29/11/2022

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Oι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις του Ερντογάν και ο Τόλκιν

Γράφει ο Υποπλοίαρχος  Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ,
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού 

Σήμερα θα μιλήσουμε για τις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας ως ερέθισμα τη λοογοτεχνία του Φανταστικού. 

Ενδεχομένως, οι περισσότεροι να έχετε διαβάσει την εξαιρετική τριλογία του Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν με τίτλο: The Lord of the Rings ( Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιων). Η τριλογία τοποθετείται στη Μέση-Γη, με ήρωα ένα Χόμπιτ, τον Φρόντο Μπάγκινς, ο οποίος αναλαμβάνει τη μεγάλη και δύσκολη αποστολή να καταστρέψει το μαγικό δαχτυλίδι της Δύναμης, το “Ένα Δαχτυλίδι” και γίνεται ο Δαχτυλιδοκουβαλητής. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ για ένα Χόμπιτ, έτσι μαζί του σε αυτό το ταξίδι, το οποίο θα είναι γεμάτο περιπέτειες και δυσκολίες θα πάνε άλλα 8 άτομα, Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, οι οποίοι επωμίζονται την διασφάλιση της ειρήνης σε όλη τη Μέση Γη, γιατί, μόνο το Δαχτυλίδι έλειπε από τον σκοτεινό άρχοντα Σάουρον, ώστε να αποκτήσει την παλιά του δύναμη και να κυριαρχίσει. 

Καθώς οι περιπέτειες των ηρώων εξελίσσονται, βλέπουμε πως ο σκοτεινός άρχοντας Σάουρον , η προσωποποίηση του κακού στο έργο του Τόλκιν, φροντίζει να διαλύει την ψυχή σε όποιον ή σε οποία εστιαζε την προσοχή του στις κινήσεις/διαθέσεις του.  Καταφέρνει με τα δόλια τεχνάσματά του να πάρει με το μέρος του τον μάγο Σαρουμαν τον Λευκό, επικεφαλή του τάγματος των μάγων που άνηκε και ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος. Οι Ιστάρι ήταν πέντε μάγοι οι οποίοι είχαν σταλεί στη Μέση-γη για να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη δύναμη του Σάουρον. 

Τον ίδιο ακριβώς σκοπό επιτελούν και οι  Ψυχολογικές Επιχειρήσεις του Ερντογάν,  που έχουν πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι “είναι μεγάλος ηγέτης”, ότι “όλα καλά τα κάνει”, ότι “τους χορεύει όλους” και ότι “για την χώρα του είναι άριστος “.

Φυσικά δεν ισχύει τίποτε από τα παραπάνω. Απλά η εικόνα είναι πλασματική επειδή οι Τούρκοι έχουν πολύ καλές ψυχολογικές επιχειρήσεις, τις οποίες και προβάλλουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. 

Για να κατανοήσουμε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη γειτονική χώτρα, ας παραθέσουμε τα ακόλουθα δεδομένα: 

1/ Ο Ερντογάν με τη στάση του έχει διχάσει τη Τουρκία εσωτερικά. Πότε η κοσμική Τουρκία δεν ήταν τόσο μακρυά από την μουσουλμανική. Φάνηκε αυτό από τις εκλογικές αναμετρήσεις.
2/ Ποτέ οι Κούρδοι δεν ήταν τόσο εχθρικοί. Θυμόμαστε άραγε ότι κάποτε, υπό την επιρροή ακόμα του Νταβούτογλου, ο Ερντογάν είχε προσπαθήσει να τους προσεγγίσει;
3/ Ποτέ ξανά δεν φυλακίστηκαν τόσοι πολλοί άξιοι πολίτες της Τουρκίας. Ποτέ δεν αποταχθηκαν τόσοι στρατιωτικοί.
4/ Για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω ο Ερντογάν χρησιμοποιεί εθνικιστικούς μαξιμαλισμούς που τον παγιδεύουν όλο και περισσότερο.
4/ Ποτέ η Τουρκία δεν είχε απέναντι το Ισραήλ.
5/ Ποτέ η Τουρκία δεν είχε τόσο απέναντι την Αίγυπτο.
6/ Η Τουρκία βρίσκεται εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στην Αν. Μεσόγειο.
7/ Στη Λιβύη, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο γιατί τελικά ο Χαφταρ έχει τα όπλα.
8/ Στη Συρία, ο τουρκικός στρατός αντιμετωπίζοντας αντάρτες δεν μάς απέδειξε την αξία του.
9/Στην Δύση, η Τουρκία έχει φωτογραφιστεί πια ως υποκινητής της διεθνούς τρομοκρατίας.

Τότε, πώς ο Ερντογάν καταφέρνει να παρουσιάσει μια ηγετική προσωπικότητα καθολικά σχεδόν αποδεκτή;

Εκμεταλλεύεται:
1/ Την θέση και το μέγεθος της Τουρκίας. Αυτό έκανε τον 19ο αιώνα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
2/ Την ανικανότητα και την διαφθορά των πολιτικών της Δύσης.

Το ερώτημα προς όλους εκείνους που στα κοινωνικά δίκτυα λένε ότι ο Ερντογάν είναι σπουδαίοε για τη χώρα του είναι το εξής: Θα ήθελαν ποτέ έναν ηγέτη τύπου Ερντογάν για την Ελλάδα;
Προσωπικά απαντάω, ΟΧΙ ΠΟΤΕ. Η τελευταία χώρα που άνοιξε τόσα πολλά μέτωπα, έχοντας αυτοκρατορικές ονειρώξεις ήταν η Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ. Ναι, και αυτή τρόμαζε στην αρχή. Μετά έγινε ερείπια.

Αυτή εκτιμώ ότι θα είναι η μοίρα της Τουρκίας.
Αν κάποιος κατακτήσει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων, δεν θα χρειαστεί να κάνει πόλεμο. Αν κάποιος ενδιαφερθεί για τους χιλιάδες κρυπτοχριστιανούς που ζουν στην Τουρκία και τους εξισλαμισμένους Έλληνες, Κούρδους κλπ, η κατάσταση στη γειτονική χώρα θα αλλάξει. 

Γι΄αυτό αντισταθείτε στις ψυχολογικές επιχειρήσεις των Τούρκων σκεπτόμενοι λογικά. 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2022