16/04/2024

Γιατί πρέπει να πάμε στρατό;

Γράφει ο  Γρηγόρης Γ. Μπρόζος 
Φοιτητής οικονομικού ΑΠΘ

 

 Ζώντας στην Ελλάδα του 21ου πρώτου αιώνα, η στρατιωτική θητεία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή όλων μας. Κάθε Έλληνας, είτε με την ενηλικίωση του είτε αργότερα, θα παρουσιαστεί σε κάποιο στρατόπεδο ανά την Ελλάδα και θα αφιερώσει τους επόμενους μήνες της ζωής του στο Ελληνικό Στράτευμα. Συγκεκριμένα, για 9 μήνες για τον στρατό ξηράς και 12 σε αεροπορία-ναυτικό, οι άντρες της πατρίδος μας καλούνται να αναλάβουν χρέη στρατιώτη, ενώ 14 θα είναι οι μήνες για αυτούς που θα επιλέξουν να λάβουν το αξίωμα του δόκιμου έφεδρου αξιωματικού. Φυσικά, υπάρχουν οι επιμέρους υποκατηγορίες όπως πολύτεκνοι, κάτοικοι εξωτερικού κτλ που διατελούν θητεία 6 ή 3 μηνών.

Το ερώτημα είναι γιατί γίνεται αυτό:

 Το δεδομένο της υποχρεωτικής στράτευσης βρίσκει μία μερίδα των Ελλήνων υπέρ αλλά και μία άλλη μερίδα ένθερμα κατά. Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι επικρίνουν και τίθενται λυσσαλέα ενάντια σ’ αυτούς του μήνες που η πατρίδα “ζητάει” από τη ζωή μας. Κάποιες φωνές παρουσιάζουν τη στρατιωτική θητεία ως “χαμένο χρόνο”, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η στράτευση μας είναι κάτι που ενισχύει το εμπόλεμο κλίμα, το μιλιταρισμό και δεν αφήνει τους τόνους να πέσουν. Υπάρχουν ακόμα και αυτοί που αυτοπροβάλλονται ως “ειρηνιστές” οι οποίοι αρνούνται κάθε σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις και με τον μανδύα του “αντιρρησία συνείδησης” περνούν τη στρατιωτική τους θητεία προτιμώντας να κάνουν οτιδήποτε άλλο αρκεί να μην εκπαιδευτούν στη χρήση όπλου. Νομίζοντας ότι έτσι βοηθούν στη διασφάλιση της ειρήνης.

Στους προαναφερθέντες έρχεται να προστεθεί το πλήθος αυτών που τίθενται κατά της στρατιωτική θητείας υπό την δικαιολογία ότι του μήνες αυτούς ο φαντάρος δεν θα κάνει τίποτα ουσιαστικό ώστε να προσφέρει στη κοινωνία και απλά θα περιφέρεται από στρατόπεδο σε στρατόπεδο.

Η πραγματική σημασία όμως, τόσο του στρατού όσο και της υποχρεωτικής θητείας, είναι πολύ μακριά από όλα αυτά. Ο ρόλος του στρατού στη σημερινή Ελλάδα δε έχει –δυστυχώς ή ευτυχώς- τον επιθετικό χαρακτήρα που άλλοτε είχε. Η Ελληνική πολιτική σκηνή έχει εγκαταλείψει προ πολλού σχέδια όπως αυτό της Μεγάλης Ιδέας, δηλαδή σχέδια που απαιτούν μεγάλη στρατιωτική ισχύ. Εδώ λοιπόν ξαναδιατυπώνεται το ερώτημα “τότε γιατί να πάμε στρατό ;”

Η απάντηση είναι απλή, για την διασφάλιση της ειρήνης και τη προστασία την κοινωνίας μας! Στις μέρες μας, ο Ελληνικός Στρατός είναι απλά ένα διαπραγματευτικό όπλο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί της πατρίδας μας. Η Ελλάδα έχει πληθώρα εχθρών, με όλους να έχουν επεκτατικές βλέψεις στα εδάφη μας. Γεγονός που καταδικάζει τη γειτονιά μας σε μια διαρκώς θερμή περιοχή. Τη τελευταία δεκαετία, με την τόσο μεγάλη πολιτικοοικονομική αποδυνάμωση της πατρίδας μας, εάν δεν υπήρχε ένα ισχυρό στράτευμα να λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας, ίσως η ιστορία να είχα γραφτεί διαφορετικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Ελλάδα που κατέχει την 87η θέση στην= πληθυσμιακή κατάταξη με τους 9 μήνες της θητείας μας,  χαρίζουμε τον 33ο μεγαλύτερο στρατό του κόσμου, έναν στρατό της τάξεως των 142.000ανδρών. Μάλιστα εάν προστεθούν και οι εφεδρείες, η Ελλάδα μπορεί να συγκροτήσει ένα στρατό  366.000 χιλιάδων ανδρών άμεσα.  Για να καταλάβουμε τη σημασία αυτών των μεγεθών αρκεί να σκεφτούμε ότι η Τουρκία με τον 8 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα, έχει  μόλις 2,4 φορές μεγαλύτερο στρατό από αυτόν της πατρίδας μας. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα υποτιμήθηκε και αποδυναμώθηκε πολύ, όμως διατηρώντας την στρατιωτική της ισχύ κατάφερε να εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα της.

 Εύκολα συμπεράνουμε λοιπόν πως οι νέοι που δίνουν 9 μήνες από την ζωή τους, προσφέρουν στην Ελλάδα μία θέση ισχύος στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Ένας ισχυρός στρατός αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ‘’φρουρό’’ της ειρήνης γιατί θα αλλάξει σίγουρα τα σχέδια πολλών με κατακτητικές βλέψεις στην εθνική μας κυριαρχία! Βλέπουμε ότι αυτοί που με το πρόσχημα της ειρήνης μάχονται του στρατού και της στρατιωτικής θητείας, είναι, τελικά, η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη. Καθώς αυτοί είναι που θέλουν να αφοπλίσουν την πατρίδα μας και να την καταστήσουν ένα εύκολο στόχο στα σχέδια του καθ’ ενός.

 Όπως είχε πει κάποτε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας, ο Ιούλιος Καίσαρας ‘’αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο’’ ((Si vis pacem, para bellum)

 

 

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population_(United_Nations)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_military_and_paramilitary_personnel

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024