12/06/2024

Οι “τρομοκράτες του Ερντογάν” πληρώνουν λαθρεμπόρους να τους περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία

Του Πέτρου Κράνια

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει επανειλημμένως ότι θα στείλει τους “τρομοκράτες” και τους “τζιχαντιστές” στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό.

Πριν από μερικούς μήνες το ινστιτούτο Brookings είχε αποκαλύψει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε διατάξει τους δημόσιους οργανισμούς να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας τη διαδικασία έκδοσης βίζα στους Τούρκους πολίτες. Ο αριθμός των Σύρων που είχαν άλλωστε λάβει την τουρκική υπηκοότητα δεν ξεπερνούσε τις 92.000 στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, φερόταν να έχει ξεπεράσει τις 102.000.

Όμως φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε έναν τρόπο ώστε να θέσει μερικά από τα σχέδιά του σε κίνηση χρησιμοποιώντας μόνο ένα πεδίο, αυτό της διαλυμένης από τον εμφύλιο, Λιβύης.

Με ένα σμπάρο πολλά τριγώνια

Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, υπέγραψε με την Τουρκία, τα δύο παράνομα μνημόνια και την μετέπειτα κήρυξη της νέας προέλασης των δυνάμεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ, με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης, η Τουρκία δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι στέλνει μαζικά, Σύρους αντικαθεστωτικούς, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ως εμπροσθοφυλακή στην εισβολή στη Συρία, σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στην Ανατολία (κάτι που έχει καταγγείλει και η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος) και στη συνέχεια τους στέλνει στη Λιβύη για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Σαράτζ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φωνάζει προς όλους ότι η Τουρκία δεν έχει στείλει στρατό στη Λιβύη. Μόνο στρατιωτικούς συμβούλους, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές του capital.gr, ανέρχονται σε σχεδόν 200, προς το παρόν.

Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού, ως “σωματοφύλακες” για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη. Μάλιστα, καθένας από αυτούς λαμβάνει ως… επιδότηση/μισθό ένα ποσό μεταξύ των 1.300 – 2.500 δολαρίων, ενώ, όπως έχουν γράψει τουρκικά ΜΜΕ, η οικογένειά του παίρνει επιδότηση και διάφορα οφέλη από την κυβέρνηση, για διάστημα έξι μηνών.

Το μέλλον ενός τέτοιου μαχητή, στην υπό ανοικοδόμηση Συρία, είναι εντελώς αμφίβολο. Ή θα πρέπει να συνεχίσει να πολεμά για τα προς το ζην, φυσικά εναντίον του νικητή Άσαντ, ή… θα πρέπει να μεταναστεύσει. Και τι καλύτερο από το να περάσει τις ευρωπαϊκές πύλες, υπό το καθεστώς πρόσφυγα;

Όπως  δήλωσαν στο capital.gr, πηγές που πρόσκεινται στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, με γνώση επί του θέματος, οι εκτιμήσεις τους είναι πως οι “Σύροι τρομοκράτες” χρησιμοποιούν αυτή την ευκαιρία για να φτιάξουν ένα… μέλλον για τον εαυτό τους, αγνοώντας, κάποιοι, τα “θέλω” του Τούρκου προέδρου. “Περισσότεροι από 50” εξ αυτών των μαχητών, πλήρωσαν λαθρεμπόρους και έτσι πέρασαν στην Ιταλία, ως πρόσφυγες.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι πηγές, το πόσο της μεταφοράς από την Az-Zāwiyah, πόλη στα δυτικά της Τρίπολης, μέχρι τα χωρικά ύδατα της Ιταλίας κόστιζε 700 δολάρια. “Εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσό, στα 1.300 δολάρια”. Εκτιμάται ότι 127 εκ των Σύρων τρομοκρατών, που έστειλε ο Ερντογάν στη Λιβύη, έχει ήδη πληρώσει “καπάρο”, στην τιμή, πριν αυτή αυξηθεί κι άλλο, ώστε να πραγματοποιήσουν το ταξίδι. Μάλιστα, όπως τονίζεται, πολλοί εξ αυτών, γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι το ταξίδι στη Λιβύη, είναι χωρίς επιστροφή. Είτε πολεμήσουν είτε όχι, “γνωρίζουν ότι δεν θα επιστρέψουν” στην Τουρκία ή τη Συρία, οπότε “η λογική τους επιλογή είναι να προσπαθήσουν να φύγουν” προς την Ιταλία.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχει ίσως λίγη περισσότερη λογική η “φωνή” της Συνόδου του Βερολίνου που καλούσε όσους εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης, στέλνοντας όπλα και μαχητές, να σταματήσουν. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν, εκμεταλλεύεται τον πόλεμο της Λιβύης, για να “ξεφορτωθεί” Σύρους αντικαθεστωτικούς, τρομοκράτες και ισλαμιστές μαχητές, υπάρχει πιθανότητα να τροφοδοτήσει νέο “προσφυγικό” κύμα στις ευρωπαϊκές ακτές.

 

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024