18/04/2024

Και τι κερδίζει ο Χαφτάρ από την επίσκεψη στην Αθήνα;

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Για όσους αναρωτιούνται τι είναι εκείνο που θα λάβει ο Χαφτάρ ως αντίτιμο, να αναφέρω πώς ήδη έχει κερδίσει αυτό που ήθελε κατά 50%.

Ήρθε σε χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αναγνωρίστηκε ως ισχυρός ηγέτης της χώρας του, καθώς η Ελλάδα του έδωσε χώρο συζητήσεων χωρίς πιέσεις αλλά ως πρόσωπο επιρροής. Παράλληλα η συνομιλία με την Ελλάδα τον βάζει στον άξονα Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου που από χθες ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις της Γαλλίας περί ΑΟΖ και ακύρωσης της συμφωνίας Σάραζ – Ερντογάν.

Οπότε έχει πάρει ήδη πόντους από το παραπάνω. Όσον αφορά την ισχύ προφανώς δεν στηρίζεται σε εμάς (το ξέρει καλά αυτό) αλλά στην Αίγυπτο.

Έχει σημασία όμως να δει κάποιος πώς ο Χαφτάρ, επιμένω ότι έχει κρυφό άσο, που δεν έχει φανεί ακόμα. Είτε είναι οι ΗΠΑ και το παρελθόν τους ως συνεργασία.. είτε κάποια παρασκηνιακή συμφωνία με χρώμα ”παλιάς KGB” που δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αδειάζει ακόμα και συνεργάτες της (Τουρκία) αν θεωρούσε πώς μόνο έτσι θα κερδίσει. Ο Σάραζ μην ξεχνάμε πώς με τα όσα διαδραματίζονται δείχνει ασθενής να διατηρήσει ισχύ αλλά και την ενότητα της Λιβύης (πάνω από 70% εδαφών και πληθυσμού συντάσσεται με τον Χαφτάρ).

Αυτά είναι τα σχεδόν σίγουρα … μένει να δούμε τι θα κάνει ο ίδιος ο Χαφτάρ σε περίπτωση που πάρει ρόλο εξουσίας , σε συνεργασία με τον Σάραζ (μην ξεχνάμε πώς είναι επίσημα αναγνωρισμένη η κυβέρνηση του από ΟΗΕ άρα δύσκολα θα εκτραπεί) σε σχέση με την συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό ενδιαφέρει εμάς. Στο δικό μου μυαλό μόνο ένας τρόπος υπάρχει για αυτό να επιτύχει.. να πάρουμε την δέσμευση πώς θα θελήσει να ορίσει ΑΟΖ αμέσως μετά, με εμάς και την Αίγυπτο.

Με αυτό θα γίνει πραγματικότητα και ο εφιάλτης του Ερντογάν όπου όλη η ΝΑ Μεσόγειος στα ενεργειακά θα τον έχει πετάξει εκτός (Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία[υπό Ρωσία ο έλεγχος εκεί], Λίβανος, .. και τέλος η Λιβύη.)

Θα δούμε. Θα φανεί στις 19.1. 2020 όπου θα γίνουν πρώτες συνομιλίες και θα φανείς ποιος έχει ή δεν έχει τον πρώτο λόγο σε όλο αυτό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024