ πολύ καλά την δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα αυτό το διάστημα, με πρώην Πρωθυπουργούς, πρώην ΥΠΕΞ, προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και δημοσιογράφους για το θέμα αυτό. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να επισημάνω για μία ακόμα φορά το πόσο ατυχείς ήταν οι ανάλογες δηλώσεις του Αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας με τον οποίο ενεπλάκην σε δημόσιο διάλογο, λίγες ημέρες πριν εκδηλωθεί η νέα φάση της τουρκικής επιθετικότητας. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί μόνον η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και …μόνον και αυτό επισημάνθηκε εμφατικά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην χθεσινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα!

Πρέπει όλοι όσοι έχουν δημόσιο λόγο να είναι προσεκτικοί στο τι λένε και στο πως το λένε. Παρά το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πέτσας έχει επανειλημμένως τονίσει, εκφράζοντας τον Πρωθυπουργό, ότι η Χάγη είναι ακόμα, μακριά φαίνεται ότι στην Αθήνα κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, επιμένουν και δεν κρύβουν την ενδοτικότητα τους στο όνομα του …ρεαλισμού. Είναι ότι ακριβώς επιδιώκουν οι Τούρκοι. «Ας τους δώσουμε και κάτι μωρέ για να χουμε το κεφάλι μας ήσυχο για κάποια χρόνια, άλλωστε έχουν και τα δίκια τους». Δυστυχώς ακούστηκε και αυτό!

Είναι πασιφανές ότι με την απειλή χρήσεως στρατιωτικής ισχύος δηλαδή με μία εξαναγκαστική πολιτική (coercive policy) η Τουρκία επιδιώκει να μας «σύρει» σε διαπραγματεύσεις με τους δικούς της όρους που συνίστανται στην αρχή … «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου …δικά μας». Βάζοντας το κεφάλι μας μέσα στο ανοικτό στόμα της τίγρης δεν μπορούμε όμως να κάνουμε διάλογο. Όπως το θέτουν οι Τούρκοι στην ουσία θα συζητήσουμε αν οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσες είναι… ελληνικά νησιά. Όσοι συνεχίζουν την συζήτηση αυτή για γενική διαπραγμάτευση με τους όρους που θέτει με συνεχείς απειλές η Τουρκία κάνουν μεγάλο λάθος. Αν θεωρούν ότι πρέπει να «δώσουμε κάτι» για να κερδίσουμε μία πρόσκαιρη ηρεμία ας μας το πουν χωρίς περιστροφές. Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν, αν νομίζουν ότι τελείωσε εκεί το θέμα και του προτρέπω να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Τουρκικού ΥΠΕΞ για να διαβάσουν την πρόσφατη εργασία του Γενικού Διευθυντή του, Τσαγατάι Έρτσιγιες, η οποία περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική μεσόγειο και την τουρκική επιχειρηματολογία.. Και επειδή συνεχίζεται η κουβέντα περί συνεκμετάλλευσης, επισημαίνεται ότι όπως τίθεται, στερείται σοβαρότητας. Η οποιασδήποτε μορφής συνεργασία και όχι συνεκμετάλλευση (αυτή αφορά παρακείμενα κοιτάσματα) προϋποθέτει αυστηρά οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖΒΒ αν και όταν αυτή κηρυχτεί.

Η Τουρκία δεν είναι ούτε νευρική δύναμη όπως συνήθιζε να λέει ο κ. Κοτζιάς, ούτε απλά ένας δύστροπος γείτονας. Είναι μία άκρως αναθεωρητική χώρα που πιστεύει ότι ήλθε η ώρα να αποκαταστήσει τα «γεωγραφικά και ιστορικά λάθη» στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο απειλώντας την ίδια μας την εθνική επιβίωση. Αποστολή της Κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής πολιτικής ελίτ (αν υπάρχει τέτοια) είναι να βρει με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό τρόπους αποτελεσματικής ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας και φυσικά αποτροπής οποιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας εναντίον μας.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal»

πηγή:Liberal.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024