12/06/2024

Πώς ο Ερντογάν “τροφοδοτεί” την εμφύλια διαμάχη και τους τζιχαντιστές στη Νιγηρία

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Ό,τι μπορεί κάνει η Τουρκία, του Ερντογάν, για να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό “rogue state”. 

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι κλιμακούμενες προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη η απροκάλυπτη επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία και η απόπειρα αλλαγής της σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού, στη λεγόμενη “ασφαλή ζώνη”, με τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκτός αυτών υπάρχει η χωρίς αιδώ στήριξη σε αντικυβερνητικούς φανατικούς ισλαμιστές και τζιχαντιστές στη Συρία, τους οποίους πλέον αποστέλλει στη Λιβύη για να βοηθήσει τον εκλεκτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στη χώρα.

Και αφού προφανώς αυτά δεν είναι αρκετά, τώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το αποσταθεροποιητικό του καθεστώς συνελήφθησαν, εκ νέου, επ’ αυτοφόρω, να προωθούν μία εμφύλια διαμάχη. 

Η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου για διακίνηση όπλων, αφ’ ότου σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι τα όπλα που κατασκευάστηκαν εκεί χρησιμοποιούνται σε μια θανατηφόρα σύγκρουση που μαίνεται στη Νιγηρία.

Οι ερευνητές από την ομάδα Conflict Armament Research (CAR) πέρασαν τρία χρόνια εξετάζοντας εκατοντάδες όπλα και πυρομαχικά στις Kaduna, Katsina και Zamfara στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η περιοχή μαστίζεται από ενδοκοινοτική βία με συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και ημι-νομαδικών βοσκών. Εκτός αυτού προφανώς η χώρα είναι ένα από τα κύρια θέατρα επιχειρήσεων των τζιχαντιστών που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν μια όλο και πιο ασταθή κατάσταση.

Εκεί βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες από τα θανατηφόρα όπλα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ημιαυτόματα και επαναληπτικές καραμπίνες, τα οποία κατασκευάστηκαν στην Τουρκία. Η CAR υποστήριξε ότι αρκετές χιλιάδες από τα όπλα μεταφέρθηκαν σε εμπορευματοκιβώτια από την Κωνσταντινούπολη στο Λάγος το 2017, ως μέρος ενός μεγάλου οργανωμένου δικτύου διακίνησης. Το σύνολο δεδομένων των όπλων περιλάμβανε και τυφέκια που κατασκευάστηκαν στο Ιράκ το 1987, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από τζιχαντιστές σε επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

Καίτοι η CAR επέμενε ότι αυτό δεν αποδεικνύει πως βοσκοί και τζιχαντιστές συνδέονται, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι παίρνουν τα όπλα τους από τις ίδιες πηγές.

Αυτό αποδεικνύει με έναν ακόμα περίτρανο τρόπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία έχει μετατρέψει την τουρκική επικράτεια σε φιλόξενο περιβάλλον για κάθε μορφής τζιχαντιστή, χρηματοδότη τζιχαντιστών και φανατικό ισλαμιστή μαχητή και από την άλλη, χωρίς καμία κάλυψη στηρίζει και υποστηρίζει κινήματα αποσταθεροποίησης και φανατικών ισλαμιστών σε όλο τον πλανήτη.

Ακόμα, φυσικά, το κόμμα του Ερντογάν, αν και κατηγορήθηκε από υπηρεσία πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ανέθεσε τη βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2016, που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους σε ειρηνευτική πορεία στην Άγκυρα, στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους κατηγορήθηκε για αποστολή, οπλισμού προς την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, μέσω των Turkish Airlines. Φυσικά αυτό δεν εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι για τον Ερντογάν,οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ που απαγάγουν κορίτσια και τα κάνουν σκλάβες του σεξ ή τα πουλούν, είναι ένα και το αυτό με τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ακολούθησε η διαρροή ενός ηχητικού, που φέρεται να είναι η φωνή του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Turkish Airlines, Μεχμέτ Καρατάς, ο οποίος είπε στον σύμβουλο του Ερντογάν, Μουσταφά Βαράνκ ότι αισθανόταν ένοχος για το ρόλο του στη μεταφορά των όπλων.

Οι συγκρούσεις των κτηνοτρόφων λέγεται ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν σκοτώσει οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή. Ωστόσο, υπήρξε κλιμάκωση των ισλαμιστικών επιθέσεων με ομάδες που συνδέονται με το ISIS και την Αλ Κάιντα, οι οποίες ξεκίνησαν ένα κύμα θανατηφόρων επιθέσεων στη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024