29/03/2024

Πώς ένας τζιχαντιστής έγινε… ερευνητής Ασφάλειας και Τρομοκρατίας και έφτασε μέχρι τη Γαλλία

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Αποτελεί ένα μικρό μυστήριο ο τρόπος με τον οποίο οι τζιχαντιστές καταφέρνουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική διάλυση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Το λογικό θα ήταν να συνεχίσουν να πολεμούν, στη Συρία, υπό τη βοήθεια του τουρκικού καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ή πάλι με την ίδια βοήθεια να… μετοικίσουν στη Λιβύη για τον ίδιο λόγο, ή σε άλλη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Κι όμως υπάρχει κι άλλος τρόπος: Να δηλώσεις… ερευνητής ειδικευόμενος σε θέματα Συρίας!

Το όνομά του είναι Majdi Mustafa Nema και ήταν αξιωματικός του συριακού στρατού. Αυτό μέχρι που αποφάσισε να φύγει και να ταχθεί με τους αντιφρονούντες, απέναντι στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά το 2011. 

Συνήθιζε να αποκαλεί τον εαυτό του “Islam Aloush”, όταν ενετάχθη στις τάξεις της τζιχαντιστικής ομάδας “Jayish Al-Islam”, με επικεφαλής τον Zahran Aloush. 

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί συγχώνευση διαφόρων τζιχαντιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνταν κυρίως στην επαρχία της Δαμασκού και μετά τη δημιουργία της είχε επιχειρήσεις κυρίως στην Ανατολική Γούτα, θέατρο άγριων μαχών, στις οποίες υπάρχει η υποψία χρήσης χημικών από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Μέχρι το 2015 η Jayish Al-Islam συνεργαζόταν στενά με το Μέτωπο αλ-Νούσρα.

Φυσικά αυτή η ομάδα ήταν μέρος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ομάδες του οποίου χρησιμοποίησε η Τουρκία, ως εμπροσθοφυλακή, για να εισβάλει στη Συρία, στα τέλη του 2019, σε μία επίθεση εναντίον των εκεί Κούρδων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Jayish Al-Islam, ο Nema κατείχε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της οργάνωσης και θεωρείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Adra, το Δεκέμβριο του 2013. Η Jayish Al-Islam είναι επίσης υπεύθυνη για τη χρήση των Σύρων Αλεβιτών ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των καθεστωτικών δυνάμεων και τη φυλάκιση σε τεράστια κλουβιά γυναικών και παιδιών, κάτι που είναι πολύ παρόμοιο στις τακτικές των τζιχαντιστών του ISIS.

Πώς ένας τζιχαντιστής έγινε... ερευνητής Ασφάλειας και Τρομοκρατίας και έφτασε μέχρι τη Γαλλία

Αφού εγκατέλειψε τη Συρία μετέβη, πού αλλού, στην Τουρκία. Εκεί ο Majdi Nema δημιούργησε λογαριασμό στο LinkedIn και άρχισε να προωθεί τον εαυτό του ως ερευνητής “Ασφάλειας και Τρομοκρατίας, με ειδίκευση στη Συρία”.

Σύμφωνα με το προφίλ του LinkedIn, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολίας (Anadolu Üniversitesi), στο Eötvös Loránd University της Ουγγαρίας, στο İstanbul Aydın Üniversitesi, της Κωνσταντινούπολης και στο Karabük Üniversitesi. 

Jihadi2

Πρόσφατα, ο Majdi μετακόμισε στη Γαλλία για να ολοκληρώσει τις… πτυχιακές του σπουδές και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν καλά ενημερωμένοι Σύροι ακτιβιστές, ο Majdi έλαβε και επιχορήγηση Erasmus! Και έγινε δεκτό σε γαλλικό πανεπιστήμιο.

Η ειρωνεία στην επιστολή αίτησής του, καθώς ο Majdi έγραψε ότι ασχολείται με συριακές ΜΚΟ και ειδικεύεται σε τομείς κοινωνικής ασφάλειας.

Jihadi

Την Παρασκευή, οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον Majdi, μετά από μία κινητοποίηση από Σύρους δικηγόρους, αλλά τα ερωτήματα του πώς έφτασε ως εκεί που έφτασε είναι χιλιάδες και φυσικά εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη διάτρητη ασφάλεια του ευρωπαϊκού εδάφους.

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024