29/03/2024

Brexit: Προτεραιότητα των Άγγλων η ασφάλεια

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Φαίνεται πώς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται πλέον εκτός ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενισχύει την άμυνα του έναντι της ρωσικής απειλής. Η ενίσχυση έρχεται από τις ΗΠΑ με τις οποίες υπογράψει αμυντικό σύμφωνο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων στερλινών.

Όπως λοιπόν έγινε Το πρώτο ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος P-8 Poseidon του βρετανικού ναυτικού έφτασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην αεροπορική βάση Lossiemouth στη Σκωτία. Ο βρετανικός στόλος θα σχηματίσει με αυτά τα αεροσκάφη μια μοίρα ” κυνηγών υποβρυχίων”.

Η δραστηριότητα των πυρηνικών υποβρυχίων του ρωσικού ναυτικού στην Αρκτική έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει στο επίπεδο του Ψυχρού Πολέμου για το λόγο αυτό η Βρετανία σχεδιάζει να την περιορίσει με τη βοήθεια των Ρ-8.

Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες ιδιαίτερα μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, μια κρίση που ουσιαστικά είχε ξεκινήσει από την υπόθεση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με σημαντική ποσότητα Πολωνίου 210, ενός τοξικού ραδιενεργού ισοτόπου.

Ας μη λησμονούμε πως πριν από δυο περίπου χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018, ο επικεφαλής του βρετανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Νίκολας Κάρτερ (Sir Nicholas Carter), μιλώντας στο Βασιλικό Αμυντικό Ινστιτούτο, περιέγραψε τη Ρωσία ως το κράτος που απειλεί άμεσα το Ηνωμένο Βασίλειο από τον ψυχρό πόλεμο και προειδοποίησε ότι οι εχθροπραξίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα από ό, τι αναμένουν πολλοί ειδικοί. Τότε μάλιστα είχε απαιτήσει περισσότερα κονδύλια από την κυβέρνηση προκειμένου να θωρακιστεί αμυντικά η χώρα και να συμβαδίσει αμυντικά με τη Ρωσία.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο στατηγός Κάρτερ μίλησε για παγκόσμια σύγκρουση. Πριν από μερικούς μήνες, το Νοέμβριο του 2019, μιλώντας στην εφημερίδα The Sunday Telegraph με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ανάμνησης» (Rememberance Day) – ημέρα φόρος τιμής στους στρατιώτες της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας οι οποίοι έπεσαν στο πεδίο της τιμής- είπε πως «απερίσκεπτη» συμπεριφορά της Ρωσίαςκαι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της μπορούν να πυροδοτήσουν «από ατύχημα» μια νέα παγκόσμια σύγκρουση.

Το παραπάνω δεν είναι το μόνο θέμα ασφάλειας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί. Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι βρετανικές αρχές και για τρομοκρατικές επιθέσεις από φανατικούς Ισλαμιστές, οι οποίοι εκτιμούν πως βρίσκονται ήδη στη χώρα και ίσως, τώρα, με την ολοκλήρωση του BREXIT να προβούν σε τρομοκρατική επίθεση. Ας μη λησμονούμε πως οι φανατικοί του DAESH έχουν επανειλημμένα καλέσει μοναχικούς λύκους που ζουν στη Δύση να προβούν σε τρομοκρατικά χτυπήματα. 

Στο πρόσφατο περιστατικό της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, όπου άνδρας οπλισμένος με μαιχαίρι επιτέθηκε σε πολίτες, είχαμε διαφορετική από τη συνηθισμένη ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Η πρώτη ανακοίνωση από την METROPOLITAN POLICE μετά την επίθεση δεν ανέφερε πως κάποιος με “αδιευκρίνιστα κίνητρα” όπως έλεγαν συνήθως ακολουθώντας τα γερμανικά και γαλλικά πρότυπα , έκανε επίθεση. Αντιθέτως μίλησαν άμεσα για τρομοκρατική επίθεση με ισλαμιστικα κίνητρα και έδωσαν αμέσως τον δράστη. Ίσως μια διαφορετική αντιμετώπιση από ό,τι είχαμε μάθει όσο η Βρετανία βρισκόταν της ΕΕ.

Αυτή ήταν η  δεύτερη τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία μετά από την υποβάθμιση του επιπέδου του συναγερμού ασφαλείας, από «σοβαρό» σε «ουσιώδες». Είχε προηγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, η επίθεση με μαχαίρι στο London Bridge από τον αποφυλακισθέντα εξτρεμιστή Ουσμάν Καν. Υπενθυμίζουμε πως το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας είχε ανέβει το Μάιο του 2017 λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στον κλειστό συναυλιακό χώρο του Manchester Arena.

Πληροφορίες από τις βρετανικές υπηρεσίες λένε πως στόχος είναι να μην υπάρξει πλέον κανένα περιστατικό που θα δημιουργήσει αναταράξεις και θύματα στη χώρα, για το λόγο αυτό ήδη έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά τα προφίλ ατόμων που θεωρούν ότι είναι επικίνδυνα και αρκετοί από αυτούς παρακολουθούνται.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024