28/03/2024

Στην Ιορδανία ο Χαφτάρ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Η έντονη αντίδραση του Χαφτάρ και η αποχώρηση του από την Μόσχα αλλά και η προσγείωση του στην Ιορδανία και όχι απευθείας στη Λιβύη, έχει και ένα παρασκηνιακό ενδιαφέρον. Ειδικά, αν ο στρατηγός δει πώς έχει μεγαλύτερο συμφέρον να γυρίσει προς βοήθεια σε “παλιούς φίλους” αφού οι καινούριοι στηρίζουν τον αντίπαλο του.Υπενθυμίζω εδώ πώς η Ιορδανία μαζί με την Σ. Αραβία είναι από τις χώρες που έσπασαν το εμπάργκο και προμηθεύσαν κανονικά με όπλα τον στρατό του.

Προσωπικά, έχω αναφέρει πώς οι περιοχές αυτές έχουν μόνο συμφέροντα και καμία απολύτως αφοσίωση. Εύκολα τα δίπολα Χαφτάρ – Ρωσία και Σάραζ – ΗΠΑ (όχι και πολύ θερμά η αλήθεια) μπορούν να επιστρέψουν στο σκηνικό του παρελθόντος επί Καντάφι όπου το Λάνγκλει ήταν το δεύτερο σπίτι του στρατηγού. Ειδικά, αν σε αυτή την κίνηση παροτρυνθεί από το τόξο των Σαουδαράβων και Αιγύπτιων.

Για την ιστορία, να επισημάνω πως το παραπάνω δεν το αναφέρω απλά ως θεωρία. Υπάρχουν πληροφορίες για νέες επαφές και συνομιλίες ή τουλάχιστον προσπάθεια για επαναπροσέγγιση του μετά από τις χθεσινές εξελίξεις αλλά και την εμμονή Ερντογάν και Πούτιν να παραμείνουν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη ως μια άτυπη βάση στην Μεσόγειο απέναντι από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι σημερινή (τραβήχτηκε πριν από λίγες ώρες). Παρατηρούμε πως είχαμε συνομιλία του Χαφτάρ με τον Βασιλιά της Ιορδανίας καθώς και ανώτατο στέλεχος του στρατεύματος εκεί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024