28/03/2024

Τα απόνερα μετά τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ και το θάνατο του Σουλεϊμανί

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 Ήταν μια ερασιτεχνική απόφαση και πράξη. Θα έχει επώδυνα απόνερα όλο αυτό προς τις ΗΠΑ» ήταν η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Ιράν μέσω του ΥΠΕΞ για την επίθεση των ΗΠΑ η οποία προκάλεσε το θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σήμερα Παρασκευή, ημέρα ιερή για τους μουσουλμάνους, ότι η χώρα του θα «εκδικηθεί» λέγοντας πως ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας».Στο Iράν έχει ήδη κηρυχθεί τριήμερο πένθος, ενώ οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες καθώς πληροφορίες θέλουν να πυροδοτούνται άμεσες εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας από την πλευρά της σιωπηλής αντιπολίτευσης. 

Από την Πρωτοχρονιά, η κίνηση των ΗΠΑ να αποστείλουν 4.000 άνδρες μέσω του Κουβέιτ, έδειξε πως η κλιμάκωση στην περιοχή ήταν ζήτημα χρόνου. Είναι ολοφάνερο πως οι ΗΠΑ χάνοντας ουσιαστικά έρεισμα στην περιοχή της Συρίας μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις και αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με την Τουρκία, όπου ο Ερντογάν έχει σηκώσει το λάβαρο του παν-ισλαμισμού, την ώρα που η εσωτερική πολιτική σκηνή στο Ισραήλ βρίσκεται σε κρίση, επιθυμούν να κρατήσουν ένα κομμάτι ελέγχου.

Με βάση τα παραπάνω, προσωπικά εκτιμώ πως:

– Η Ελλάδα θα κληθεί να αναλάβει ενεργό ρόλο σε όλα αυτά. Σίγουρα θα ζητηθεί η στήριξη μας στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν ήδη πληροφορίες που αναφέρουν περισσότερες αφίξεις δυνάμεων στην Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Ακταίον.

-Οι ΗΠΑ περιμένουν το επόμενο Παναραβικό συνέδριο όπου πολλά θα φανούν, ειδικά για τις θέσεις Αιγύπτου και Σ.Αραβίας.

– Ο Τραμπ θέλει να αφήσει πολιτική κληρονομιά στην περίπτωση που μπορεί να μην εκλεγεί ξανά στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως θα συμπλεύσει για λίγο με τα γεράκια του αμερικάνικου κατεστημένου και ό,τι προκύψει.

– Η Ρωσία θα προσπαθήσει εκ νέου να προσεγγίσει τη χώρα μας. Πλέον η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε πιόνι αξίας λόγω συγκυριών στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο θα κάνει και με το Ισραήλ. Αν δει κάποιος τις πρόσφατες δηλώσεις Πούτιν για ευχές στο 2020, θα διαπιστώσει σοβαρές λεπτομέρειες που υποδηλώνουν το παραπάνω.

Άξια αναφοράς σε σχέσεις με τις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η αποδυνάμωση του θεσμού της ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να πείσει ως διεθνής διπλωματικός οργανισμός αφού, όπως είναι φυσικό, κάθε έθνος-κράτος ασκεί δική του πολιτική και έτσι κάθε λόγος των Βρυξελλών παραμένει κενός περιεχομένου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που έριξε τους τρεις πυραύλους ήταν ένα UAV MQ9 Reaper. Ο πρώτος έπληξε το πρώτο όχημα, ο δεύτερος το όχημα του Ιρανού στρατηγού και ο τρίτος χτύπησε πίσω από το δεύτερο όχημα προκαλώντας και τραυματισμούς σε φρουρούς φιλο-ιρανικής ομάδας.
 
Άγνωστο από που ξεκίνησε την πτήση του το UAV.
 
Η επίθεση πάντως δείχνει πώς οι ΗΠΑ έχουν ικανή πληροφόρηση, ενώ ταυτοχρόνως έκαναν επίδειξη της δύναμής τους για μια ακόμη φορά μετά την αντίστοιχη επιχείρηση εναντίον του Al Baghdadi. Αυτό που επιθυμούν να περάσει στην ψυχολογία του κοινού είναι πώς αν κάποιος γίνει στόχος τους, είναι θέμα χρόνου να τον πετύχουν.Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα που περνάει μέσα από τα “ψιλά γράμματα” και λέει πως “Αν είσαι εχθρός των ΗΠΑ και στόχος τους, πουθενά δεν θα είσαι ασφαλής”.

Κλείνω με μια ενδιαφέρουσα πληροφορία η οποία δεν έχει διασταυρωθεί. Λέγεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ διαφώνησε σφόδρα με την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, ειδικά με την επιλογή της ημέρας, καθώς χθες έπεσαν στην Αθήνα οι υπογραφές για τον EastMed. Ο λόγος της διαφωνίας προέρχεται πυσιαστικά από τις εκτιμήσεις της Μοσάντ πώς θα αποσταθεροποιηθεί η περιοχή, ειδικά με τον αγωγό ante portas. Είναι και ένας λόγος που οι 20 πτήσεις ( !!! !) μεταγωγικών των ΗΠΑ με τους 4.000 άντρες δεν πέταξαν ποτέ πάνω από τον Ισραηλινό εναέριο χώρο.

Παρ’όλα αυτά το Ισραήλ δεν θέλησε να ρισκάρει παραπάνω τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά αυτή τη τεταμένη περίοδο.

 

Σημείωση του Geopolitics & Daily News: Υπενθυμίζουμε πως ο στρατηγός Kassem Suleimani, ο διοικητής των δυνάμεων QIIR του Ιράν, έφθασε μυστικά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στις 30 Οκτωβρίου του 2019, μετά από τον οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Πράσινη Ζώνη, όπου συναντήθηκε με ιρακινές μυστικές υπηρεσίες.
Το Associated Press, επικαλούμενο  πηγές στη κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την επομένη της έναρξης του πρώτου κύματος αναταραχών στο Ιράκ.

“Εμείς στο Ιράν γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε διαμαρτυρίες”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατηγός Kassem Suleimani στη συγκεκριμένη συνάντηση με κυβερνητικούς του Ιράκ.  Μετά την επίσκεψή του, μασκοφόροι εμφανίστηκαν στις τάξεις των αξιωματικών ασφαλείας και τα πυροβόλα όπλα χρησιμοποιήθηκαν μαζικά για την καταστολή των διαμαρτυριών.

 

UPDATE: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε διαταγή να σηκωθεί η ΠΑ του Ιράν για να κάνει πτήσεις στα σύνορα με το Ιράκ. Στο μεταξύ  παρουσία του Αλί Χαμενεΐ στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ιράν μετά από παραπάνω από δεκαπέντε χρόνια, με μια φράση που μόνο απειλή μοιάζει.. “είναι ώρα για πράξεις”, φαίνεται πως γεννά εξελίξεις. 

Φράση που επαναλήφθηκε από τον ηγέτη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση της πορείας του Σουλειμάνι και την ενεργοποίηση των οπαδών του ( “πυρήνες ανενεργούς”) σε όλο τον κόσμο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024