28/03/2024

Η Κινέζικη οικονομία και ο Μεγάλος Αδερφός

Του Θανάση Παπαδημητρίου

Τα πλήγματα στην οικονομία της Κίνας από την εμφάνιση του ιού, σίγουρα και θα είναι μεγάλα. Η ίδια η οικονομία πάντως έχει άλλα αδύνατα σημεία. Η Κίνα στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει μέσα από μια γρήγορη ανάπτυξη, διαμόρφωσε μια ιδιόμορφη πορεία σε αντίθεση με τις δυτικές οικονομίες και την Γιαπωνέζικη που βρέθηκαν νωρίς να είναι αποτέλεσμα  των αποικιοκρατικών πολιτικών.

Αυτό που έκανε τις τελευταίες δεκαετίες και αποφεύγουν να δουν οι θαυμαστές της, είναι ότι διαμόρφωσε μια εσωτερική μικρογραφία της παγκόσμιας δομής, Μητρόπολη και Περιφέρεια μέσα στα σύνορα της, όπου οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι είναι μέρος του ίδιου έθνους. Προχώρησε στην πρωταρχική συσσώρευση κεφαλαίου χτίζοντας τον καπιταλισμό των πόλεων μέσα από την αφαίμαξη της Περιφέρειας.

Αυτή η δομή βέβαια έχει και τα δικά της προβλήματα και στο μέλλον θα γίνουν πιο έντονα. Η είδηση που θέλει να αλλάζουν οι αμυντικοί σχεδιασμοί εγκαταλείποντας την κατασκευή του 5ου και του 6ου αεροπλανοφόρου, συνοδεύεται με την αναφορά στην συνολική οικονομική βιωσιμότητα του κράτους. Με λίγα λόγια ενώ οι ΗΠΑ έχουν το πλεονέκτημα στην παγκόσμια αφαίμαξη, άρα έχουν στη διάθεσή τους μια τεράστια περιοχή για πειρατεία, για τους Κινέζους η αφαίμαξη θα πρέπει να στοχεύει στις φτωχές περιοχές της, κάτι που θα μπορούσε να δυναμιτίσει τη συνοχή του κράτους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προτεραιότητα  για επένδυση σε τομείς όπως αυτός της τεχνικής νοημοσύνης, κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί στον έλεγχο της εσωτερικής κατάστασης.

Τα αποτελέσματα της λειτουργίας  του Μεγάλου ηλεκτρονικού Αδερφού στη κινέζικη επικράτεια, ήδη γίνονται γνωστά με την εμφάνιση του ιού που προκαλεί παγκόσμιο πανικό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024