29/03/2024

Αμπντουλρεζά Σαλάι: Μύθος ή πραγματικότητα ο Ιρανός διοικητής που καταζητείται για 15 εκατ. δολάρια;

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας


Δεν υπάρχουν εικόνες από αυτόν στα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν μια θολή εικόνα του. Κανένα από τα πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ιράν δεν είχε ποτέ συνέντευξη ή σχόλιο από αυτόν. Δεν τον έχει δει κανείς πουθενά και κανείς δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτόν.

Όσον αφορά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχει. Φανατικοί παρατηρητές της κατάστασης του Ιράν, που σάρωσαν κάθε εικόνα του Ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ, και των στρατιωτικών διοικητών του, δεν τον έχουν δει ποτέ σε καμία εικόνα.

Ωστόσο, είναι ο μόνος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, για τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει επικήρυξη με το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτόν και το δίκτυο που τρέχει στην Υεμένη. Είναι ο στρατάρχης Αμπντουλρεζά Σαλάι, αλλά θα μπορούσε αυτό κάλλιστα να είναι ένα ψευδώνυμο για έναν πραγματικό άνθρωπο.

Στις 2 Ιανουαρίου, την ημέρα που οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε μυστική επιχείρηση στην Υεμένη για να σκοτώσει έναν άλλο ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο. Τον Σαλάι. Η επιχείρηση βέβαια απέτυχε.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σαλάι είναι ένας από τους πιο δραστήριους διοικητές της δύναμης Κουντς στη Μέση Ανατολή που σχεδιάζει, χρηματοδοτεί και εκτελεί επιχειρήσεις, για να διαλύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή από το Αφγανιστάν ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Υεμένη.

Στις 20 Ιανουαρίου 2007 βρισκόταν στην Καρμπάλα όπου σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις τραυματίστηκαν σε ενέδρα. Την ίδια ημέρα, τουλάχιστον 24 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε διάφορα μέρη του Ιράκ. Μερικοί πυροβολήθηκαν από ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν.

Οι αμερικανικές πηγές λένε ότι ο Σαλάι είναι ο αναπληρωτής διοικητής της δύναμης Κουντς που ελέγχει πολλούς οργανισμούς και πιστεύεται ότι επιτίθενται ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Έχει σχεδιάσει και εκτελέσει τη δολοφονία πολλών στρατιωτών του συνασπισμού στο Ιράκ και παρείχε όπλα και πυρομαχικά σε ριζοσπαστικές σιιτικές ομάδες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον χαρακτήρισαν τρομοκράτη το 2008.

Το 2011, ο Σαλάι συμμετείχε στο σχέδιο δολοφονίας του πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν αρνήθηκε ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας αλλά αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει και την ύπαρξη του Αμπντούλρεζά Σαλάι. Στη συνέχεια, η ΕΕ και ο Καναδάς τον χαρακτήρισαν επίσης τρομοκράτη.

Η ιρανική αντικαθεστωτική ομάδα Mujahedin-e Khalq (MeK) λέει ότι ο Σαλάι ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την επίθεση του 2013, στο στρατόπεδο Camp Liberty στο Ιράκ. Οι Mujahedin έχουν επίσης δημοσιεύσει εικόνες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν τον Σαλάι. Οι MeK λένε ότι ο Σαλάι είναι 61 ετών. Γεννήθηκε στο Kermanshah στο Δυτικό Ιράν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 ήταν ένας από τους διοικητές του αρχηγείου Ramadan του ιρανικού στρατού. Μετά τον πόλεμο, ο Σαλάι και ο Μοχαμάντ Τζαφάρ Σαχραρούντι πήγαν στο Ιράκ, το 2003, για να σχεδιάσουν την επίθεση εναντίον των Mujahedin. Ο Σαχραρούντι είναι επί του παρόντος ο επιτελάρχης του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

Άλλοι διοικητές του αρχηγείου Ramadan περιλαμβάνουν τον Μοχαμάντ Μπακίρ Ζολκαντίρ και τον Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί που είναι ιρακινός. Ο Ιράτζ Μαστζεντί, πρεσβευτής του Ιράν στη Βαγδάτη, ήταν επίσης διοικητής του διαβόητου Ramadan και ήταν ταξίαρχος. Το Ramadan είναι υπεύθυνο για πολλές επιχειρήσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενάντια στις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Σαχραρούντι συμμετείχε επίσης στη δολοφονία του ηγέτη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος Αμπντουλραχμάν Κασεμλού, στη Βιέννη το1989.

Ο μόνος διοικητής του Ramadan, για τον οποίο κανείς δεν έχει πληροφορίες, είναι ο Σαλάι. Το όνομά του και οι φωτογραφίες του δεν βρίσκονται σε καμία βάση δεδομένων από τα δεκάδες ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με την ιστορία του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Ακόμη, κανένας από τους πολλούς τόμους απομνημονευμάτων που δημοσιεύτηκαν από τους πρώην διοικητές, δεν περιέχει πληροφορίες για τον ίδιο.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει 15 εκατομμύρια δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον Σαλάι και το δίκτυό του.

Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε η Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, στην Υεμένη, τουλάχιστον από τις αρχές του 2015, όταν η Σαναά κατελήφθη από τους αντάρτες Χούδι.

Φαίνεται ότι το πεδίο ευθύνης του εκτείνεται πολύ πέραν της Υεμένης, καθώς τα ίχνη του βρίσκονται και σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Παρόλα αυτά, η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί σιγήν ιχθύος ακόμα και για την απόπειρα των ΗΠΑ να τον σκοτώσουν. Μια σιγή που αντηχεί εδώ και περίπου τριάντα χρόνια και δεν φαίνεται να σπάει σύντομα όσο αφορά τον πιο μυστηριώδη διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης.

 

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024